Kunnen noten bederven?

Bewaartips voor noten

Noten leveren gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen. Neem elke dag een handje en u verlaagt volgens veel wetenschappers het risico op een hartaanval en Alzheimer. Waar moet u op letten als u noten koopt?

Een handje pinda's levert meer calorieën dan een Magnum. Toch zijn de gezondheidsvoordelen zó groot, dat veel voedingsdeskundigen zeggen dat u ze zelfs tijdens het afvallen zou moeten eten. Wel is het altijd verstandig om op de kwaliteit van de noten die u eet te letten. Van een voedselvergiftiging kunt u flink ziek worden.

Koop goede noten
Bij gepelde, gebrande noten ziet u vaak aan de kleur of ze vers zijn. Zitten er geen donker geworden exemplaren tussen?

Koop ze niet als het vet er niet helder uitziet. Zelfs als het vet maar een beetje ranzig is, dan is de noot al wat minder gezond. Dit komt doordat het vet van structuur verandert. Ruik ook even als u twijfelt. Geroosterde of gebrande noten zijn trouwens niet minder gezond dan rauwe. Ze zijn ook niet calorierijker.

Ongepeld en gepeld maakt in principe ook geen verschil. Wel weet u bij een ongepelde noot vrijwel zeker dat deze vers is. Ze blijven namelijk maanden goed. Bovendien is het risico op kruisbesmetting door contact met bacteriën van andere noten of voedingsmiddelen bij ongepelde noten wat kleiner.

Kijk ook naar de verkoper
De manier waarop de verkoper de noten aanbiedt, is ook belangrijk bij uw keuze. Zijn de noten netjes verpakt? En als ze in grote bakken liggen, zien deze er dan netjes uit? Zijn de scheppen schoon? Ziet alles er goed verzorgd uit? Noten met aangebrande stukjes kunt u beter niet kopen, omdat zwartgeblakerd eten ongezond is.

Helaas kunt u zelfs als u op alles let ziek worden van noten. Dit komt omdat noten soms al ziekmakende bacteriën bevatten, zoals salmonella, voordat ze de winkel bereiken. Meestal is zo'n lading al onderschept voordat ze het schap bereiken. Heel soms treft u toch een verkeerde noot in een vers jasje. Dat is helaas gewoon een kwestie van pech.

Noten en schadelijke stoffen
In noten kunnen giftige stoffen voorkomen. De Voedsel en Warenautoriteit controleert bijvoorbeeld streng op de aanwezigheid van zogenaamde mycotoxinen. Een bepaalde soort mycotoxine, aflatoxine B1, is kankerverwekkend. Hier gelden dan ook hele strenge normen voor. Ook kunnen noten te veel seleen of koper bevatten.

De Voedsel en Warenautoriteit controleert steekproefsgewijs op overtredingen. Helaas kunt u als consument niet zien of de noten in de winkel te veel van een bepaalde stof bevatten. Maar, uit de inspecties van de Voedsel en Warenautoriteit blijkt dat verreweg de meeste ladingen voldoen aan de normen.

Thuis? Opeten!
Als u eenmaal noten hebt gekocht, kunt u de meeste soorten het beste in een goed afgesloten verpakking in de koelkast bewaren. Koopt u noten op de markt die u vers gebrand in een zakje meeneemt? Eet ze dan lekker snel op, voordat de kwaliteit achteruit gaat.

Doe ze over in een goed afgesloten trommel of bakje in de koelkast als u ze toch echt voor later hebt gekocht. Bewaar ze niet langer dan een paar dagen.

Op noten uit de supermarkt staat vaak een houdbaarheidsdatum. Als deze datum verlopen is, kunt u zelf beoordelen of de noten toch nog te eten zijn door goed te kijken en ruiken. Twijfelt u over de houdbaarheid van een soort? Vraag ernaar bij de verkoper.

Trefwoorden:

Reactie toevoegen