Ontspannen in de spa

PlusOnline selecteerde drie spa’s voor u

Sanitas per aqua (spa), wisten de Romeinen al: gezondheid door water. Om energie op te doen of zomaar om te ontspannen, gaat u naar een spa. Drie spa’s en hun speciale behandelingen.

Zwerven door vele werelden in Elysium, Bleiswijk

Eén keer naar Elysium in Bleiswijk (Zuid-Holland) is echt niet genoeg. Dit ‘centre for well-being’ is zo uitgebreid, dat u er makkelijk meerdere keren heen kunt en toch steeds iets anders kunt ervaren. Neem alleen al het feit dat er twaalf verschillende sauna’s zijn!

Nieuw is de Russische banja, met een hoog Doctor Zhivago-gehalte (na een barre tocht over de besneeuwde taiga eindig je warm en knus in de banja). Voor de bouw van deze authentieke, ruime sauna – die zelfs is uitgevoerd in Russische houtsoorten – zijn ambachtslieden uit Rusland overgekomen. In een banja is de luchtvochtigheid hoog (20 tot 25 procent) en de temperatuur relatief laag (70 tot 80 graden); heerlijk als u het in een Zweedse sauna snel benauwd krijgt.

Ook nieuw is de Duinsauna, die ín de duinen is gebouwd, wat een heel speciale sfeer geeft. Deze ruime sauna heeft een grote open haard.

Elysium is ook een belevenis door De Werelden: een reeks behandelingen met namen als Byzantijns, Tropisch, Zen, Duizend-en-één-nacht en Scandinavisch. In de Byzantijnse wereld kunt u bijvoorbeeld kiezen voor behandelingen met rijke oliën en aromatische kruiden. Spectaculair is de wereld van Duizend-en-één-nacht. Hier krijgt u een zakje zwarte modder uit de Dode Zee, die rijk is aan mineralen. U gaat zitten op een van de verwarmde stenen banken en smeert zich van top tot teen met de modder in. Vuil en dode huidcellen worden verwijderd, de werkzame stoffen uit de modder worden door de huid opgenomen. Na tien minuten begint het vanzelf te ‘regenen’, waardoor de modder wordt weggespoeld. Ondertussen geniet u van het nachtblauwe koepeldak dat is bezaaid met sterretjes. Daarna begeeft u zich naar het binnenzwembad dat door honderden tinkellichtjes wordt verlicht, en naar de zuurstofsauna met bladgouden plafond.

Naast al die originele behandelingen is er in Elysium ook een keur aan ‘gewone’ behandelingen die u tussen sauna en zwembad door kunt ondergaan, zoals massages, gezichtsbehandelingen, voet- en nagelbehandelingen, make-up en nog veel meer. Er zijn ook heel wat arrangementen samengesteld en daar zit er altijd wel een bij die precies aan uw wensen voldoet.

Als u bedenkt dat Elysium drie restaurants telt én een ‘bedoeïenentent’ heeft om uit te rusten, dan begrijpt u dat een dag hier veel te weinig uren heeft.

Elysium, Kooilaan 1, 2665 KR Bleiswijk, 010-524 11 66, www.elysium.nl

[PAGEBREAK]Water en rust in dayspa, Amsterdam

Dayspa is geen uitgebreid kuuroord met tuinen en restaurants, maar wel een heerlijk rustige plek om je een hele dag uit een druk bestaan terug te trekken. En dat in Amsterdam, vlakbij een tramhalte om – na gepamperd te zijn – lekker de stad in te gaan.

Omdat water veel goeds voor de huid doet en het de geest kan ontspannen, wordt bij Dayspa veel met water gedaan. Rondom een bubbelbad dat zowel ingezet kan worden om te ontspannen als te stimuleren, is een reeks behandelingen ontwikkeld.

Eerst krijgt u een complete bodyscrub die de huid glad polijst. Dan komt het bad: Hydro Spa (verkwikkend), Milk & Honey (verzachtend) of Wine Therapy (regenererend), waarna uw hele lichaam met olie wordt gemasseerd. Dit alles wordt afgesloten met een voetmassage én een Indian Head Massage, een oude massagetechniek waarbij druk wordt uitgeoefend op rug, nek, schouders, armen, hoofd en gezicht. De behandeling zou stress, hoofdpijnklachten en spanningen in nek, hoofd en schouders voorkomen. Als u daarna graag een lichaamsmassage wilt, wordt in overleg met de therapeut bekeken welke het meest geschikt voor u is. Er is een zeer uitgebreide lichaamsmassage (van maar liefst tweeënhalf uur), een bindweefselmassage (tegen cellulitis) en een fusion stone massage (waarbij warme stenen dankzij een warme olie soepel over je huid glijden). Heel weldadig.

Voor de gezichtsbehandelingen wordt gewerkt met producten van Aveda. Ook hier wordt gekeken waar de huid behoefte aan heeft. De serums en essentiële oliën worden daarop afgestemd. Ook worden de wenkbrauwen geëpileerd en de bovenlip geharst. Bij elke behandeling hoort een dieptereiniging en een reinigend masker. Een nieuwe behandeling van Aveda is -Botanical Skin Resurfacing.

Deze wil concurreren met de momenteel populaire micro-dermabrasie, een behandeling waarbij met een apparaat dode cellen van de huid worden ‘geschuurd’, wat de huid spectaculair glad en zacht maakt. Bij Botanical Skin Resurfacing wordt met plantaardige stoffen en toermalijn (bepaalde mineralen) hetzelfde effect bereikt. Kern van de behandeling is een zuiverend masker, dat hard wordt op de huid en minutieus wordt afgegomd, met medeneming van dode huidcellen en diepzittend vuil. Binnen een uur is de huid schoon, prachtig glad en fris.

Aangeraden wordt om deze behandeling drie à vier keer te ondergaan met tussenpauzes van drie weken, om er optimaal profijt van te hebben.

Dayspa, Laan der Hesperiden 90, 1076 DX Amsterdam, 020-794 93 66, www.dayspa-amsterdam.nl

[PAGEBREAK]Kuren met de zee in De Druppel, Wemeldinge

Een dag in kuur-, thalasso- en beauty-centrum ‘De Druppel’ in Zeeland staat in het teken van de zee en duurt lekker lang, van 9.15 tot circa 15.30 uur. U krijgt dus ook koffie, lunch en een afscheidsdrankje. Het hele lichaam komt aan de beurt bij de vele overheerlijke behandelingen die zo’n ‘zeedag’ telt.
Neem bijvoorbeeld het dagarrangement Koraal. Naast vrij badderen en sauna staan u een gezichtsbehandeling te wachten met Algotherm (een merk dat veel zeealgen en zeemineralen in z’n producten stopt), een bodypakking, een antistress rug-, schouder- en nekmassage, een voetmassage en make-up toe. De pakking kies je op z’n effect, zoals remineraliserend, ontspannend, figuurcorrigerend of anticellulitis. Andere dagarrangementen zijn Topaas (met onder andere aandacht voor de handen) en Onyx (onder andere hydromassagebad en hot stone massage).

Maar natuurlijk biedt de spa ook apart te boeken behandelingen. Bijvoorbeeld een gezichtspakking met cacao, een intensieve oogbehandeling, een handenscrub en –masker, karwendelpakking (goed tegen spierpijn) of een kalmerende lavendel-honingpakking. Zo kunt u dus ook uw eigen dagarrangement samenstellen.

Het is heel gezellig om hier met vriendinnen heen te gaan, bijvoorbeeld naar een van de workshops voor groepjes. U kunt bijvoorbeeld met z’n allen een make-uples krijgen of een kleurenanalyse om te ontdekken welke kleuren uw teint ophalen. Het is helemaal geen gek idee om aan zo’n dagje kuren een overnachting vast te plakken. De Druppel ligt in een schilderachtig dorp, ontstaan in de 11de eeuw rond drie vliedbergen. U kunt hier fietsen of wandelen langs met knotwilgen begroeide dijkjes en langs de Oosterschelde.

In de buurt zijn maneges, golfbanen en de beroemde mosselen van Yerseke. De Druppel biedt dan ook een arrangement aan met een overnachting in de Sequoiahof te Vlake.

De Druppel, Prinses Irenestraat 14, 4424 AL Wemeldinge, 0113-62 14 45, www.dedruppel.nl

Auteur 
  • Pia van Boven