PlusOnderzoek: over drie dagen heeft de dokter tijd

Getty Images

Een afspraak krijgen op dezelfde dag met je eigen huisarts is voor veel patiënten meer uitzondering dan regel. Dat blijkt uit onderzoek onder lezers van Plus Magazine. 

Uit een mail die een lezer stuurde naar de redactie van Plus Magazine: “Ik heb al meer dan een week een rood oog. Vandaag toch maar de huisarts gebeld voor een afspraak; kan ik pas over een week langskomen. Mag dit zomaar?”

Zij is niet de enige, blijkt uit een peiling onder het Plus-lezerspanel. Veel mensen hebben moeite om snel een afspraak met hun huisarts te krijgen. Van de 1572 respondenten kan 46 procent meestal niet binnen 24 uur een afspraak krijgen met de eigen huisarts of een vervanger. 

Dit is een hoger percentage dan bij een eerdere peiling onder onze lezers in 2015. Toen kon maar 36 procent niet binnen 24 uur een afspraak krijgen. Anno nu moet zelfs één op de tien patiënten langer dan 48 uur wachten om de huisarts te kunnen zien.

Huisarts heeft het druk

De lezers krijgen vaak te horen dat de huisarts geen ruimte meer heeft in het rooster van die dag. Het komt ook voor dat de huisarts parttime werkt of een dag op cursus is, en daarom niet beschikbaar is. Zo kan de wachttijd voor een afspraak flink oplopen, blijkt uit de reactie van deze lezer: “Ik had knieklachten. Belde op dinsdag en kon vrijdag om 8.10 uur terecht. Was dat te vroeg, dan werd het de week daarna op vrijdag, want de huisarts werkt alleen op maandag, woensdag en vrijdag.”

Nog een verschil met de vorige peiling: de helft van de huisartsen is inmiddels vrouw, en die werken vaker parttime. In 2015 was 34 procent van de huisartsen vrouw. Het zijn vooral de vrouwelijke huisartsen die een parttimebaan hebben (86 procent). Van de mannelijke huisartsen werkt 43 procent in deeltijd.

Liever niet een vervanger

36 procent van de respondenten kan meestal niet snel bij de eigen huisarts terecht, maar wel bij een vervanger. Bijna de helft van deze groep mensen vindt het bezwaarlijk dat de afspraak met een vervanger is, meestal omdat de eigen huisarts je toch het beste kent. De vervanger wisselt op zijn beurt ook steeds weer. “Mijn huisarts werkt parttime. Dat is heel lastig, vooral wanneer je iets besproken hebt en de ander weet van niets”, schrijft een lezer.

89 procent van de ondervraagden kan de huisarts niet bereiken zonder tussenkomst van de assistente. Als het spreekuur vol zit, moet de assistente keuzes maken. Ze stelt vragen over je klacht, zodat ze kan beoordelen of er spoed is en je dezelfde dag terecht kunt. Maar heb je een ingegroeide teennagel of wil je een oor laten uitspuiten, dan moet je al snel wachten. 63 procent vindt dat de assistente niet altijd goed beoordeelt of een afspraak met de huisarts snel nodig is. Dit is verbeterd ten opzichte van de vorige peiling, want toen vond 72 procent dat de assistente het niet altijd bij het juiste eind had.

Naar de huisartsenpost

De volle spreekuren missen hun ­uitwerking niet. Vooral ’s morgens tussen 8 en 10 uur kan 63 procent de huisarts maar lastig bereiken. 8 procent heeft in de afgelopen twee jaar de huisarts niet bereikt terwijl het wel echt nodig was. Wat dan? Mensen hebben afgewacht tot de volgende afspraak, ze hebben op goed geluk de huisartsenpraktijk bezocht of ze zijn naar de huisartsenpost gegaan in de avonduren.

Getty Images

17 procent van de lezers had in de avonduren of het weekend een huisarts nodig in het afgelopen jaar. Van hen kreeg bijna de helft geen huisarts te spreken. Wat nu? Meestal rijden mensen dan naar de spoedpost van het ziekenhuis. “De enorme pijn en koorts waarvoor ik mij een dag eerder al bij de huisarts had gemeld, waren een dag later in hevigheid toegenomen”, meldt een lezer. “De assistente gaf advies, maar ik heb later die dag de huisartsenpost gebeld. Ben vrijwel meteen via de eerste hulp opgenomen met een fikse longontsteking. Daarop volgde een ziekenhuisopname van acht dagen.”

Ervaringen van lezers die vonden dat ze de huisarts nodig hadden, maar die niet mochten komen:

  • “Ik was erg benauwd.” 
  • “Ik had geen gevoel meer in mijn been, maar dat vond de ­huisarts niet ernstig ­genoeg. Achteraf bleek het een hernia, en heb ik twaalf weken op bed gelegen.” 
  • “De huisarts schreef mij een zalf voor voor mijn gezicht. Na twee dagen werd mijn gezicht ­knalrood, alsof ik mij had verbrand.”
  • “Mijn man had alzheimer en het was crisis.” 
  • “Mijn moeder was ­overleden en ik wilde iets tegen het hoesten voor bij de crematie. Probeerde drie dagen steeds een afspraak te maken, maar het is niet gelukt.” 
  • “Ik had een urineweg-infectie. Door de late afspraak ben ik in het ziekenhuis opgenomen met verwardheid.”
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine