Stelling: ‘Huisdieren verdienen dezelfde gezondheidszorg als mensen’

Wie een huisdier heeft, herkent het misschien wel – de dierenarts adviseert een zware ingreep. Je hond heeft bijvoorbeeld een MRI-scan nodig, waarbij hij onder narcose moet. Of je kat heeft een chemokuur nodig vanwege een tumor. Natuurlijk heb je alles over voor je lieve huisdier, maar gaat dit niet te ver? Schuiven we niet te veel op naar ‘mensenzorg’ voor dieren? Reageer op deze stelling.

Eens: Niks is te gek, voor mijn huisdier

Natuurlijk laat je iedere behandeling uitvoeren bij je huisdier. De dierenarts adviseert het, dus het zou gek zijn om daar niet op te vertrouwen. Een huisdier is een geliefd gezinslid. Het alternatief zou zijn dat je dier overlijdt of klachten houdt, dat wil je ook niet. Als je huisdier nog vrolijk is en geniet van de aandacht, dan kun je hem het beste zo goed mogelijk laten behandelen. Dat is ook je verantwoordelijkheid als baasje. De kosten lopen aardig op, maar daar kun je een verzekering voor afsluiten.

Oneens: Huisdieren hebben genoeg aan basiszorg

Een bijtwond, gebroken pootje of een infectie wil je natuurlijk gewoon laten behandelen bij de dierenarts. Maar behandelingen voor hartziekten of kanker voor een huisdier? Het is de vraag of die zware behandelingen het huisdier vrolijker en gezonder maken. Voor jezelf als mens stel je andere eisen aan het leven, je hebt andere verwachtingen. Die wil je niet projecten op je huisdier. Dierenarts Hugo van Duijn schrijft: een huisdier moet goed kunnen eten, drinken, vrolijk zijn en geschikt zijn als huisdier (zinnelijk en niet aggresief). De ene dierenarts zal wat verder gaan met zware behandelingen dan de andere. Het is daarom goed om zelf kritisch te zijn op de voorgestelde behandelingen. En soms te zeggen: nee, dit gaat te ver.

Reactie toevoegen

47 Comments

Door Bea Masselink (niet gecontroleerd) op zo, 26-9-2021 - 08:33

Met dit antwoord, kan ik me verenigen, er zijn grenzen. Door goed met de dierenarts te overleggen wat beste voor het dier is, daar kies je voor.

Door Jan Berens (niet gecontroleerd) op za, 25-9-2021 - 11:17

Mijn vrouw is 4,5 jaar terug overleden, ik heb een kat geadopteerd van een kattenopvang . Hij is mijn maatje, ik heb alles voor hem over dus ook goede zorg.

Door Jan Berens (niet gecontroleerd) op za, 25-9-2021 - 11:16

Mijn vrouw is 4,5 jaar terug overleden, ik heb een kat geadopteerd van een kattenopvang . Hij is mijn maatje, ik heb alles voor hem over dus ook goede zorg.

Door Bert (niet gecontroleerd) op vr, 24-9-2021 - 11:09

Ik snap niet dat het zo vreselijk duur moet zijn als je naar een dierenarts gaat. Volgens mij kan dat wel goedkoper. Dit is een grote drempel vooral als je maar een kleine beurs hebt. het vervelende is dat juist mensen met een kleine beurs vaak de meeste huisdieren hebben

Door Bert (niet gecontroleerd) op vr, 24-9-2021 - 11:03

Als je een huisdier neemt moet je er ook honderd procent voor zorgen. Het dier kan dat zelf niet. Helaas worden huisdieren vaak in een impuls aangeschaft zonder erover na te denken met alle gevolgen van dien vooral in het nadeel van het huisdier.
de politiek/wet helpt ook niet mee, want zelfs bewezen dierenbeulen kunnen gewoon weer huisdieren aanschaffen!!!!

Door Barbara (niet gecontroleerd) op vr, 24-9-2021 - 10:04

Wanneer wordt een behandeling vooral goed voor de dierenarts, maar treurig voor het dier?

Door Ineke van Delden (niet gecontroleerd) op do, 23-9-2021 - 16:06

Een dier mag niet lijden. Is mijn mening. Mijns inziens moet je een dier zo goed mogelijk verzorgen. Dus behandelen wat noodzakelijk is, maar niet allerlei ingrepen laten doen omdat de eigenaar het dier niet wil missen. Een dier heeft pijn.

Door Elly (niet gecontroleerd) op wo, 22-9-2021 - 23:37

Er wordt veel over honden gesproken in de commentaren. Maar ook de "kleine" huisdieren zoals cavia of konijn hebben recht op een goed leven. Nadeel is echter dat de maatstaven voor menselijk leven gelegd worden op het leven van deze dieren. En dat dierenartsen bij ziekte erg op het gemoed van de baasjes lijken in te spelen. Een voorbeeld: konijntje heeft ziekte opgelopen die zijn hersentjes aantast. De dierenarts heeft het dan over: we kunnen dit medicijn nog proberen, we hebben nog een ander medicijn wat misschien help, enz... En de baasjes maar dokken, want die zeggen "ik gún hem zo graag nog een leuk leven!" Maar voor wie is het leuk? Vast niet voor het beestje, dat met veel geworstel de medicijnen krijgt toegediend. Ik heb het van nabij meegemaakt. De baasjes voelden zich schuldig als ze "nee" zeiden tegen behandeling! Té gek voor woorden!

Door Marieke (niet gecontroleerd) op wo, 22-9-2021 - 22:45

We willen toch niet ten koste van alles ons huisdier in leven houden?

Door Marieke (niet gecontroleerd) op wo, 22-9-2021 - 22:45

We willen toch niet ten koste van alles ons huisdier in leven houden?