Top-5 excuses om niet te sporten

Kom van die bank af!

U weet dat u moet sporten. Want sporten is gezond. Maar de weg naar de sportschool is lang. Er is altijd wel een excuus te bedenken om niet te gaan. Met onderstaande tactieken kunt u uw excuses overwinnen!

Excuus 1: "Ik heb geen tijd."
Sporten hoeft niet per se in de sportschool. Tijdens het televisiekijken kunt u namelijk ook buikspieroefeningen doen of oefeningen met een elastiek.

Heeft u het te druk met werken? Probeer dan op uw werk te sporten. Sluit uw kantoordeur en ga voor 10 minuten touwtjespringen. Neem de trap in plaats van de lift en pak eens wat vaker de fiets.

Excuus 2: "Ik ben te moe."
Van sporten krijgt u juist energie. Als u eenmaal aan het sporten bent, verdwijnt uw moeheid vanzelf. Uw bloedcirculatie komt op gang en er komen endorfines vrij, die zorgen voor een geluksgevoel.

Als u een ochtendmens bent, dan zou u ook kunnen overwegen om 's morgens, voordat u naar uw werk gaat, te sporten. Dan bent u nog fris en fruitig.

Excuus 3: "Sporten is saai."
Het is belangrijk dat u een sport doet die u leuk vindt. Denk bijvoorbeeld aan skeeleren, fietsen of dansen. Maar u kunt ook uw dagelijkse leven zo indelen dat u meer beweging krijgt.

Verder kan deelnemen aan een groepssport, zoals voetbal, een stok achter de deur zijn. Of spreek met vrienden af om twee keer per week te gaan hardlopen of zwemmen.

Excuus 4: "Ik hou gewoon niet van sporten."
Het kan zijn dat u echt niet van bewegen houdt. U leest liever een boek, kijkt tv of breit een sjaal. Soms komt dit doordat u er niet van houdt om te zweten. Dan kunt u starten met een sport waarvan u niet gaat zweten, bijvoorbeeld yoga.

Of u wilt niet naar de sportschool omdat u uzelf te dik vindt. Begin dan thuis met behulp van een work-outdvd of een beweegapparaat, zodat u rustig kunt starten met bewegen en alvast wat kilo's kwijtraakt.

Wanneer u niet kunt sporten door chronische pijn, kies dan een vorm van bewegen waarbij u naar eigen mogelijkheden kunt werken, zoals bijvoorbeeld zwemmen.

Excuus 5: "Ik hou het toch niet vol."
Stel voor uzelf een haalbaar doel. Dan is de kans groter dat het een succes wordt. Begin bijvoorbeeld met 5 minuten per dag. Als dit goed voelt, dan bent u eerder geneigd er 10 minuten per dag van te maken. Start u met 30 minuten per dag en haalt u dat vervolgens niet, dan geeft u waarschijnlijk op.

Het helpt ook om bijvoorbeeld een blog bij te houden met uw vorderingen. Vrienden en familie kunnen u dan volgen en aanmoedigen. U kunt ook een sportmaatje zoeken. Als u dan stopt, laat u uw maatje in de steek.

Kijk vooruit! Het is moeilijker om te starten met sporten dan om het vol te houden. Als u eenmaal een vast ritme hebt en het twee weken weet vol te houden, dan wilt u niet anders meer.

Trefwoorden: