Trendy naar de sportschool

Tips voor een goede sportoutfit

Sporten is een 'way of life' geworden en daarmee sportkleding 'a way to dress'. De grote vraag voordat u gaat sporten is dus: "Wat trek ik aan?".

Nog geen tien jaar geleden stond sportkleding vooral in het teken van functionaliteit. Draagbaarheid en comfort waren de vereisten voor een degelijke sportoutfit. Vandaag de dag kom je niet meer weg met een verschoten katoenen shirt en versleten joggingbroek.

Van functioneel naar modieus
Fashion is het nieuwe sportmotto. Mede doordat sportkledingfabrikanten handig inspelen op onze 'sportheisa', hoort fashion niet meer alleen thuis op straat, op het werk en wanneer we uitgaan, maar komt u mode tegen in alle facetten van het dagelijks leven. Dus ook wanneer we sporten.

Bekende voetballers en tennissers prijzen de nieuwste sportoutfits aan. En eerlijk is eerlijk: Ronaldinho in een strak shirt met zicht op zijn brede, gespierde borstkas is toch veel aantrekkelijker dan Ronaldinho in een oude joggingbroek met gaten?

Dat geldt ook voor 'amateur sporters'. U hoeft geen lijf te hebben als Anna Kournikova om er flitsend uit te zien. Daarvoor zijn er de sportkledingfabrikanten, die ons van de charmantste outfits voorzien. En dat hoeft echt niet al te veel geld te kosten: de bekende winkelketens hebben ook voor degenen met een klein budget hippe en trendy sportmode.

Do's en don'ts
Allereerst, onderwerp uw garderobe aan een goede inspectie. Vormloze shirts en slobberbroeken? Gedateerde trainingspakken en verschoten leggings? Doe ze weg.

Wanneer was de laatste keer dat u iemand met een taps toelopende trainingsbroek met een band om de enkels zag lopen? Precies, doe weg. U hoeft geen mode-expert te zijn om te weten wat u wel en niet kunt dragen. Door gewoon om u heen te kijken, wordt al snel duidelijk wat wel en niet kan.

Houd in uw achterhoofd dat u er leuk en verzorgd uit wilt zien (lees: dat uw figuur tot zijn recht komt en dat u ondanks het zweet florissant voor de dag komt). Overdrijf dus niet met zware make-up en foundation. Sieraden zijn overbodig, u kunt ze alleen maar beschadigen of kwijtraken.

Een leuke polsband (een soort beenwarmers voor om je polsen) of vrolijke haarband kunnen uw outfit compleet maken. Denk daarbij ook eens aan een trendy hartslagmeter.

Tips voor een fabuleuze sportoutfit

  • Een echt 'must do' voor alle sportende vrouwen: een sportbeha. Niets is onaantrekkelijker dan een deinende boezem en het doet nog zeer ook. Een goede sportbeha mag wat kosten, want u heeft er lang plezier van en het maakt of breekt uw outfit.
  • Laagjes: draag een trui of vest voor u aan uw workout begint en doe het kledingstuk uit wanneer uw lichaam op temperatuur begint te komen. Na de training doet u het weer aan om te voorkomen dat uw lichaam te snel afkoelt.
  • Kies de kleur van uw sportoutfit met zorg. Door donkere tinten lijkt u slanker, ook in de sportschool. Transpireert u veel? Kies dan voor een zwarte of donkerblauwe outfit om te voorkomen dat zweetplekken over uw hele lichaam de aandacht trekken. Transpireert u niet overmatig? Dan kan een frisse, lichte kleur u ook heel mooi staan. Alle vrolijke kleuren zijn geoorloofd, mits het in het huidige modebeeld past.
  • Goede materialen: ademende en comfortabele stoffen. Synthetische tops zijn misschien leuk om te zien, maar zorgen er ook voor dat u snel zweet en vooral stinkt. Katoenen broeken lijken prettig, maar zonder elastine staan uw knieën er na twee minuten in. Kies dus voor technologisch ontwikkelde stoffen (waar de meeste sportfabrikanten al mee werken), zodat u én goed kunt bewegen én er modieus uitziet.
  • Een lange of halflange broek: het kan en mag allebei. Kies waar u zich prettig in voelt. Denk er wel aan dat een driekwart broek of een broek met smalle pijpen je benen korter doen lijken. Heeft u stevige benen? Kies dan voor een broek met uitlopende pijpen of een verticale streep op de zijkant van uw been.
  • Kies voor kleding op maat. Te kleine of te strakke broeken en tops doen u dikker lijken dan je daadwerkelijk bent. Pas kleding in de winkel altijd met zorg. Bekijk uzelf in de spiegel van alle kanten om te zien of u geen zwembandjes over uw bh-sluiting of tailleband hebt hangen. Maak armbewegingen en kniel op de grond om te zien of uw kleding op de juiste plaats blijft zitten. Zo weet u of uw sportoutfit geschikt is voor een intensieve workout.
  • Laat u niet van een sportschoolbezoek afhouden, omdat u uzelf niet mooi vindt. U gaat immers sporten om beter in uw vel te komen en denk eraan dat bijna álle vrouwen zich ongemakkelijk voelen in kleding anders dan hun dagelijkse kloffie. Het went vanzelf en u zult zien dat u er ook in sportkleding aantrekkelijk en slank uit kunt zien.