Vitale ouderen slecht voorbereid op zorgafhankelijkheid

Getty Images

Vitale 55-plussers zijn slecht voorbereid op zorg die ze in de toekomst nodig hebben. Dat blijkt een groot onderzoek van P&O Research in opdracht van Trouw.

Yeps

Volgens de krant duurt het vanaf de pensionering nog vijftien jaar voor iemand zorgafhankelijk wordt. Hierdoor zijn er veel vitale ouderen. Trouw noemt deze vitale ouderen in het onderzoek yeps (young elderly person). Door de dreigende tekorten in de zorg en een terugtrekkende overheid kan de huidige generatie yeps in de problemen komen wanneer ze zorg nodig heeft.

Slecht voorbereid

Uit het onderzoek blijkt dat deze groep slecht is voorbereid om mogelijke problemen zelf op te vangen. De krant meldt dat yeps “massaal erkennen” dat hun woning niet leeftijdsbestendig is en dat ze hier meestal niets aan doen. Ook zou er nauwelijks gespaard worden om extra zorg in te kopen. 

Taak van de overheid

Zeven op de tien yeps zou vinden dat de overheid verantwoordelijk is voor goede zorg. Maar de overheid stuurt tegenwoordig eerst aan op hulp uit eigen omgeving. Uit een poll van P&O research blijkt dat 45 procent van de 55-plussers niet wil dat de kinderen mantelzorg verlenen.

Inkomensgroepen

Ook verschilt het per inkomensgroep hoe 55-plussers over de pensioentijd denken. Ouderen met een laag inkomen zijn bezorgder over minder zelfstandig worden dan ouderen met een hoog inkomen. Ook zijn ze minder bereid om zorg in te kopen om langer thuis te kunnen wonen en geeft 43 procent aan niet de vaart in het leven te houden nadat ze met pensioen gaan. Bij ouderen met een hoog inkomen is dit 20 procent.

Het onderzoek is gehouden onder 1866 Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar.

Bronnen: Trouw