Welke kant-en-klaar-maaltijden zijn gezond (genoeg)?

Getty Images

Kant-en-klare (magnetron)maaltijden uit de supermarkt zijn niet altijd volwaardig. Maar als ze niet allemaal even goed zijn, hoe weet ik dan of ik een goede kies?

Jolanda

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Allereerst: zelf koken met zo min mogelijk voorverpakte producten is natuurlijk het allerbeste, want dan weet je precies wat je binnenkrijgt. Maak op rustige dagen wat extra porties van je maaltijd en vries deze in, dan voorkom je dat je uit tijdgebrek een kant-en-klaar maaltijd moet kopen. Hier op GezondheidsNet vind je elke week makkelijke recepten die door het Voedingscentrum zijn ontwikkeld.

Kant-en-klare maaltijden

Maar goed, soms loopt je planning niet zo gesmeerd en dan kun je toch een betere keuze maken in kant-en-klare maaltijden. Ze staan er een beetje om bekend dat er te weinig groente in zit, te weinig vezels, te veel verzadigd vet en te veel zout. Sommige bevatten veel te veel calorieën in, waardoor je je overeet. Andere juist te weinig, waardoor je later zin krijgt om te snacken.

Etiket en vinkje

Toch kun je betere kant-en-klaar maaltijden kopen met meer vezels en minder zout en verzadigd vet. Sommige daarvan dragen een Vinkje met een groene cirkel en kun je dus makkelijk herkennen. Maar er zijn ook maaltijden die (nog) geen Vinkje hebben en toch een prima alternatief zijn. Kijk dan op het etiket of ze voldoen aan de volgende eisen:

  • 450 tot 750 kcal per portie;
  • ten minste 150 gram groente;
  • weinig verzadigd vet en zout.

Door te vergelijken kun je de beste maaltijd uitzoeken. Eventueel kun je een tekort aan groente zelf aanvullen met een losse salade.[ITEMADVERTORIAL]

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.