'Plantaardige olie misschien niet goed voor hart'

Boter wordt niet als een gezonde keuze gezien, maar nieuw onderzoek stelt positieve effecten van plantaardige oliën voor het hart ter discussie. Een nieuwe studie met oude data laat zien dat het gebruik van plantaardige oliën rijk aan linolzuur de kans op hart- en vaatziekten niet vermindert.

De onderzoekers van de Amerikaanse UNC School of Medicine en het National Institutes vonden zelfs dat plantaardige oliën slechter voor het hart zouden kunnen zijn dan boter, maar meer onderzoek is nodig om dat te bevestigen. De resultaten zijn gepubliceerd in het British Medical Journal. Plantaardige oliën die rijk zijn aan linolzuur zijn bijvoorbeeld zonnebloemolie, sojaolie en maïsolie.

Onderzoek

Voor het onderzoek maakten de wetenschappers gebruik van oude gegevens uit een grote studie in Minnesota, bijna 50 jaar geleden. Daarnaast keken ze ook naar de gegevens van meer recente vergelijkbare eerder gepubliceerde onderzoeken.

Uit de analyse bleek dat het gebruiken van linolzuurrijke oliën inderdaad een positief effect hebben op het cholesterol. Tegen de verwachting in leidde dit echter niet tot een verkleinde kans op hartziekten. In de Minnesotastudie hadden de deelnemers met een grote afname in het cholesterol zelfs een hoger risico op overlijden als gevolg van een hartziekten.

Overschat

"Dit onderzoek leidt ons tot de conclusie dat de voordelen van het vervangen van verzadigd vet door plantaardige oliën rijk aan linolzuur worden overschat - en de mogelijke risico's worden onderschat", aldus onderzoeker Daisy Zamora. Volgens de onderzoekers hebben zogenaamde 'randomized controlled trials' (de gouden standaard in medisch onderzoek) ook nooit aangetoond dat aanpassingen in het voedingspatroon op het gebied van linolzuur het risico op hartaanvallen of overlijden verkleinen.

Waarom oliën met linolzuur het cholesterol verlagen, maar de kans op een hartaanval niet verminderen moet nog verder onderzocht worden en is een onderwerp dat behoorlijke ter discussie staat. Sommige onderzoeker suggeren dat deze oliën - onder sommige omstandigheden - ontstekingen veroorzaken. Deze ontstekingen zijn een bekende risicofactor voor hartziekten. Er zijn ook aanwijzingen dat chemische bewerkte oliën aderverkalking kunnen bevorderen.

Bron(nen):

4 Comments

Door Marjolijn (niet gecontroleerd) op di, 19-4-2016 - 18:53

Ik ben de weg nu volkomen kwijt, wordt er eerst gezegt dat Margarine niet goed is voor het hart en je beter Roomboter kan gebruiken dus ben ik toen over gestapt omdat mijn man een hartpatiënt is en een Bypassoperatie heeft ondergaan, dus ik wil het beste product voor hem kopen omdat ik wil voorkomen dat hij het nog een keer een hartinfarct krijgt. Nu werd hem aangeraden om light roomboter te gebruiken en dat doet hij nu al een tijd maar nu hoorde ik in het programma Radar van een deskundige dat roomboter weer niet goed zou zijn en je beter margarine kan gebruiken want dat zou toch beter voor het hart zijn. En nu lees ik hier weer het omgekeerde. "Schiet mij maar lek" want ik weet het nu niet meer. Heeft iemand soms een goed advies voor mij?

Door Harmke (niet gecontroleerd) op ma, 18-4-2016 - 09:46

Ook jongere mensen hebben al vitamine D gebrek. Voor jonge kinderen schijnt de margarine ook niet goed te zijn.
Vroeger gebruikten mensen ook roomboter, het is een natiirproduct, dus weg met al dat namaak!!

Door Guinan (niet gecontroleerd) op vr, 15-4-2016 - 13:15

Hè hè... worden ze eindelijk wakker! Eind jaren 70 waarschuwde Dr. Atkins al dat TRANSVETTEN - te vinden in bijna alle soorten 'kunst'boter en plantaardige olieën - véél slechter is voor hart en bloedvaten dan verzadigde vetten zoals boter. Sterker nog, de stelling dat verzadigd vet slecht zou zijn is tientallen jaren gebaseerd op één slecht uitgevoerde studie van ene Ansel Keys en daarna blindelings overgenomen door de z.g. wetenschap.
Transvetten veroorzaken ontstekingen in de bloedvaten, waarop het lichaam reageert met het afzetten van cholesterol op die plekken. Het cholesterol is dus niet de oorzaak maar de transvetten. Cholesterol verlagen is zoiets als bij een brandend huis de brandweerlieden doodmaken.
Google maar eens 'transvetten' of 'transfats' en je schrikt je een ongeluk!!

Door Roos (niet gecontroleerd) op do, 14-4-2016 - 22:47

Dit is , na 50 jaar, toch mooi nieuws.
Roomboter heeft dus VOORDELEN,... levert vitamine D, ( sinds de campagne's over olie en onverzadigde vetzuren is vitamine D-tekort ernstig toegenomen, toevallig?).
Hoogste tijd dus om roomboter in ere te herstellen !!