Te veel eiwit in voeding vergroot risico op aderverkalking

vrouw drinkt eiwitshake
Getty Images

Het eten van te veel eiwit verhoogt het risico op aderverkalking en daarmee op hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek, meldt het NRC dinsdag.

Voor de studie combineerden onderzoekers van de University of Pittsburgh School of Medicine kleine proeven op mensen met experimenten op muizen en cellen in een petrischaaltje. Hieruit blijkt dat als je meer dan 22 procent van de calorieën uit eiwitten binnenkrijgt, dit leidt tot een verhoogde activering van immuuncellen die een rol spelen bij de vorming van 'plaques' door bloedvetten in de vaatwand. Door deze verdikte vaatwand ontstaat er slagaderverkalking, wat een belangrijke risicofactor is voor het krijgen van hart- en vaatziekten. 

Aminozuur leucine

Vooral het aminozuur leucine speelt een belangrijke rol in het proces van slagaderverkalking, toonden de wetenschappers aan. Leucine is een essentieel aminozuur: dit betekent dat het lichaam deze eiwitbouwstof niet zelf aanmaakt maar het uit voeding haalt, waaronder vlees, zuivel, noten en peulvruchten. Leucine zit ook in eiwitpoeders die veel sporters nemen voor het behoud en de opbouw van spiermassa.

Onherstelbare schade aan bloedvaten

"Ons onderzoek toont aan dat je niet moet doorslaan in het verhogen van je eiwitinname met als doel meer spiermassa te ontwikkelen of je algehele gezondheid te verbeteren. Een eiwitrijk dieet is geen wondermiddel. Het is zelfs mogelijk dat je daarmee onherstelbare schade aan je bloedvaten toebrengt", zegt hoofdonderzoeker en cardioloog Babak Razani uit Pittsburgh.

Razani hoopt dat dit onderzoek een gesprek op gang brengt over manieren om diëten preciezer op de lichaamsfunctie te laten aansluiten, zodat het lichaam op moleculair niveau beïnvloed wordt en zo het risico op hart- en vaatziekten beperkt kan worden. 

Lees ook: Hoe (on)gezond is extra eiwitrijke voeding?

Bron 
  • NRC
  • Nature Metabolism
  • Hartstichting