Zo voorkom je ongedierte in en om het huis

Vliegenmepper man
Getty Images

Als het lekker warm weer is heb je extra kans dat ongedierte aan komt wippen. We zetten op een rijtje welke dingen deze (vaak vervelende) beestjes aantrekken.

Stilstaand water

Stilstaand water is erg aantrekkelijk voor ongedierte, met name muggen. Voor je het weet vliegen er al een heleboel muggen om het vogelbadje, vijvertje e.d. heen. Het weghalen van stilstaand water kan het aantal muggen in jouw tuin zeker doen verminderen. Maar zonder dit alternatief te overwegen kun je toch van muggen afkomen. 

Dit doe je door het bestrijden van de bron: de muggenlarven. Het houden van vissen in je vijver zorgt ervoor dat de muggenlarven (bijna) geen kans hebben om te veranderen in een mug. Vissen eten muggenlarven namelijk op. 

Andere alternatieven zijn: 

  • Een pomp in de vijver (water komt in beweging en wordt schoner).
  • Anti-mugplanten zoals geranium, lavendel, afrikaantjes, polei, knoflook, munt, basilicum en kattenkruid rondom je vijver planten. 
  • Muggenlamp in de tuin (deze vangt en doodt muggen d.m.v. elektrocutie). 

Vuilnisbakken

De grijze en groene container trekken een hele beestenboel aan. Verstandig is dan om deze niet naast je ramen of deuren neer te zetten. 

Houtstapels

Houtstapels houden vaak vocht vast en zijn daardoor erg aantrekkelijk voor onder andere spinnen, pissebedden en kakkerlakken. Het is daarom slim om een houtstapel niet te dicht tegen je buitenmuur te plaatsen. 

Barbecue

Aangebakken etensrestjes op de barbecue zijn een feestmaal voor vliegen en wespen. Verstandig is dan om na het barbecueën meteen het rooster schoon te maken (indien afgekoeld) of plaats de barbecue een eindje bij je terras vandaan. 

Buitenverlichting

Insecten als hooiwagens en motjes houden van licht. Wanneer je een buitenlamp naast je voor- of achterdeur hebt hangen, wandelen en fladderen deze beestjes in een mum van tijd je huis binnen. Om dit te voorkomen kun je de buitenverlichting vervangen door gele of natriumlampen. Deze lampen trekken minder insecten aan. 

Rijp fruit

Fruitvliegjes zijn verzot op rijp fruit. Leuk voor hen, maar niet voor jou. Probeer daarom met warm weer ervoor te zorgen dat het fruit op is voordat het overrijp is.

Auteur 
Bron 
  • Lifehacking