Het beste speelgoed van 2015: de leukste kindercadeautips voor de feestdagen

De feestdagen komen er weer aan. De website www.speelgoedvanhetjaar.nl kiest ieder jaar het beste kinderspeelgoed per leeftijdscategorie. Plus zet de winnaars op een rij.

Categorie 0 tot en met 3 jaar

Vrolijke Vriendjes Magisch Speelhuis (VTech)
interactief speelhuis: € 48,99

De mening van de jury
Een interactief speelhuis dat aansluit op het dagelijks leven van een kind. Als ze er meerdere poppetjes in zetten, kunnen ze met elkaar communiceren in de speelkamer. Elk poppetje beschikt over zes melodietjes, drie gezongen liedjes en heel veel leuke zinnetjes. Een speelhuis dat gemakkelijk in elkaar te zetten is, tegen een stootje kan en een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft.

Pedagogisch verslag
Dit speelgoed laat jonge kinderen tot vijf jaar wennen aan een omgeving waarin van alles lijkt te gebeuren. Een speelhuis waarmee de peuter en de kleuter zelf een wereld kan creëren en daarbij gebruik maakt van onderdelen van het speelhuis die automatisch bewegen (bijv. de lift, de open haard in de woonkamer).

Categorie 4 en 5 jaar

Drie Kleine Biggetjes (Smart)
puzzelspel: € 24,95

Dit puzzelspel is ideaal voor jonge kinderen, met drie grote, stevige puzzelstukken die gemakkelijk vast te houden zijn. De kinderen moeten uitvogelen hoe de biggetjes in hun huis passen en door het raam naar buiten kijken. Het spel bevat ook een plaatjesboek met het verhaal én een boekje met 48 opdrachten. Er zijn 2 verschillende soorten opdrachten: 24 dag-opdrachten zonder de wolf en 24 nacht-opdrachten met De Grote Boze Wolf.

De mening van de jury
Dit speelgoed leert een jong kind veel op het gebied van ruimtelijk inzicht. Ook is het mooi dat er twee varianten zijn (met en zonder de wolf) en dat een oud sprookje nieuw leven wordt ingeblazen.

Categorie 6 en 7 jaar

Schetenjacht (Goliath)
familiespel: € 29,99

Alle spelers krijgen een scheetzak die verbonden is met de vader en houden deze onzichtbaar voor de anderen onder tafel vast. In willekeurige volgorde gaat er bij een van de spelers een rood lampje branden en deze speler drukt zonder dat de anderen het merken in zijn of haar scheetzak.

Wat volgt is het geluid van een stevige scheet. Iedereen mag raden wie de scheet heeft gelaten. Iemand die het beste bluft en goed kan raden, wint het spel. Schetenjacht bestaat uit een speelbord, 4 scheetkussens met lampjes, 4 neuzen, het vaderspeelfiguur en 4 speelstukken. Geschikt voor 3 tot 4 spelers.

De mening van de jury
Een hilarisch spel, echt iets voor kinderen, dat zorgt voor enorm veel interactie.

Categorie 8 en 9 jaar

K’nex Kforce Mega Boom (Boti Europe)
technisch speelgoed: € 44,99

De mening van de jury
In de doos zitten instructies voor zes verschillende 'blasters' die kinderen zelf kunnen bouwen, maar ze kunnen ook hun eigen versie in elkaar zetten. Volgens de vakjury verdienen deze mogelijkheden de prijs van het beste speelgoed van 2015 voor kinderen van acht en negen jaar.

Pedagogisch verslag
Vanuit pedagogisch gezichtspunt is deze K’NEX K-Force Mega Boom op twee wijzen te bespreken. Ten eerste als speelgoed dat gebruik maakt van de technische en de bouwvaardigheden van een kind (zal hier wel merendeels de jongen zijn) om met K’nex iets te construeren, een favoriete soort speelgoed. Blijkbaar zijn constructiedozen sets die een groot appel op de technische en de constructievaardigheden van het kind doen. En, blijkbaar doen de kinderen vanaf 8 en 9 jaar dat dan ook graag.

Categorie 10 en 11 jaar

Meccanoid G15 KS (Spin Master)
robot: € 349,99

De Meccanoid G15 KS is een persoonlijke robot. Kinderen volgen de eenvoudige instructies om de robot in elkaar te zetten. Wanneer ze klaar zijn met het lichaam van Meccanoid en de batterijen erin zitten, zal de robot zijn 'Meccabrain' gebruiken om de kinderen te begeleiden bij het aansluiten van zijn motoren. Het kan de vorm krijgen van zowel een mens als een dier of dinosaurus.

Staand is hij 120 centimeter hoog en met behulp van geavanceerde technologie en 10 motoren kunnen de armen, hoofd en benen van de Meccannoid G15 KS realistische bewegingen maken. De robot bevat bijna 1200 onderdelen.

De mening van de jury
De jury is zich bewust dat dit een duur artikel is, maar ook een artikel met heel veel mogelijkheden en dat bijzonder innovatief is. In de toekomst zullen we steeds meer van dit soort speelgoed zien. Maar ook in het echte leven: robots gaan een steeds grotere rol spelen. Met deze robot is er sprake van integratie van mechanica en programmeren en dat laatste gaat vrij eenvoudig. Een robot die eerst gebouwd wordt en daarna geprogrammeerd. Techniek wordt leuk en het kind heeft zelf een gezellig huismaatje gemaakt.

Categorie 12-plus

Focus Drone (Spectron)
drone voor beginners: € 49,95

De Focus Drone is geschikt voor zowel binnen als buitenshuis vliegen. Een ingebouwd systeem zorgt ervoor dat de drone stil kan blijven hangen voor scherpe en mooie foto's of video's. De Focus drone heeft daarnaast extra speelfuncties waarmee kinderen gave loopings kan maken. Met een druk op de knop vliegt hij weer terug naar de bestuurder. De drone is gemakkelijk oplaadbaar door middel van de meegeleverde USB kabel. Oplaadtijd 40 minuten, speeltijd circa 8 minuten. Bereik van de drone is ongeveer 30 meter.

De mening van de jury
Een drone voor beginners met camera van prima kwaliteit waarmee je je vlucht kunt opnemen. Is stevig, kan tegen een stootje, is eenvoudig te besturen én voor een prima prijs. Maar wel even oefenen! Echt speelgoed van deze tijd.

De leukste apps om Sinterklaas te vieren