Plus Onderzoek: Schoonmaken in huis, zo doen wij dat

Schoonmaakdoekje
Getty Images

Het aanrecht maken we dagelijks schoon, het bed verschonen we wekelijks, maar de gordijnen wassen we soms nóóit. En hoe zit het met de traditionele rolverdeling in het huishouden: heeft de vrouw hier nog steeds de broek aan?

Cijfers
Plus Magazine

 

Ruim 900 lezers deden mee aan een online onderzoek van Plus ­Magazine over schoonmaken. Bijna de helft van de ondervraagde 50-plussers (48%) besteedt een half uur per dag of meer aan poetsklussen. “Doe alle dagen iets, dan blijft alles netjes en is het niet ineens zoveel werk”, aldus een van hen. De meest voorkomende dagelijkse klussen zijn het aanrecht schoonmaken (94%) en het fornuis of de kookplaat (87%) en opruimen (75%). Het vaatdoekje op het aanrecht is een ideale voedingsbodem voor bacteriën, aldus deskundigen. 59 procent vervangt het vaatdoekje op het aanrecht dan ook dagelijks.

Wekelijkse karweitjes

Naast de dagelijkse klussen zijn er de ­wekelijks terugkerende karweitjes in huis, zoals het bed verschonen. Ruim twee derde van de Pluslezers (78%) doet dat wekelijks. Schoonmaakdeskundigen zoals Marja Middeldorp onderstrepen hoe nodig dit is: “Een bed wordt snel vies. Zweet, huid­schilfers, noem maar op: het blijft allemaal liggen.” Andere wekelijks terugkerende klussen die hoog scoren zijn de wc schoonmaken (inclusief de spoelknop), de wastafels poetsen, de badkamer reinigen, stofzuigen en vloeren dweilen. En niet te vergeten: de lichtknoppen en deurklinken.

Grafiek
Plus Magazine

Maandelijks

Typisch een maandelijkse klus is voor 43 procent van de ondervraagden het schoonmaken van de koelkast. Andere karweitjes die nogal eens maandelijks op de agenda staan zijn het rooster van de afzuigkap schoonmaken (33%), de tegels in de badkamer poetsen (33%), de magnetron en de oven schoonmaken (25%) en de binnenkant van de vuilnisbak (26%). Verreweg de meeste ondervraagden (63%) hebben volgens ­eigen zeggen geen hekel aan schoonmaken. 22 procent van de poetsers heeft er vooraf geen zin in, maar als ze eenmaal bezig zijn is, is het alsnog prima.

Nooit of bijna nooit

De klussen die er écht bekaaid van afkomen omdat ze bij de meeste ondervraagden minder dan maandelijks of zelfs nóóit gedaan worden, zijn de gordijnen wassen of naar de stomerij brengen (76%), de keukenkastjes en planken in de keuken schoonmaken en ontvetten (66%), de diepvriezer ontdooien (75%) en de ramen binnen zemen (63%). Maar ook een karweitje als de afvoer ontstoppen in de badkamer gooit geen hoge ogen bij ruim de helft van de ondervraagden. En hoe zit het met de voorjaarsschoonmaak? Die behoort tot de verleden tijd. Hooguit 14 procent van de Pluslezers geeft (soms) nog toe aan voorjaarskriebels op de eerste lentedagen.

Grafiek
Plus Magazine

Wie maakt schoon?

Bij de ondervraagden is schoonmaken nog altijd het domein van de vrouw des huizes. 65 procent van de vrouwelijke Pluslezers zegt dat zij degene is die het huis poetst. En niet meer dan 14 procent van de mannen vindt zichzelf de schoonmaker van dienst. Beiden geven daarnaast aan dat er ook veel taken zijn die ze gezamenlijk ­oppakken. Een kwart van de ondervraagden heeft het poetswerk deels uitbesteed aan een hulp in de huishouding, die vooral wekelijks of tweewekelijks komt. De helft van de ondervraagden heeft een eigen systeem voor het schoonmaken. Zoals deze lezeres: “Ik ga iedere maandagochtend met mijn partner het hele huis door.” Schoonmaakdeskundigen steken de loftrompet over zo’n vaste volgorde. Met als belangrijkste tip: van boven naar beneden werken. Regelmaat geeft houvast, vindt ook deze lezeres: “Maak een weekschema voor de huishoudelijke taken, dat geeft structuur en voldoening.” 

Verzin een list

Maar wat als je niet meer kan bukken? Of weinig kracht hebt in je handen? Niet meer op een trapje kan staan of snel moe bent? Wie niet sterk is moet slim zijn, vinden Pluslezers die dit treft. Ze schakelen de hulp in van hun partner (34%), hebben een hulp in de huishouding (33%) of maken vaker schoon, maar dan wel minder lang (30%).

Maar ze laten zich allang niet meer gek maken: er blijven klussen liggen; het is niet anders, vindt 24 procent. Wat ze vooral niét doen, is de kinderen om hulp vragen. Slechts 5 procent kiest daarvoor.

Grafiek
Plus Magazine

Rust en ruimte

Schoonmaken levert meer op dan alleen een schoon en opgeruimd huis dat lekker ruikt. 82 procent van de Pluslezers voelt zich voldaan na het schoonmaken. Een opgeruimd en schoon huis geeft mij rust en ruimte, zegt 93 procent van de ondervraagden. Dat ze daarbij milieubewust te werk gaan, is mooi meegenomen. Bijna alle lezers scheiden hun afval en doen zuinig met schoonmaakmiddelen. Bijna de helft vermijdt spuitbussen met drijfgas en ongeveer een derde van de ondervraagden koopt navul­verpakkingen, beperkt het gebruik van heet water en doet geen chloor in de wc. Bij sommige Pluslezers staat het milieu op één: “We hebben twee regentonnen, met dat ­water spoelen we het toilet.” Laat de lente maar komen, we zijn er klaar voor. Met of zonder voorjaarsschoonmaak.

Bron: een online enquête in oktober 2023 (906 deel­nemers). Wilt u ook deelnemen aan onze onderzoeken? Ga naar deze link en meld u aan: https://pluspanel.nl

Twaalf nuttige tips voor de voorjaarsschoonmaak: www.plusonline.nl/voorjaarsschoonmaak
 

Auteur