12 tips voor de voorjaarsschoonmaak

schoonmaken
Getty Images

Met het voorjaar voor de deur is het weer tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Er is zoveel te doen dat je soms gewoon even het overzicht kwijtraakt. Hierbij 12 dingen die je mee kunt nemen met de grote schoonmaak.

Ter voorbereiding

Tip 1: Maak je bezem schoon

Lekker om de schoonmaak fris te beginnen toch? Een vieze bezem is minder effectief dan een schone, dus maak deze van tevoren lekker schoon!  Dit kun je simpel doen door handmatig de stofresten eruit te plukken, en daarna de bezem in een heet sopje te laten weken.

Tip 2: Een stofloze stofzuiger

Net als met een bezem is het gewenst om voor het beste resultaat fris te beginnen. Vervang de stofzuigerzak, haal het stof uit het filter en knip (waar nodig) de lange vastzittende stofdraden eruit. Of gebruik een moderne stofzuiger zonder zak!

Schoonmaken
Getty Images

Tip 3: Reinig de wasmachine

Lekker om bij de grote schoonmaak niet alleen te hoeven poetsen en boenen, maar ook gebruik te kunnen maken van de wasmachine. Ook dit apparaat moet op een gegeven moment gereinigd worden. In dit artikel lees je hoe dat moet.

In de keuken

Tip 4: Stoom de magnetron schoon

Zit je magnetron vol hardnekkige etensresten die je er niet meer uitkrijgt? Pak dan een kommetje water en doe er een paar dunne plakjes sinaasappel, citroen of limoen in. Zet de magnetron op een hoge stand totdat het water begint te borrelen en het gaat stomen tegen de ruit. Laat het vijf minuten afkoelen voordat u de deur opent, en de hardnekkige resten kunnen nu eenvoudig met een nat doekje verwijderd worden. 

Tip 5: Pak de koelkast aan

Hoe lekker is het om naast even vlot de binnen- en de buitenkant ook eens alle legplankjes en bakjes van de koelkast mee te nemen? Dat kan heel simpel met een beetje allesreiniger en water. Om schimmel te voorkomen is het wel belangrijk om de bakken en legplanken weer droog terug te zetten. 

Tip 6: Stoom de oven schoon

Als je met regelmaat eten in de oven doet is het wel zo prettig als die fris is. Om hardnekkige plekken te verwijderen kun je daar een hete natte doek opleggen, om er daarna met ovenreiniger overheen te spuiten. Laat dit inwerken zo lang als op de verpakking wordt aanbevolen en ga daarna nog met een doek door de oven heen om de laatste vervelende plekjes weg te halen. 

De badkamer

Tip 7: Kalk op de douchekop verwijderen

Kalkaanslag op de douchekop ziet er ten eerste niet fris uit, maar kan ten tweede ook de douchestralen verslappen.  Wanneer je rubberen puntjes op de douchekop hebt helpt het om na het douchen met de hand de kalk daaraf te poetsen, maar in de loop van de tijd kan het toch vast gaan zitten. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen. Je kunt een boterhamzakje voor de helft met azijn, en voor de andere helft met water vullen. Bind het zakje met een elastiek of touwtje vast aan de douchekop en laat dit een uurtje zitten zodat de douchekop mooi in de substantie kan weken. Laat de kop hierna doorspoelen met koud water en veeg de laatste resten weg. 

Tip 8: Filters van het afzuigsysteem reinigen

Het afzuigsysteem in de badkamer of wc zuigt vervelende luchten weg, en zorgt ervoor dat het niet te benauwd wordt. Na een tijdje kan deze onder het stof gaan zitten waardoor het afzuigeffect aanzienlijk minder wordt. Verwijder daarom het roostertje en pluk het stof eruit. Haal daarna het stof uit het filter, en het systeem zal aanzienlijk beter werken.

Tip 9: Gooi het douchegordijn in de wasmachine

Heerlijk als de douche een schone omgeving is, je wilt er immers frisser uitkomen dan wanneer je erin stapt. Dat douchegordijn begint na een tijdje ook iets minder schoon te worden, en kan daarom prima in de wasmachine. De geur wordt ook direct aangenamer, ideaal!

De woonkamer

Tip 10: Fris de deurmat op

De deurmat kun je haast zien als visitekaartje van je huis, het is namelijk een van de eerste dingen die je ziet wanneer je een huis betreedt. Des te beter als die dan ook nog eens fris is, en niet onder de modder en haren zit. Even buiten uitkloppen, met de stofzuiger erover heen en hij is een stuk frisser!

Tip 11: Stofzuig de banken en stoelen

De stofzuiger kan effectief zijn om stof en resten uit je stoffen kussens, banken en stoelen te krijgen. Bij de meeste stofzuigers zit een speciale kop voor stoffen. Ga met deze over de gestoffeerde stoel, bank of kussens heen, en het is direct weer schoner.

Tip 12: Lap de ramen

Het is een klassiekertje, maar het blijft fijn om goed naar buiten te kunnen kijken. Simpel te doen met glasreiniger en een microvezeldoek. Neem daarna nog even de kozijnen mee met een simpel sopje, en het buitenleven lijkt vanuit binnen ineens weer een stukje mooier.

Auteur