So happy together...

Zó doe je dat: 10 tips

Getty Images

Wil jij een gelukkige, harmonieuze relatie? Geef elkaar dan complimentjes, liefde, kusjes, aandacht, acceptatie, waardering en vertrouwen. Zo eenvoudig is dat en zó doe je dat.

1

Een complimentje geven om wie de ander is

Relatiecoach Caroline Franssen is bedenker van de Relatie-APK, een opfrisbeurt voor je relatie. “De basis van een goede relatie is dat je elkaar steeds weer complimenteert”, zegt ze. Om zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen, heb je aandacht van anderen nodig, positieve aandacht welteverstaan. Horen dat je het goed doet is (na eten en een dak boven je hoofd) de meest fundamentele levensbehoefte van ieder mens. “Door iemand te complimenteren, beloon je hem voor wie hij is”, aldus Franssen. Maar... wees wel oprecht, want een onecht compliment maakt dat de ander zich juist bedrogen voelt.

2
Bespaar je partner jouw praatjes

Als een vrouw met iemand praat, worden er hormonen in haar hersenen aangemaakt die haar een goed gevoel geven. Niet verwonderlijk dus dat een vrouw gemiddeld twintigduizend woorden per dag gebruikt. Door veel te delen, te laten zien dat ze geïnteresseerd is en begrip te tonen, maakt een vrouw evolutionair gezien het meeste kans op een lang en gezond leven. Een man gebruikt slechts zevenduizend woorden per dag. Hij heeft ook helemaal geen belang bij eindeloze gesprekken. Sterker nog, veel praten, vooral over gevoelens, maakt hem naar zijn idee juist kwetsbaar. Vandaar dat Franssen vrouwen adviseert hun gepraat niet te veel aan hun mannelijke partner op te dringen. “Bel liever een vriendin als je zin hebt om uitgebreid te kletsen. Verwacht niet dat je partner je alles kan geven wat jij nodig hebt.”

3
Maak ruzie met liefde

Af en toe flink botsen is heel gezond. De truc is om verstandig ruzie te maken. Hoe? “Door je partner tijdens het bekvechten te laten merken dat je nog steeds van hem houdt, hem respecteert en vertrouwt”, zeggen relatietherapeuten Philip Snijders en Karin den Dulk. “Dat doe je bijvoorbeeld door elkaar even aan te raken. Vaak durven partners dat niet tijdens een ruzie, uit angst dat ze zich daarmee gewonnen geven. Maar wat je er vooral mee doet, is laten zien dat het tussen jullie wel goed zit. Dat brengt een oplossing voor het conflict dichterbij.” Volgens de twee therapeuten is het bij een ruzie ook belangrijk om het persoonlijke en inhoudelijke goed gescheiden te houden. “Over de inhoud verschil je van mening, maar de persoon zelf wijs je niet af.”

4
Doe het speciaal voor je partner

Met elkaar praten is belangrijk, maar om een relatie goed te houden is méér nodig, meent counselor Françoise Vaal. Stellen met een succesvolle relatie weten volgens haar hoe ze bij elkaar kunnen scoren. “Zorg ervoor dat je je écht in je partner verdiept. Waar droomt hij van? Wanneer is hij op z’n vrolijkst? Speel daarop in, laat blijken dat je hem begrijpt. Je kunt een ander geen beter gevoel geven dan door iets te doen om hem te plezieren. Ook al vind je er zelf niets aan. Of beter gezegd: juist dan.” Lees dus dat saaie boek dat hij zo boeiend vond. Daarmee zeg je namelijk: ik zie je, je bent speciaal. Oprechte interesse geeft iemand het gevoel dat hij als mens daadwerkelijk de moeite waard is.

5
Geef wat aandacht cadeau

Vrouwen kunnen zich over het algemeen beter in een ander inleven dan mannen. Het vermogen om er voor een ander te zijn is zelfs voorgeprogrammeerd in de vrouwelijke hersenen. Het helpt hen makkelijk contact te maken en een sterke band op te bouwen met mannen, van oudsher hun beschermers. Mannenhersenen zijn niet zo geprogrammeerd. In tegenstelling tot wat veel vrouwen denken, heeft hun soms onattente gedrag weinig met botheid te maken. Toch leidt het geregeld tot onvrede. Françoise Vaal: “Toen een mannelijke cliënt zich realiseerde dat hij niet altijd alert genoeg was om de wensen van zijn vrouw op te pikken, besloot hij ‘wensvouchers’ voor haar te maken. Voor een ontbijt op bed bijvoorbeeld, of een rugmassage. De vouchers konden naar behoefte worden ingewisseld en moesten binnen een week ten uitvoer worden gebracht. Zo verschoof de aandacht van zijn gebrek aan initiatief naar het bevredigen van haar behoeftes.”Succes gegarandeerd!”  

Getty Images

6
Laat de ander zijn zoals hij is

Volgens psycholoog Pieternel Dijkstra kan een relatie alleen succesvol zijn als je respect hebt voor elkaar. Het woord komt van het Latijnse respectare, wat ‘opnieuw kijken’ betekent. Het gaat er dus om voorbij de eerste indruk te kijken. “Iemand respecteren betekent hem accepteren voor wie hij is, hem in zijn waarde laten en de ruimte geven om zichzelf te kunnen zijn. Kortom: behandel hem zoals je zelf ook graag behandeld wilt worden.”

7
Aanraken geeft een veilig gevoel

Wat succesvolle stellen gemeen hebben, is veel lichamelijk contact. Elkaar aanraken is een van de meest elementaire vormen van menselijke communicatie. En dan gaat het niet alleen om seks, maar juist om bijvoorbeeld dicht tegen elkaar aan zitten of elkaar zomaar een knuffel geven. Bij liefdevol fysiek contact scheiden de hersenen endorfine af, een hormoon waar je je prettig van gaat voelen. Aanraking geeft je bovendien een gevoel van veiligheid, omdat je je verbonden voelt met je partner. De boodschap die door aanraking wordt overgebracht is ook nog eens vele malen sterker
dan die van woorden.

8
Je hoeft niet alles te zeggen

Honderd procent eerlijk willen zijn is niet altijd de beste tactiek in een relatie. Zeker niet als je je partner daarmee onnodig kwetst of onzeker maakt. Volgens relatietherapeut John Gottman houden de meest succesvolle koppels zich af en toe in. “Partners die niet elke kritische gedachte uitspreken, zijn het gelukkigst”, zegt hij. “Zo zei een van mijn cliënten eens tijdens een heftige ruzie tegen haar man dat ze altijd al een hekel aan zijn familie had gehad. Het was niet eens waar, maar hij reageerde geschokt. Ook al bood ze later haar oprechte excuses aan, hij heeft het haar nooit helemaal kunnen vergeven.” De moraal van het verhaal: sommige gedachtes kun je maar beter voor jezelf houden.

9
Benoem de leuke kanten

Irritaties worden veel eerder uitgesproken dan de leuke dingen, terwijl dat laatste een relatie juist succesvol maakt. Personal coach Maja Jeffkins: “Probeer eens een week lang bij te houden wat je denkt als het om je partner gaat. Ben je vooral gefocust op vervelend gedrag en op wat niet prettig verloopt? Spreek dat dan zo min mogelijk uit. Richt je aandacht in plaats daarvan op alles wat goed gaat en plezierig is. Je relatie (en daarmee je leven) zal er blijer en lichter van worden.”

10
Koester de verschillen

Relatietherapeut Alfons Vansteenwegen is van mening dat het accepteren van elkaars verschillen een van de belangrijkste voorwaarden is voor een succesvolle relatie. “Veel mensen denken dat verschillen gevaarlijk zijn, dat die twee mensen uit elkaar kunnen drijven. Maar dat is niet zo. Zie een verschil of geschil liever als aanleiding om elkaar beter te leren kennen. Accepteer en koester de verschillen, want ze houden je relatie spannend en nieuw.”

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine