Je medicijn is misschien een verjongingspil

Getty Images

Slik je metformine tegen diabetes type 2, dan gebruik je misschien een verjongingspil. Dit is namelijk een van de medicijnen waar verouderingswetenschappers onderzoek naar doen.

 

Regelmatig verschijnen er krantenberichten over ‘de verjongingspil’. Dat is een pil die je langer laat leven, met minder kwalen. Hij bestaat nog niet, maar verouderingsonderzoekers zijn er druk mee bezig en doen veel onderzoek bij wormen en muizen. Ze kijken naar nieuwe stofjes, maar ook oude vertrouwde geneesmiddelen worden getest als verjongingspil. Bijvoorbeeld  metformine, een geneesmiddel bij diabetes type 2. Metformine wordt meestal getest in een lage dosis 2x 850 mg per dag, en dat zou voor diabetes een lage dosis zijn.
 

 

Bestaande geneesmiddelen die worden getest als verjongingspil:

Metformine (tegen diabetes)

Acarbose (tegen diabetes)

Sirolimus (merknaam Rapamycine, geneesmiddel dat wordt gebruikt na een transplantatie)

Everolimus (afweeronderdrukker, gebruikt bij kanker)

Melatonine (bij slaapproblemen door verstoring van slaap-waakritme)

Rifampicine (antibioticum)

 

Bron: https://geroprotectors.org

 

 

 

Liever bewegen

Of deze bekende medicijnen echt werken als verjongingspil, dat weten we nog niet. Dat moet het onderzoek nog uitwijzen. Een gezonde leefstijl heeft waarschijnlijk meer effect op je levensverwachting dan een verjongingspil, verwachten verouderingswetenschappers. Lees in Plus Magazine van februari de tips van professor Andrea Maier. Haar belangrijkste tip: verbeter je spieren, dat houdt je langer jong.

Auteur 
  • Heleen Croonen