Eierstokkanker

 
Het voortplantingssysteem van een vrouw omvat twee eierstokken, die een belangrijke rol bij de voortplanting spelen. De eierstokken zitten aan weerszijden van de baarmoeder vast en produceren geslachtshormonen, waaronder oestrogeen en progesteron. Ze geven ook eicellen af. 
 
Soms raakt het regelmatige proces van celgroei, afsterven en vervangen verstoord. Cellen beginnen dan ongecontroleerd te woekeren. Als dat gebeurt, kan een tumor zich op of in de eierstokken ontwikkelen. De tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Kanker is een kwaadaardige tumor. De twee meest voorkomende soorten eierstokkanker zijn kiemcelcarcinoom en epitheelcarcinoom. Kiemcelkanker begint in de eicellen in de eierstokken. Epitheelkanker ontwikkelt zich vanuit cellen die het oppervlak van de eierstok vormen. 
 
Tot de symptomen van eierstokkanker behoren:
 
•Druk of pijn in de buikholte, het bekken, de rug of de benen
•Een opgezwollen of vol gevoel in de buikholte of het bekken
•Misselijkheid, indigestie, gas, constipatie of diarree
 
Eierstoktumoren kunnen zich verspreiden naar andere organen, een proces dat metastase heet. Eierstokkanker kan op drie manieren uitzaaien:
 
•Invasie: de tumor groeit zo groot dat hij naburige organen binnendringt
•Afwerping: Afzonderlijke kankercellen kunnen losbreken van de hoofdtumor en zich hechte aan naburige organen
•Verspreiding: Kankercellen reizen via het lymfatisch systeem naar de lymfeklieren en andere organen in het bekken, de buikholte en de borst.
 
De diagnose van eierstokkanker wordt gesteld via fysiek en bekkenonderzoek, transvaginale echoscopie, CA-125 bloedtests en biopsie. 
 
De meeste vrouwen die overlijden aan kanker van de voortplantingsorganen, sterven aan eierstokkanker, omdat deze vorm van kanker vaak pas laat wordt onderkend. In de meeste gevallen worden de eierstokken en andere mogelijk aangetaste organen verwijderd. Ook chemotherapie en bestraling kunnen worden toegepast voor het behandelen van andere symptomen of complicaties van de ziekte. De prognose is afhankelijk van het stadium waarin de kanker wordt gediagnosticeerd.
Auteur