Kunnen je lippen 'verslaafd' raken aan balsem?

Goede vraag

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Plusonline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Kunnen je lippen 'verslaafd' raken aan balsem?

Nee, je lippen kunnen niet verslaafd raken aan balsem. Het is een hardnekkige mythe die eens in de zoveel tijd weer de kop op steekt. Jaren terug heeft Pieter-Jan Coenraads, hoogleraar dermatologie aan het UMCG in Groningen, er al onderzoek naar gedaan.

Uit dat onderzoek is gebleken dat lippenbalsem lichamelijk niet verslavend is. De lippen kunnen namelijk niet hun vetproductie aan het balsemgebruik aanpassen.

Vochtbalans

De opperhuid van de lippen bestaat uit eiwitdraden en verschillende soorten vetten. Deze balans bepaalt hoeveel vocht de lippen vast kunnen houden. Een verstoring van de balans levert droge lippen op. Dat kan door bijvoorbeeld chronische ontstekingen of door langdurige blootstelling aan de zon. Ook een lage luchtvochtigheid (droge lucht) kan een rol spelen omdat er dan meer water uit de huid verdampt.

Coenraads denkt dat het constante gebruik van lippenbalsem door het gedrag van gebruikers wordt uitgelokt. "Lippenbalsem bevordert wellicht dat we vaker aan onze lippen likken, zeker als de balsem een smaakje heeft. Als de huid nat wordt, opdroogt en weer nat wordt, ontstaat al snel uitdroging", zegt hij in De Volkskrant. "Zo ontstaat een vicieuze cirkel van stiften en likken. En zit de verslaving niet in de balsem maar in het hoofd."

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron 
  • Volkskrant