Wat te doen bij een koortslip?

10 tips om blaasjes te voorkomen en genezen

Getty Images

Voor sommige mensen is het een maandelijks terugkerend ritueel, andere hebben nooit last van een koortslip. De blaasjes zijn pijnlijk en heel besmettelijk. Als u een koortslip voelt aankomen, kunt u er met verschillende middeltjes voor zorgen dat hij zo snel mogelijk weer verdwijnt. Er zijn ook crèmes die de symptomen kunnen verlichten.

1. Geef uw verkoudheid niet de schuld

Van een verkoudheid krijgt u geen koortsblaasjes. Ze worden veroorzaakt door het herpes simplex virus type 1 (HSV-1). Meer dan 90 procent van de bevolking is drager van dit virus. Heeft u het eenmaal opgelopen, dan blijft het voor altijd in uw lichaam.[ITEMADVERTORIAL]

2. Ontspan

De meeste tijd is het HSV-1-virus niet actief. Het sluimert, verstopt in zenuwknopen in de huid. Het virus wordt onder bepaalde omstandigheden wakker. Zonlicht, koorts, menstruatie, maar ook stress zijn van die omstandigheden. Sommige mensen krijgen twee keer per jaar een koortslip, voor anderen is het een maandelijks terugkerende ergernis.

3. Verwar aften niet met koortslip

De naam zegt het al: een koortslip zit meestal op uw lip. Aften zijn zweertjes die zich overal in de mondholte kunnen nestelen. Aften hebben niets met het HPV-1-virus te maken, het is niet bekend wat hun oorzaak is.

4. Voorkom besmetting

U heeft kans op besmetting vanaf ongeveer drie dagen voor het ontstaan van de blaasjes tot het moment dat de blaasjes zijn ingedroogd. Het vocht in de blaasjes is erg besmettelijk, want daar zit het virus in. Pas als de blaasjes helemaal zijn opgedroogd, kan er geen virus meer worden overgedragen.

U kunt iemand besmetten door bijvoorbeeld zoenen, knuffelen, seksueel contact of andere aanrakingen. Overdracht kan ook plaatsvinden via spullen die in aanraking komen met de koortslip, zoals lippenstift.

5. Verlicht de pijn

Sommige mensen vinden warme of koude compressen verlichtend. Ook smeersels die u bij de drogist of apotheek kunt kopen kunnen het branderige gevoel verminderen.

6. Gebruik een crème

Een koortslip geneest vanzelf. Een anti-virale crème kan de tijd die de blaasjes nodig hebben om te helen verkorten. Breng de crème aan zodra u een koortslip voelt aankomen, anders heeft het geen zin meer.  

Middelen met zinksulfaat en zinkoxide werken licht samentrekkend en beschermend. Ze bevorderen het indrogen van de blaasjes en bestrijden de jeuk en pijn. Middelen met aciclovir remmen de groei van het virus, maar deze werken niet bij iedereen.

7. Raak de blaasjes niet aan

Het komt niet vaak voor, maar u kunt het virus verspreiden naar andere delen van uw lichaam. Bijvoorbeeld als u eerst de koortslip aanraakt en daarna een wondje of slijmvliezen. Deze vorm van besmetting kunt u voorkomen door van uw koortslip af te blijven en regelmatig uw handen te wassen.

8. Pas op bij de ogen

De slijmvliezen van de ogen kunnen ontsteken als ze in aanraking komen met het virus. De meest voorkomende oogontsteking als gevolg van het HSV-1-virus is een ontsteking aan het hoornvlies. Het oog wordt dan rood en gevoelig. Vaak wordt zo'n oogontsteking behandeld met antivirale oogmedicatie in de vorm van druppels of een zalf. Hiervoor kunt u terecht bij de huisarts.

9. Knuffel baby's niet

Een koortslip is in principe ongevaarlijk, maar baby’s kunnen er ernstig ziek van worden omdat hun afweersysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Pasgeboren baby’s kunt u het beste niet knuffelen als u een koortslip heeft.

10. Voorkom uitbraak

Een koortslip kunt u niet helemaal voorkomen. U kunt uw kans op een koortslip wel verkleinen door de zon te vermijden en uw weerstand op peil te houden. Als u weet wat uw koortslip uitlokt, kunt u daar rekening mee houden.

Bron 
  • WebMD
  • Oogartsen
  • Huidziekten