Bioscooptip: Jasperina

Ze was de eerste met een one-womanshow en had een glansrijke carrière. Nu woont Jasperina de Jong (81) teruggetrokken in een bos met haar hond. In de documentaire ‘Jasperina: op eenzame hoogte’ blikt ze terug op haar leven. Nu in de bioscoop.

Talent

Jasperina de Jong kon als meisje al mooi zingen maar wilde eigenlijk balletdanseres worden. Toen dat niet van de grond kwam, meldde ze zich bij het ABC-cabaret van Wim Kan, maar hij zag niet zo veel in haar wegens gebrek aan talent. Bij cabaretgroep Lurelei kreeg ze daarna de kans haar talent wel te ontwikkelen. Daar ontmoette ze ook haar (inmiddels overleden) grote liefde Eric Herfst. Haar grote doorbraak kwam met het lied ‘Call Girl’. Dit leidde tot vele succesvolle theatershows, televisieshows en musicalvertolkingen.

Liefdevol portret

Op basis van ­archiefbeelden, foto’s en  gesprekken met Jasperina de Jong wordt in de documentaire een boeiend portret van de nu 81-jarige cabaretière geschetst, die het aanvankelijk helemaal niet zag zitten dat er een documentaire over haar gemaakt zou worden. Waarom ze dan toch toestemde? In Het Parool zegt ze daarover: “Ik wilde er eerst helemaal niet aan! Waarom alles weer oprakelen? Maar een goede vriendin vond dat ik het moest doen. Ze zei: ‘Als jij doodgaat, gaat iemand op de ­redacties van die televisieprogramma’s wat beeldjes uitzoeken die jou helemaal geen recht doen. Met zo’n documentaire hebben ze in ieder geval iets goeds om op terug te grijpen.’”
Het resultaat is een liefdevol portret van een van Nederlands grootste cabaretières.

Foto: ANP/KIPPA