Bollenpracht in Noord-Holland

Tulpenvelden in Noord-Holland
Jurjen Drenth

Het is nu de tijd om van de bloembollen te genieten. Het allergrootste bloementapijt vind je niet rond de Keukenhof in Lisse, maar in Noord-Holland. Daar kunnen we ook molens en oud-Hollandse dorpjes in Zaanse stijl bewonderen. Deze prachtige foto’s zijn gemaakt door Jurjen Drenth.

Het gebied rond Lisse en Hillegom is sinds jaar en dag bekend om zijn prachtige tulpenvelden. Maar hier in het Noord-Hollandse Egmond zijn ze minstens zo mooi en groot.

Getty Images

Een houten huis in Zaanse stijl in het dorp De Rijp. Hoewel het in de rest van Nederland verboden was vanwege brandgevaar, werden in deze streek tot in de twintigste eeuw houten huizen gebouwd. Die zijn namelijk een stuk lichter dan stenen gebouwen, waardoor ze niet zo snel verzakken in de zompige bodem. Bovendien was hout goedkoop omdat Zaandam het centrum van de houthandel was.

Getty Images

Het voormalige raadhuis van Graft is een prachtig gebouw in renaissancestijl uit 1613. De bouwers konden vast niet bevroeden dat het tot maar liefst in 1970 dienst zou doen. In dat jaar fuseerde Graft met De Rijp tot één gemeente en kwam het gemeentehuis elders te staan. Inmiddels behoren beide dorpen tot de gemeente Alkmaar.

Getty Images

De 11 meter hoge uitkijktoren van het avonturenpark Land van Fluwel is een ideale plek om de bloembollen in de omgeving te bewonderen. In de Dutch Tulip Experience leren bezoekers middels een audiotour alles over de geschiedenis van de tulp. Het park is momenteel, begin mei 2021, nog gesloten vanwege corona.

Getty Images

De voorouders van deze schitterende tulpen in Land van Fluwel groeiden in de Himalaya. Via Turkije kwamen ze naar Europa, waar ze in de zeventiende eeuw korte tijd zo populair waren dat er een tulpenmanie ontstond en ze eventjes voor absurde prijzen werden verkocht.

Getty Images

Dit is Jan Geert de Eerste, de dorpsomroeper van Graft en de Rijp. In zijn kostuum, met de gong in de hand, doet hij zijn aankondigingen.

Getty Images

Kun je het je nog Hollandser voorstellen? Een oudhollandse windmolen en een tulpenveld in de mooiste kleuren. Zoals de Japanners verzot zijn op hun pruimenbloesem, die ook maar kort bloeit, genieten wij van onze tulpen, die in het voorjaar hun schoonheid laten zien voordat hun bloem wreed wordt afgehakt. De kweker is namelijk niet geïnteresseerd in de bloem maar in de bol.

Auteur