Cultuurtip: Gedroomde paradijzen

Jeroen Krabbé reisde vorig jaar voor de tv-serie ‘Krabbé zoekt Gauguin’ naar de Stille Zuidzee om in de voetsporen van de Franse schilder Paul Gauguin te treden. Het inspireerde hem tot het maken van twaalf schilderijen, die nu te zien zijn in Museum de Fundatie in Zwolle.

Ongerepte wereld

In 1891 emigreerde Paul Gauguin naar Tahiti. Hij keerde het geïndustrialiseerde Europa de rug toe om nieuwe wegen in de kunst te ontdekken, in een ongerepte wereld. Het was in de tijd dat het impressionisme in de kunst een eindpunt bereikt leek te hebben. Gauguin reisde al snel door naar de Marquesaseilanden, waar hij tot zijn dood in 1903 zou blijven. In die periode schilderde hij zijn beste werk, met opvallend kleurgebruik en prachtige portretten van Polynesische vrouwen.

Kleur en emotie

Jeroen Krabbé bezocht de eilanden Tahiti, Hiva Oa en Martinique voor zijn documentaire-serie over Gauguin en raakte net als de meesterschilder gefascineerd door het landschap en de vergezichten. Het resultaat zijn twaalf schilderijen die barsten van de kleur en emotie: gedroomde paradijzen.

Ze zijn tot en met 5 januari in Museum de Fundatie in Zwolle te zien.

Klik hier om naar de website te gaan van Museum de Fundatie.

Foto: Marit van der Meer