Cultuurtip: Interactief kunstwerk

De kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde presenteert vanaf 22 juni zijn eerste grote soloproject in een museum. Speciaal voor het Groninger Museum ontwikkelde hij een interactief kunstwerk, een groot lichtgevend landschap dat door de aanwezigheid van bezoekers van vorm en kleur verandert.

Innovatief

Daan Roosegaarde staat bekend om zijn innovatieve ontwerpen voor de openbare ruimte, waarin design, kunst en technologie samenkomen. Hij is onder andere bekend van de lichtkunstwerken op de Afsluitdijk.  
Klimaatverandering en de wens om de leefbaarheid van ons landschap te verbeteren, inspireerden Roosegaarde tot het maken van ‘Presence’ in het Groninger Museum. 


‘Presence’ is een 800 vierkante meter groot levend lab.

De installatie bestaat uit verschillende sferen waardoor de bezoeker allerlei perspectiefwisselingen ondergaat – van groot en massief naar klein en beweeglijk, van donker naar licht. In de ene zaal tekenen futuristische bollen lijnen op de grond. Een andere zaal lijkt gevuld met lichtgevend sterrenstof, wat doet denken aan het uitzicht op een grote stad vanuit een vliegtuig. Er zijn ook ruimtes die bezoekers lijken te scannen door ze in silhouetten en patronen vast te leggen. De interactie tussen bezoeker en kunstwerk levert steeds nieuwe beelden op. 

Kortom, een tentoonstelling waarbij je als bezoeker zelf onderdeel uitmaakt van het kunstwerk.

‘Presence’ is van 22 juni tot en met 12 januari 2020 te zien.
Bestel hier uw tickets online: https://tickets.groningermuseum.nl/ticket/8725/