Cultuurtip: Maand van de Geschiedenis

Van stadswandeling tot rondleiding en van proeverij tot performance: de Maand van de Geschiedenis biedt in oktober voor ieder wat wils, op locatie én online.

550 activiteiten

De organisatie van de Maand van de Geschiedenis noteert meer dan 550 aangemelde activiteiten in musea, bibliotheken, archieven en andere culturele instellingen. Het thema dit jaar luidt Oost/West. Een greep uit het aanbod: in het Openluchtmuseum in Arnhem staat het verhaal centraal van de duizenden Nederlanders die na de Tweede Wereldoorlog een nieuw leven starten in Canada. Het Heerenveen Museum nodigt je uit om mee te denken over wat er moet gebeuren met het stereotype uithangbord De Rookende Moor. En in het Museon in Den Haag verwerf je een nieuwe blik op de Japanse bezetting van toenmalig Nederlands-Indië.

Ook online

Ook voor thuisblijvers is er genoeg te beleven met de vele online-activiteiten. Zo leer je met een podcast van het Utrechts Archief alles over het rampjaar 1672 en werpt de Open Universiteit met verschillende webinars licht op hedendaagse vraagstukken rondom erfgoed. Het jaarlijkse Maand van de Geschiedenis-essay is afkomstig van Abdelkader Benali. In ‘Reizigers van een nieuwe tijd’ beschrijft hij het ongelooflijke verhaal van Jan Janszoon, een Nederlandse piraat die in de zeventiende eeuw in dienst treedt van de Barbarijse zeerovers. Het boekje is nu verkrijgbaar bij de boekhandel voor €3,99.

Meer informatie: www.maandvandegeschiedenis.nl