Cultuurtip: Mondriaan compleet

Getty Images

Welke expositie, theatervoorstelling of bioscoopfilm mag u niet missen? Met welke cd, tv-serie of welk boek doet u uzelf een plezier? Iedere week geeft René Boers, redacteur Cultuur van Plus Magazine, een tip voor het weekend.

Het Gemeentemuseum Den Haag beschikt over de grootste Mondriaan-collectie ter wereld, bestaande uit zo’n driehonderd schilderijen. Alle schilderijen worden deze zomer t/m 24 september tentoongesteld, wat een mooi beeld geeft van de ontwikkeling die Mondriaan (1872-1944) als schilder heeft doorgemaakt.
 

Laatste meesterwerk

De expositie ‘De ontdekking van Mondriaan’ begint in Nederland bij de frivole en felgekleurde molens, appelbomen, kathedralen en duinlandschappen uit de beginperiode, om via Parijs – waar Mondriaan geïnspireerd raakte door het kubisme van Picasso – in New York te eindigen, waar hij zijn laatste meesterwerk maakte. 
Dat laatste kunstwerk bleef na zijn dood onvoltooid in zijn atelier achter. Anderhalf jaar werkte hij al aan ‘Victory Boogie Woogie’, dat op dat moment uit 574 kleurvlakjes bestond. Hij bleef schaven aan de invulling van de kleurvlakken, een karakteristieke Mondriaan-compositie met zwarte lijnen en de witte, blauwe, rode en gele vlakken. “Het is niet belangrijk om veel schilderijen te maken, maar om dit ene schilderij goed te krijgen”, zei hij over zijn scheppingsdrift. 
Victory Boogie Woogie’ werd in 1997 door de Nederlandse staat aangekocht voor ca. 37 miljoen euro en in bruikleen gegeven aan het Gemeentemuseum Den Haag, waar het deze zomer het slotakkoord vormt van de expositie. Daarnaast zijn er brieven, foto’s en persoonlijke objecten – zoals zijn verzameling grammofoonplaten – te zien en is zijn Parijse atelier op ware grootte gereconstrueerd.
 
Kortom, wie Piet Mondriaan echt wil leren kennen moet naar Den Haag. www.gemeentemuseum.nl
 

Auteur