Winterkoorts: zo koud was het vroeger

Schaatsende mensen
Mariël Kolmschot

Wie zich afvraagt of-ie nog een keer komt - de echte koude Hollandse winter met bevroren sloten en kanalen, dikke pakken sneeuw en ijsbloemen op de ramen - kan het beste naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen gaan. Daar word je op je wenken bediend.

Barre omstandigheden

Zo’n ouderwetse winter beleeft je in het Zuiderzeemuseum helemaal opnieuw bij de tentoonstelling ‘Winterkoorts’: dé tentoonstelling over ontberingen­ en ijspret, over insneeuwen en winterfeesten, over schaatstochten op natuurijs en werken onder barre omstandigheden. De ijzige wintermaanden waren begin vorige eeuw voor veel mensen een tijd van schaarste en ongemak. De centrale verwarming bestond nog niet en uit de pomp kwam alleen ijskoud water. Mensen stookten het huis warm met een kachel, moesten tijdens het werk de kou trotseren en maakten zich zorgen over of ze wel genoeg voedsel zouden hebben. Toch was het ook een tijd van plezier en gezelligheid. Men organiseerde winterfeesten, schaatste Elfstedentochten en maakte plezier in een dik pak sneeuw. Men verplaatste zich per slee en op het ijs kwamen mensen van alle standen bij elkaar.

Wedstrijdje priksleeën

Door klimaatverandering zijn winters als deze steeds zeldzamer geworden, maar in het Zuiderzeemuseum herleven oude tijden. Stap in een winterlandschap, waar je de gure wind hoort zingen en waar het Paard van Marken, de vuurtoren van Marken, net als in een echte winter lichtsignalen rondstuurt. Ook kinderen kunnen bij ‘Winterkoorts’ de ouderwetse winterpret ervaren. Zij kunnen ijsschotsspringen, schaatsen, een wedstrijdje priksleeën of sneeuwballen gooien in de ballenbak. Daarnaast zijn er in deze tentoonstelling bijzondere, historische objecten te zien. Denk aan werksleeën die gebruikt werden bij het werk in de winter of een echte ijsvlet: een schip met daaronder ijzers om goederen over de dichtgevroren Zuiderzee te vervoeren. Persoonlijke verhalen en beelden van vroeger vertellen je meer over deze objecten en brengen de tentoonstelling tot leven. Nog te zien tot en met 13 maart. www.zuiderzeemuseum.nl

Voorproefje

Barbara de Loor, oud-wereldkampioen schaatsen, neemt je mee langs vier hoogtepunten uit de tentoonstelling 'Winterkoorts' in het Zuiderzeemuseum.

Auteur