Zo start je je eigen kunstverzameling met een beperkt budget

Getty Images

Een kunstverzameling beginnen hoeft geen fortuin te kosten. Geweldige kunstwerken zijn ook met kleine budgetten op de kop te tikken. Maar waar moet je beginnen?

Bepaal je smaak

Als beginnende kunstverzamelaar is het belangrijk om eerst je eigen smaak te leren kennen voordat je gaat kopen. Dat doe je het best door veel kunst te kijken en te vergelijken. Loop dus veel beurzen, musea en galeries af. Kijk van welke kunst je hart sneller gaat kloppen of juist niet. Laat je ook informeren over het werk en de kunstenaar. Een kunstwerk wordt interessanter als je weet welk idee of verhaal erachter schuilt.

Koop op gevoel

Hoe weet je nu of je voor een bepaalde aankoop moet gaan? Een kunstwerk moet je iets doen. Dat kan betekenen dat het je ergert of dat je het grappig of ontroerend vindt. Vertrouw daarnaast op je intuïtie. Als je een werk maar niet uit je hoofd kunt zetten, is het waarschijnlijk een goede keuze. Vraag bij het aankopen van kunstwerken altijd naar een bewijs van echtheid, zoals een editienummer of handtekening van de kunstenaar.

Start je collectie

Hak voordat je begint met verzamelen de knoop door en koop je eerste werk. Stel een kunstverzameling vervolgens samen op gevoel. Je hoeft de werken niet op elkaar af te stemmen. Juist het mixen van verschillende stijlen en technieken maakt een collectie persoonlijk. Staar je ook niet blind op een grote naam, zegt kunstverzamelaar- en handelaar Freddy Insinger in een artikel op de website van Eva Jinek. Ook goede kunstenaars maken weleens slecht werk.

Kies je budget

Bepaal vooraf hoeveel je aan kunst uit kunt geven en maak een plan van wat je hiervan wil kopen. Sommige kunstvormen zijn betaalbaarder dan andere. Zo zijn kunstwerken waarvan meerdere exemplaren zijn gemaakt, zoals foto’s en zeefdrukken, goedkoper dan een origineel. Is een werk boven je budget? Gebruik dan de KunstKoop regeling van het Mondriaan Fonds. Bij aangesloten galeries op Kunstkoop.nl kun je kunst kopen met een renteloze lening. Bij aanschaf betaal je 10 procent van de prijs en de rest in maandelijkse termijnen.

Zoek naar betaalbaar werk

Betaalbare kunst is op verschillende plekken te vinden. Koop ze bijvoorbeeld bij toegankelijke kunstbeurzen als de Affordable Art Fair en KunstRAI. Of steun jonge kunstenaars en koop kunst bij afstudeershows. Online kun je je ook goed oriënteren. Kijk eens op de website Welikeart met betaalbaar werk van toonaangevende kunstenaars of laat je inspireren door websites als Catawiki, Kunstveiling.nl en de Engelstalige website Artsy. Op Galleryviewer kun je zoeken naar het oeuvre van kunstenaars en prijzen van kunstwerken.

 

Auteur