Cultuurtip: tentoonstelling Viva la Frida!

De Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) is uitgegroeid tot een van de bekendste en populairste kunstenaars ter wereld. Het Drents Museum in Assen wijdt nu een bijzondere tentoonstelling aan haar werk én leven.

Hoofdbeeld: Zelfportret met aapje, 1945, Museo Dolores Olmedo, Mexico City.

Roerig leven

Frida Kahlo maakte vooral indruk met haar kleurrijke schilderijen – ze is vooral bekend om haar zelfportretten – die haar roerige leven en bijzondere levensstijl weerspiegelen. Kinderverlamming en een ernstig busongeluk in haar jeugd zorgden ervoor dat ze nooit meer goed kon lopen. Ze had een open huwelijk met haar grote liefde kunstenaar Diego Rivera, onderhield diverse relaties met mannen en vrouwen en was een feministe avant la lettre.

Ze had ook een andere kant: ze was al vanaf haar studententijd een radicale communist met sympathie voor Joseph Stalin en droeg deze standpunten haar hele leven openlijk uit. Ze heeft ook een affaire gehad met een andere bekende communistische Sovjet-leider: Lev Trotski.


Zelfportret op de grens tussen Mexico en de VS, 1932, Modern Art International Foundation.

Twee collecties

Het Drents Museum in Assen brengt twee van ’s werelds belangrijkste Frida Kahlo-collecties uit Mexico-Stad voor ’t eerst ter wereld bij elkaar in één tentoonstelling: vermaarde schilderijen en tekeningen uit het Museo Dolores Olmedo, plus persoonlijke zaken als kleding, beschilderde korsetten en sieraden van Museo Frida Kahlo. Tezamen vertellen ze het complete Frida-verhaal.

RTV Drenthe maakte de volgende reportage over de opening van de tentoonstelling Viva la Frida!