Cultuurtip: Vergane glorie

Dat achterstallig onderhoud ook mooi kan zijn, is goed te zien aan de foto’s van kunstfotograaf Jan Stel. Tot en met 15 september exposeert hij in Museum aan het Vrijthof in Maastricht een serie fotowerken van verlaten monumentale gebouwen, die ooit bruisten van leven en bedrijvigheid.

Fascinatie

In de afgelopen twintig jaar fotografeerde Jan Stel in binnen- en buitenland talrijke locaties waaruit de menselijke aanwezigheid is verdwenen, zoals een oude gashouder, staalfabriek, koeltoren, elektriciteitscentrale, wijnkathedraal, casino en statige landhuizen.

Stel is gefascineerd door de esthetiek van vergane glorie. Dat is de essentie van zijn fotografisch werk. Zelf zegt hij daarover: “Het zal rond 1998 zijn geweest dat mijn fascinatie voor vergane glorie ontstond. Ik word aangetrokken door een vergeten wereld die langzaam door Moeder Natuur teruggenomen wordt. De door mensen verlaten karakteristieke architectuur en tekenen van verdwenen vakmanschap laten nog veel van hun geschiedenis zien. Met regelmaat verbaas ik me over die afgedankte of bijvoorbeeld door faillissement achtergelaten en vrijwel vergeten locaties. (…) In plaats van sloop, hoop ik dat deze vergane glorie tijdig een uitgebreide restauratie ondergaat of wordt omgezet in een plek waar jong en oud wordt meegenomen naar een verloren geschiedenis. Veel van de door mij gefotografeerde objecten zijn inmiddels gesloopt of getransformeerd naar een nieuwe bestemming.”

Klik hier voor meer informatie.