Cutuurtip: Tastbare herinneringen

Getty Images

In Museum Catharijneconvent Utrecht is tot en met 3 februari de tentoonstelling ‘Relieken’ te zien. Er zijn ruim honderd voorwerpen verzameld, waar mensen veel kracht aan ontlenen. Afkomstig uit buitenlandse musea én uit het privébezit van gewone mensen.

Doornenkroon van Christus

Volgens Van Dale is een reliek\relikwie van oorsprong een “door gelovigen vereerd overblijfsel van een heilige of van een voorwerp dat met Christus of met een heilige in aanraking is geweest”. Inmiddels is er ook een aardsere betekenis in de zin van een “voorwerp, afkomstig van een bemind of vereerd persoon of afkomstig uit vroeger tijd, waaraan de bezitter veel waarde toekent”. De meer dan honderd bijzondere relieken in Museum Catharijneconvent variëren dan ook van een reliekhouder met een splinter van de doornenkroon van Christus tot een replica van het Maradona-altaar in Bar Nilo in Napels, dat een haar van de voetballer bevat. Dat het voorwerpen zijn waar mensen kracht aan ontlenen, blijkt wel uit het feit dat pelgrims en fans er duizenden kilometers reizen voor overhebben om oog in oog met het voorwerp van verering te staan of nog beter: even aan te raken. Dat laatste mag natuurlijk niet in Utrecht, maar je hoeft er in ieder geval niet ver voor op pad.

Klik hier voor de openingstijden.

Een trailer van de tentoonstelling bekijkt u hier:

Persoonlijke verhalen

Veel mensen bewaren voorwerpen die herinneren aan een dierbare, een mooie plek of een gedenkwaardige gebeurtenis. Een aantal van deze persoonlijke relieken maakt, samen met hun verhaal, deel uit van de tentoonstelling. Kruispunt KRP maakte bijvoorbeeld een reportage over Helmi van de Riet, die haarballen heeft gemaakt van de haren van haar overleden hond Tikus.

Fotobijschriften

Omslagfoto: Reliekkroon met fragment van de heilige lans, het ware kruis en de doornenkroon van Christus, Maasvallei, ca. 1260-1280.

Parijs, Musée du Louvre

Auteur