De 6 beste covers van Bob Dylan

Singer-songwriter Bob Dylan is van grote invloed geweest op de popmuziek. Hij schreef talloze nummers waar andere artiesten succesvol mee werden. We zetten de zes mooiste op een rij!

1. Like a Rolling Stone

Dylan schreef dit nummer in 1965. Like a Rolling Stone bereikte plek twee in de Billboards in de VS en werd al snel een wereldhit. Grote artiesten als Nancy Sinatra, David Bowie, Cher en Green Day kwamen vervolgens met een cover, maar misschien wel de bekendste versie verscheen pas 30 jaar later (1995), gemaakt door Mick Jagger en zijn mannen.

In 2004 werd het nummer uitgeroepen tot 'beste nummer ooit' door Rolling Stone Magazine. Niet zo verrassend dat Like a Rolling Stone nog altijd jaarlijks hoog in onze Top 2000 terug te vinden is.

2. Knockin' on Heaven's Door

Ook al is dit nummer trots bezit van Bob Dylan (1973); de meeste mensen zullen aan andere muzikanten denken als ze de titel voorbij zien komen. Guns 'N Roses scoorde een megahit met Knockin' on Heaven's Door in 1991. Onder meer Led Zeppelin, Bob Marley en Eric Clapton gingen de rockband voor, maar kwamen niet dicht bij het succes van Axl Rose en zijn companen.

3. Make You Feel My Love

Als er iemand is die het afgelopen decennium razend populair is geworden, dan is het wel Adele. En dat succes heeft ze stiekem een beetje 'te danken' aan Bob Dylan. Hij schreef het nummer Make You Feel My Love pas laat in zijn carrière, in 1997. De Britse zangeres bracht haar cover in 2008 uit. Samen met het nummer Chasing Pavements zorgde die voor een regelrechte doorbrak voor Adele.

4. Voor Ramona

Ernst Jansz staat natuurlijk vooral bekend als oprichter van Doe Maar. Toch bracht hij ook solo-albums uit, waaronder 'Dromen van Johanna' (2010). Voor dat album vertaalde Ernst werk van Bob Dylan. Een van de nummers is Voor Ramona, afgeleid van Dylans To Ramona uit 1964.

5. All Along the Watchtower

Het is misschien wel de grootste rockgitarist aller tijden: Jimi Hendrix. Dylan bracht het nummer All Along the Watchtower uit in 1965 en Jimi had maar drie jaar nodig om er een schitterende cover van te maken, geheel op zijn eigen, typerende manier. Volgens Rolling Stone Magazine staat zijn cover op plek 48 van beste nummers ooit. De beschrijving? 'Hendrix constructed a tumultuous four-part solo that transformed Dylan's concise foreboding into an electric hurricane.'

6. You Ain't Goin' Nowhere

Dit meesterwerk van Bob Dylan schreef hij in 1967. The Byrds waren er snel bij en brachten een jaar later hun cover van het lied uit, nog voordat Dylan dat zelf deed.

Afspeellijst: de mooiste hits uit de Sixties

Trefwoorden: