PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Dit moet je zien: wereldberoemd meesterwerk scherper dan ooit

Een eeuwenoud schilderij bekijken in steengoede kwaliteit en verstopte details ontdekken. Kunstliefhebbers konden dit voorheen alleen maar dromen. Nu is het werkelijkheid.

Het gaat om een project van Google Arts & Culture, Sint-Baafskathedraal en Lukas - Art in Flanders, dat digitale beelden voor Vlaamse musea en erfgoedcollecties beheert. Het fameuze schilderij is vier jaar lang gerestaureerd, waardoor de kwaliteit van het origineel (ruim 400 jaar oud) weer zichtbaar is geworden.

Speciale camera

Vervolgens werd het team van Google Arts & Culture uitgenodigd in het Museum voor Schone Kunsten in Gent om alle buitenpanelen van het Lam Gods op de foto te zetten. Twee dagen lang werden de panelen gedigitaliseerd met een zogenaamde 'Art Camera'. Deze techniek van Google maakt het mogelijk om elk deel zeer nauwkeurig in beeld te brengen.

Verbluffende uitkomst

Het resultaat: een digitaal meesterwerk dat voor iedereen toegankelijk is, in ultrahoge resolutie. Dankzij de inzoomfunctie worden de kleinste details plotseling goed zichtbaar. Bekijk de beelden hier.

Delen met de wereld

"We zijn erg blij dat we het gerestaureerde altaarstuk kunnen vereeuwigen in een online publicatie", zegt Timothy Naessens, directeur van Lukas - Art in Flanders. "Het project past perfect bij onze missie om het rijke Vlaamse kunsterfgoed te digitaliseren en de originele werken te delen met de hele wereld."

De binnenste panelen van het Lam Gods worden momenteel gerestaureerd en zullen in 2019 te zien zijn.

Bronnen: Plus Magazine België, Knack.be