Fietsen op de Utrechtse Heuvelrug

Langs verborgen pareltjes

Getty Images

Het wemelt op de Utrechtse Heuvelrug van de landgoederen, kastelen en buitenplaatsen, die rijke families vroeger lieten bouwen om er hun zomers door te brengen. Ideaal voor een fietstocht in de lentezon.

Linda
Getty Images
Dag 1

Kasteel bomvol originele items
Het is een voorjaarsdag met een ­gouden randje als mijn man en ik over een met bomen omzoomde laan fietsen: windstil, niet koud en alle blaadjes zijn frisgroen gekleurd. Perfect voor een fietstocht over de Utrechtse Heuvelrug langs landgoederen, kastelen en prachtig gelegen buitenplaatsen. Boven onze hoofden raken de volgroeide takken elkaar, het loof filtert het zonlicht zodat het als spikkeltjes op onze armen valt.

Veel buitenplaatsen zijn privébezit en uitsluitend vanaf de weg te bewonderen. Maar in Kasteel Amerongen mogen we naar binnen. Hoofd rondleidingen Willem Brouwer vertelt over het kasteel, dat in 1673 na een brand opnieuw werd opgebouwd: “Het uitzicht is al driehonderd jaar ongewijzigd. Is het niet bijzonder om op dezelfde plek te staan als de bewoners van toen en hetzelfde te zien?”

Het kasteel zit bomvol originele items, waaronder een overdadig gedekte tafel met een compleet Wedgwoodservies. Kasteel Amerongen is de plek waar de Duitse keizer Wilhelm II onderdak vond nadat hij aan het einde van de Eerste Wereldoorlog naar Nederland was gevlucht. Je kunt nog steeds de ruimte zien waar de mannen uit het gezelschap zich na het eten terugtrokken met cognac en sigaren om de situatie in Duitsland te bespreken. Ook het bureau waar hij tekende voor zijn troonsafstand staat er nog. In het oude koetshuis ­tegenover het kasteel zit nu Restaurant Bentinck, waar we een hapje eten.

Later die dag, aan de rand van het mooie Amerongen, zetten we de fietsen weer op slot op Landgoed Zuylestein. Je kunt er wandelen en in de portierswoning zit Italiaans restaurant Il Sogno, dat de ­koffie en huisgemaakte chocoladetaart klaar heeft staan.

Getty Images

Dag 2

Genoeg stof tot fantaseren
Negenenvijftig treinwagons gevuld met huisraad nam keizer Wilhelm II mee naar Nederland! Als logé in Amerongen ging hij op zoek naar een eigen verblijfplaats en vond dat in 1920 in Huis Doorn. Kleding, kunst en huisraad van po’s tot kroonluchters werden uitgeladen. Tussen alle spullen die we zien tijdens een rondleiding door Huis Doorn, is het een brandblusser met Duits opschrift die me doet inzien hoe ‘gründlich’ de verhuizing moet zijn georganiseerd.

Getty Images


We pakken de fietsen weer en komen langs het 18de-eeuwse Landgoed Darthuizen – op een plek in het bos waar reeën dartelen – en het imposante buitenhuis op Landgoed Broekhuizen. Het geeft ons genoeg stof tot fantaseren: hoe zou het zijn om in zo’n huis te wonen? Kun je een simpele barbecue geven als je jarig bent, of wordt er verwacht dat je meteen groots uitpakt?

Dan fietsen we door het bos, waar we weer getrakteerd worden op prachtige tinten groen en waar het heerlijk ruikt naar kruidige hars en door de zon verwarmde aarde. Het terras van Chalet Klein Zwitserland ligt er aanlokkelijk bij, maar toch trappen we nog even door, richting Landgoed Kraaybeekerhof. Even raken we het spoor bijster: moeten we nu links dat bospad in of juist rechtdoor? Met behulp van de navigatie-app op onze telefoon zitten we al snel weer op de juiste route.

Getty Images


Op het terras aan het water van het restaurant op Kraaybeekerhof hijgen we uit, terwijl we biologische limonade drinken. Na de lunch springen we weer op de fiets en eindigen vandaag met een kopje thee van plukkruiden in de moestuin van Bartiméus, een centrum voor blinde en slechtziende mensen. Nog zo’n verborgen pareltje langs deze route.

Getty Images

Dag 3

De mooiste budget-slaapplek
Aan de picknicktafel beneden genieten de eerste vroege vogels zo te horen al van hun ontbijt terwijl wij langzaam wakker worden in StayOkay Utrecht/Bunnik. Leuk is dat je in deze buitenplaats – en voormalige jeugdherberg – tegenwoordig ook tweepersoonskamers kunt boeken. Daarmee is het misschien wel de mooiste budget-slaapplek van ons land.

Getty Images


De fietsen laten we vandaag achter bij Kasteel Rhijnauwen en we wandelen op ons gemakje langs de Kromme Rijn naar Landgoed Oud Amelisweerd. Daar zit een museum met een collectie 18de-eeuws behang, maar het is zulk mooi weer dat het zonde zou zijn om binnen te blijven. Het terras van De Veldkeuken – bakkerij, theetuin en restaurant in een – is al drukbezet. Op het gazon voor het landgoed wordt gepicknickt en op de Kromme Rijn komen gezinnen in kano’s voorbij terwijl kinderen vanaf het bruggetje het water in springen. Het landgoed bruist op een dag als vandaag. De combinatie van zomerse temperaturen en de idyllische ligging aan het water hebben net als vroeger hun aantrekkingskracht. Er is in al die eeuwen dus eigenlijk weinig veranderd.

Getty Images

- Heuvelrug praktisch
Journalist Linda van de Pavoordt en haar man Stephan reden de route Ontdek de sporen op de Heuvelrug, te downloaden op www.route.nl. Aanvullend is Fietsknooppuntenkaart 12-Utrechtse Heuvelrug erg handig. Linda en Stephan sliepen in een tweepersoonskamer met eigen badkamer in StayOkay Utrecht/Bunnik.

Getty Images

- Een eeuw keizer Wilhelm
Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde en keizer Wilhelm II naar Nederland vluchtte. Van 2 juni tot en met 2 december staat Kasteel Amerongen in het teken van het ­thema ‘Help, de Keizer komt!’ Ook in Huis Doorn komt het verleden tot leven op 26 en 27 mei tijdens ­Living History.

Buitenplaatsen
Getty Images
- Buitenplaatsen in Nederland
Rijke families lieten buitenplaatsen aanleggen om ’s zomers de stad te ontvluchten. Meer weten? René Dessing, kunsthistoricus en directeur van de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL), schreef boeken over onder meer de Amsterdamse, Haagse en Leidse buitenplaatsen. Op www.skbl.nl staat informatie over zeshonderd kastelen en ­buitenplaatsen.