Friese slager accepteert guldens

Een kilo gehakt voor 20 gulden. Bij de Friese slagerij De Schrans is het werkelijkheid geworden. Tijdens het 25-jarig bestaan van de slagerij konden klanten dit weekend met guldens betalen.

Bij slagerij De Schrans in Leeuwarden waren de snip, het geeltje en het tientje weer even terug. Vanwege het jubileum werden de prijzen van toen gehanteerd én konden klanten betalen met het geld van toen: de gulden, dus. Het bleek een gouden actie. "We hebben dit weekend een omzet van 7000 gulden gedraaid. Het leek wel kerst, zo druk was het.", zegt slager Jilt Zuidema. "We moesten zelfs voorraden aanbreken om alle klanten te kunnen helpen. Sommige mensen hadden meer dan twee uur in de auto gezeten om een stuk vlees in guldens te kunnen kopen."

De kratten vlees stonden tot aan het plafond. Voor de actie had het personeel van de slagerij een speciale omrekentabel gemaakt met prijzen. "Het was even wennen, maar ook wel weer heel bijzonder om die oude biljetten door je handen te laten glippen. Nostalgie alom."

Wat de slager en zijn personeel verbaasden was de hoeveelheid guldens die mensen nog in huis blijken te hebben. "Sommige klanten kwamen met dikke stapels guldenbiljetten binnen. Ongelooflijk", aldus Zuidema.

De slagerij gaat de biljetten omwisselen bij De Nederlandsche Bank (DNB). Die laat weten dat er op dit moment nog 25,7 miljoen oude biljetten onder matrassen, achter plinten of in verzwaarde kluizen verstopt zitten. De guldens die nog bij mensen thuis liggen, hebben in totaal een waarde van 446 miljoen euro. Gemiddeld is dat ruim 26 euro per Nederlander.

Bron: RTL Nieuws