UITSPECIAL: Hoogtepunten theater 2017-2018

Getty Images

Op de Uitmarkt in Amsterdam (25 t/m 27 augustus) wordt traditiegetrouw vooruitgeblikt op het nieuwe theaterseizoen. Dit zijn de Plus-favorieten. Je kunt vanaf nu reserveren.

Sjoukje Hooymaayer speelt Mrs. Higgins

‘Honderd jaar later nog steeds interessant’

“Mrs. Higgins in My Fair Lady is het prototype van een goed opgevoede adellijke dame die weet hoe het in de wereld hoort. Haar te spelen leek me een uitdaging: hoe moest ik het aanpakken om met mijn speelscènes niet weggeblazen te worden tussen al die dansscènes met mooie liedjes?

George Bernard Shaw schreef het oorspronkelijke toneelstuk Pygmalion begin vorige eeuw, maar het gegeven is zeker niet gedateerd. Er zit zelfs een emancipatoir element in. Eliza Doolittle wordt letterlijk uit de goot geplukt. Professor Higgins leert haar netjes praten, goede manieren, hoe ze zich moet bewegen in de high society, zodat ze kan meedoen. Maar wat stelt die buitenkant eigenlijk voor? Deze jonge vrouw bezit ook innerlijke kwaliteiten en hoe belangrijk zijn die dan? En als het erop aankomt, kiest Mrs. Higgins uiteindelijk zelfs haar zijde. Shaw had door dat vrouwen een eigen verstand hebben en keuzes kunnen maken. Dit alles maakt het stuk, dat in 1914 voor het eerst werd opgevoerd, nog steeds interessant.

Als musical is My Fair Lady in vele versies opgevoerd. Het is aan de acteurs om er telkens iets nieuws van te maken opdat het publiek niet gaat vergelijken. Anders zou je ook nooit meer Shakespeare kunnen spelen. Het blijft een heerlijke musical met fantastische liedjes én een boeiend verhaal. De mensen worden even losgetrokken van allerlei ingewikkelde dingen in het alledaagse leven en verlaten blij de schouwburg. Ik denk dat men daar in deze tijd veel behoefte aan heeft.”

My Fair Lady (met o.a. Esmée Dekker, Chris Tates en Alfred van den Heuvel) is vanaf 24 oktober in het theater te zien.

http://www.dommelgraafencornelissen.nl/voorstelling/my-fair-lady

Tips

1. VAMOS!: musicalcomedy, geïnspireerd op succesvolle tv-series als Het Roer Om en Ik Vertrek. Met onder meer Lenette van Dongen, Carolina Dijkhuizen en Cystine Carreon. Vanaf 16 september.

https://www.vamosdemusical.nl/

2. Liesbeth: een biografische musical over het leven en de carrière van Liesbeth List. Met Renée van Wegberg als Liesbeth List. Vanaf 16 september.

http://www.dommelgraafencornelissen.nl/voorstelling/liesbeth

3. Was Getekend, Annie M.G. Schmidt: wie was de vrouw achter de schrijfster?

Simone Kleinsma vertolkt de rol van Annie M.G. Schmidt. Vanaf 19 september.

http://www.stage-entertainment.nl/shows/musical/was-getekend-annie-mg-schmidt/

4. Fiddler on the Roof: Broadway-musical uit 1964 opnieuw in het theater. Thomas Acda kruipt voor zijn musicaldebuut in de huid van hoofdrol Tevye. Vanaf 27 oktober.

www.fiddlerthemusical.nl

5. From Sammy with Love: het verhaal van de ras-entertainer Sammy Davis Jr. door de ogen van Stanley Burleson en Freek Bartels. Vanaf 10 november.

https://www.ntk.nl/voorstelling/from-sammy-with-love

Leonie Jansen regisseert Een tip van de sluier:

‘Op school zong ik al liedjes van Lennaert Nijgh’

“Het idee voor een eerbetoon aan Lennaert Nijgh is van zangeres Josee Koning, Lennaerts derde vrouw. Zij liep er al een tijdje mee rond en vroeg mij of ik dit wilde oppakken. Het sprak me onmiddellijk aan, want zelf ben ik precies uit die tijd: op de middelbare school zong ik al de liedjes die nu in het programma zitten, van Verdronken vlinder tot Het testament. Ik zing zelf niet mee, maar heb het programma samengesteld en geregisseerd. Er staan vier keien van artiesten op het toneel, o.a. Jim de Groot, die Nijgh kende via zijn vader Boudewijn. De zangers worden begeleid door een geweldige band.

Met Izaline Calister had ik al eerder in een protestsongprogramma Meneer de president gezongen en toen we nu weer in de tekst doken, viel ons op hoe ongelooflijk actueel die nog steeds is. Maar niet alleen Nijghs teksten staan centraal; er wordt ook een ‘tip van de sluier’ opgelicht wat betreft zijn leven. Hoe zag dat eruit en hoe kwam hij tot die teksten?

Er komt een groot aantal bekende nummers voorbij en ik vond het fijn om samen met de band na te denken over hoe we de teksten het beste tot hun recht kunnen laten komen. Als je het net even anders laat klinken dan mensen gewend zijn, liggen die teksten ook net iets lekkerder in het gehoor.

In het nieuwe theaterseizoen sta ik zelf te zingen in een nieuwe African Mama’s en in Ierse Nachten met gitarist Eric Vaarzon Morel. Afrikaans en Keltisch, twee heel verschillende stijlen, waar ik me erg op verheug.”

Een tip van de sluier (met Sjors van der Panne, Josee Koning, Jim de Groot én Izaline Calister) is vanaf 22 november in het theater te zien.

Speellijst: https://www.ntk.nl/voorstelling/lennaert-nijgh

Tips

1. Carmen: Tania Kross presenteert haar eigen versie van Carmen van Georges Bizet, haar lievelingsopera. Vanaf 19 september.

http://www.krossover.nl/

2. Leven in het lied: Mylou Frenken zingt de favoriete zelfgeschreven liedjes van 25 collega’s, onder meer Youp van 't Hek, Brigitte Kaandorp, Kees Torn, Dorine Wiersma en Mike Boddé. Vanaf 1 oktober.

http://myloufrencken.nl/

3. Ik ben mijn lied: Henk Poort zingt nummers uit zijn omvangrijke repertoire (musical, operette, opera en pop) en kruipt in de huid van kleurrijke personen uit zijn verleden. Vanaf 4 oktober.

http://www.bostheaterproducties.nl/default.asp?keuze=producties&productie=303

4. The Chet Baker Room: de Amerikaanse jazzlegende Chet Baker overleed in 1988; Marijn Brouwers brengt een hommage. Vanaf 14 oktober.

 http://marijnbrouwers.nl/producties/the-chet-baker-room/

5. Later is al lang begonnen en vroeger komt nog 1 keer terug: frontman Harry Jekkers vertelt op cabareteske wijze over het ontstaan en het einde van Klein Orkest, dat hits scoorde als Koos Werkeloos, O, O Den Haag en Over de Muur. Vanaf 1 november.

https://www.bvmooiweer.nl/KleinOrkest.htm

Beau Schneider speelt Hendrik Groen

‘Ouderen moeten niet als kleine kinderen behandeld worden’

“Hendrik Groen is een 83-jarige hoofdonderwijzer uit Amsterdam-Noord die in een verzorgingshuis woont. Net zoals in het boek Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen maakt de toeschouwer in het toneelstuk mee wat daar een jaar lang allemaal gebeurt en leeft hij mee met Hendriks vrienden Evert en de medebewoners. Die zijn allesbehalve seniel en nog goed ‘bij de tijd’. Het stuk is eigenlijk een tragikomedie. Het is ontroerend, er zit scherpe humor in, maar het gaat ook over ouder worden en aan de hand van kritische kanttekeningen wordt de ouderenzorg in ons land belicht.

Bijzonder is ook dat in iedere stad waar we optreden bewoners van een plaatselijke zorginstelling aan de voorstelling zullen meewerken.

Verrassend is dat alle rollen worden gespeeld door jonge acteurs, want zoals regisseur Gijs de Lange zegt: ‘In iedere bejaarde zit nog altijd een jong iemand verborgen.’ Nu ben ik zelf nog heel jong, maar bij het voorbereiden van mijn rol ik heb veel gehad aan mijn vader, acteur Eric Schneider. Hij loopt naar de 83 en is nog altijd erg betrokken bij alles wat ik doe. We hebben hier veel over gepraat, maar ik heb hem vooral geobserveerd in de kleine dingen, het gedrag van een oudere man. Dat was voor mij zeer kostbaar. Hierdoor ben ik me er nog meer bewust van geworden dat oudere mensen niet als kleine kinderen behandeld moeten worden, maar steeds als mens serieus genomen dienen te worden.”

Hendrik Groen-Pogingen iets van het leven te maken is vanaf 29 november in het theater te zien.

Speellijst: www.bostheaterproducties.nl/default.asp?keuze=producties&productie=315

Tips

1. The Play That Goes Wrong: onder de noemer Theater van de Lach 2.0, waarmee het gedachtegoed van John Lanting voortgezet wordt, is deze Broadway-komedie vernederlandst. Vanaf 27 september.

http://www.bostheaterproducties.nl/theplaythatgoeswrong

2. De man van je leven: een komedie van Arthur Japin vol liefde en wraak over een vrouw die op zoek is naar een nieuwe liefde voor haar eigen man. Met Susan Visser, Liz Snoijink en Porgy Franssen. Vanaf 5 oktober.

www.delamar.nl/voorstellingen/de-man-van-je-leven/

3. Opvliegers 3: wegens succes geprolongeerd; Antje Monteiro stapt dit keer in het vliegtuig met nieuwe vriendinnen: Anouk van Nes, Sandra Mattie en Joanne Telesford. Vanaf 24 november.

http://rep.nu/productie/opvliegers-3-new-york/

4. WIJN, een thrillerkomedie: met drank in de man (of vrouw) liggen de geheimen snel op tafel; Porgy Franssen, Carine Crutzen en anderen nemen je mee op een met wijn doordrenkte avond. Vanaf 21 februari.

http://www.hummelinckstuurman.nl/voorstelling/WIJN_een_thrillerkomedie/omschrijving/

5. In de Vlaamsche Pot: komedie van het Theater van de Klucht over de gebeurtenissen in restaurant ‘In de Vlaamsche Pot’ met Bas Muijs, Onno Innemee en Arijan van Bavel. Vanaf voorjaar 2018.

www.theatervandeklucht.nl

Peter Dijkstra dirigeert het Nederlands Kamerkoor

Voor het jubileum wilden we een balans tussen vertrouwd en nieuw’

“Het Nederlands Kamerkoor jubileert dit jaar; het bestaat tachtig jaar. Vanaf de oprichting in 1937 wordt gestreefd naar een vooruitstrevende en vernieuwende programmering. Daardoor blijft het interessant. Er worden zeer hoge eisen aan de streng geselecteerde zangers gesteld, zowel qua stemkwaliteit als muzikaliteit. Het Nederlands Kamerkoor is voor mij zeer inspirerend en dankbaar om mee werken.

Voor het jubileum wilden we een balans tussen vertrouwd en nieuw. Op 1 oktober zingen we de klassieke Vespers van Rachmaninov, die heel goed bij dit koor passen. Het publiek kan een aantal delen meezingen en die overdag met de zangers instuderen. Een jubileumconcert dient immers gezamenlijk te worden gevierd, niet alleen met mensen die alleen maar komen luisteren.

Het bekende Requiem van Fauré voeren we uit op een volledig nieuwe manier: zonder dirigent. Ik was alleen bij de voorbereiding betrokken, verder ageren zangers en orkest gezamenlijk. De 150 Psalmen worden op 1 en 2 september tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht een weekend lang groots aangepakt in een mega-samenwerkingsproject met drie andere internationale koren. Leidraad is dat geen enkele componist er twee keer in mag voorkomen. Ze zijn ingedeeld in thema’s die nog steeds actueel zijn. Reeds in die oude teksten wordt immers gesproken over machtsmisbruik van koningen, oorlogen, vluchtelingenstromen. Later gaan we ermee naar New York en Brussel. Rond het jubileum is bovendien een hele randprogrammering opgebouwd, bijvoorbeeld lezingen van Nobelprijswinnaars.”

Kijk voor alle jubileumconcerten van het Nederlands Kamerkoor op www.nederlandskamerkoor.nl.

Tips

1. Bisocoop Pathé presenteert het komende seizoen in diverse bioscopen tien live producties vanuit The Metropolitan Opera House in New York, te beginnen met Nabucco met Plácido Domingo op 27 augustus.

https://www.pathe.nl/special/opera

2. Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt maar liefst zes opera’s bij De Nationale Opera, onder meer La forza del destino van Verdi (september/oktober 2017), Gianni Schicchi van Puccini Zemlinsky (november 2017) en Tristan und Isolde van Wagner (januari/februari 2018).

www.orkest.nl

3. Het Residentie Orkest heeft eesterpianist Boris Giltburg als artist in residence en hij speelt onder meer het Tweede pianoconcert van Rachmaninov op 19 september in het Haagse Zuiderstrandtheater en op 20 december een kamermuziekconcerten in de Haagse Nieuwe Kerk.

www.residentieorkest.nl

4. De Nederlandse Reisopera speelt van 30 september t/m 18 november de meeslepende ‘schandaalopera’ La traviata van Giuseppe Verdi, waaraan ook het Gelders Orkest en het Scapino Ballet meewerken.

www.reisopera.nl/producties/la-traviata

5. Het Nederlands Kamerorkest stort zich op Igor Stravinsky. Op het programma staan Pulcinella (november 2017), de opera The Rake’s Progress (februari 2018), Concert in D en Apollonmusagète (februari 2018).

www.orkest.nl

Paulien Cornelisse komt met vierde solo

‘Ik hou ervan om door te denken over heel kleine dingen’

“Dit is mijn vierde solovoorstelling. Solo werkt het best voor mij, want ik ben eigenlijk een einzelgänger. Ik trek langs de theaters met mijn technicus en doe verder alles helemaal alleen. Dat vind ik heerlijk, ten eerste omdat het dus goed bij me past en omdat ik ervan hou om door te denken over heel kleine dingen die ik misschien alleen maar interessant vind. Maar daar maak ik dan wel iets van waar iedereen iets uit kan halen.

De titel ‘Om mij moverende redenen’ klinkt ambtelijk, maar wordt grappig als deze gebruikt wordt voor heel gewone dingen. Zoals: ‘Om mij moverende redenen ben ik er niet toe gekomen om naar de supermarkt te gaan.’

Het blijft een uitdaging om elk optreden spannend te houden, zeker ook voor mezelf. Daarom geef ik me ook opdrachten, bijvoorbeeld: ‘Vanavond wil ik proberen om dat ene stukje heel verstild te doen.’ Het blijft natuurlijk wel een voorstelling; wat je van dag tot dag doet, lijkt op elkaar, maar de intentie erachter kan anders zijn en het mag nooit routinematig worden. Bij cabaret heb je ook de vrijheid om te improviseren. Het is een theatervorm die samen met het publiek gemaakt wordt.

Dat ik ooit cabaret zou gaan doen, lag niet eens voor de hand, maar bij schooltoneel werd ik wel altijd gekozen voor de grappige rollen. Ik vind het nu eenmaal leuk om mensen aan het lachen te maken en lach zelf ook erg graag. Zeker in zwaarmoedige tijden als deze is het heel waardevol om dat even los te kunnen laten.”

Om mij moverende redenen gaat op 12 november in première (vanaf 7 september try-outs).

Speellijst: www.pauliencornelisse.nl

Tips

1. Erik van Muiswinkel met De oplossing: stevige grappen, rake typeringen, relativeringen en mopperige terzijdes waarbij enig welgemeend moralisme heel goed past. Vanaf 14 september.

www.bunkertheaterzaken.nl/voorstellingen/erik-van-muiswinkel/de-oplossing/

2. Hans Dorrestijn & Friends met Neurosen en andere hobby’s: waarom zijn artiesten vaak zulke zenuwenlijders? Een therapeutisch programma vol muziek, liedjes, samenspraak en poëzie met Hans Dorrestijn, Vrouwkje Tuinman en Ingmar Heytze. Vanaf 1 oktober.

www.hansdorrestijn.nl

3. Richard Groenedijk met Om alles!: hij maakt een hoop kabaal, heeft een grote mond, maar een klein hartje. Hij ontziet niets of niemand en zeker ook zichzelf niet. Vanaf 6 oktober.

www.richardgroenendijk.nl

4. Joep Onderdelinden met Ooit: op zijn eigen absurde wijze zoekt Joep samen met het publiek het antwoord op de vraag: hoe blijf ik een ‘blij ei’? Vanaf 12 januari.

www.bostheaterproducties.nl/default.asp?keuze=producties&productie=306

5. Yentl en De Boer met Magie: nieuwe liedjes, gecombineerd met bizarre verhalen en personages van de winnaressen van de Annie M.G. Schmidtprijs. Vanaf 20 februari.

www.bostheaterproducties.nl/default.asp?keuze=producties&productie=313

Anne van der Burg kruipt in de huid van Anna Frank

“Toen ik de bewerking van Het Achterhuis van Anna Frank door Ilja Leonard Pfeiffer las, was ik meteen enthousiast en had er veel vertrouwen in. Het verhaal – met dezelfde bekende personen uit het dagboek – is getransponeerd naar het hier en nu. Een groep mensen zit opgesloten in een benauwde, te kleine ruimte, bang voor de buitenwereld waar oorlog heerst en de vijand rondloopt. Door gebrek aan informatie weten ze nauwelijks wat er gaande is en hoe lang ze er nog moeten blijven. Het uitgangspunt is de vraag: wat doet dit met mensen, met een jong meisje? Hoe zouden we zelf reageren in dergelijke omstandigheden?
Mijn vader is joods, maar er werd weinig gesproken over wat er in zijn familie was gebeurd. Het dagboek van Anne Frank en andere boeken over de Tweede Wereldoorlog waren voor mij een manier om meer inzicht te krijgen. Dat ik nu als pas afgestudeerde jonge actrice Anne Frank mag spelen, iets wat ik vanwege mijn achtergrond altijd heb gewild, is geweldig. Als me weleens gevraagd wordt wie ‘Anne Frank’ nu nog wil zien, denk ik: veel mensen. Want het verhaal is van alle tijden. De emoties, de paniek, de angst, het verdriet, de wanhoop én de hoop van de mensen in Het Achterhuis bestaan nog steeds, omdat we helaas nog altijd midden in oorlogssituaties zitten. Ik hoop vooral dat ik als Anne het publiek zal kunnen raken.”

Tips

1. Neelie!: Carine Crutzen speelt de titelrol in een toneelvoorstelling Theatergroep Suburbia, geïnspireerd op het leven van Neelie Kroes. Vanaf 7 oktober.

www.theatergroepsuburbia.nl/voorstellingen/neelie

2. Roem: wat doet bekendheid met iemands karakter? Gevallen ster Victor Reinier belandt op de sofa bij psychiater Renée Soutendijk. Vanaf 6 december.

www.hummelinckstuurman.nl/voorstelling/Roem

3. Wat ik moest verzwijgen: speciaal voor Anne Wil Blankers schreef Edwin de Vries het aangrijpende verhaal van de Joodse onderduikster Jet en haar liefdesrelatie met een SS'er. Vanaf 8 december.

www.ntk.nl/voorstelling/anne-wil-blankers

4. Ma: hoe zorgt een zoon voor zijn moeder? tragikomische solovoorstelling van Eric Corton, gebaseerd op het gelijknamige boek van Hugo Borst. Vanaf 6 januari.

www.solostories.nl/producties/ma

5. Vele hemels boven de zevenden: familiedrama naar de roman van Griet Op de Beeck met onder meer Henriëtte Tol en Peter Bolhuis. Vanaf 9 februari.

www.bostheaterproducties.nl/default.asp?keuze=producties&productie=304

Auteur