Waar reizen we in 2019 naartoe?

Getty Images

Wat worden de vakantiebestemmingen van 2019 en met wie bezoeken we die? Reisredacteur Thijs Joosten spotte de reistrends.

Waar gaan we in 2019 naartoe?

TUI, de grootste reisorganisatie van ons land, ziet begin 2019 veel interesse voor Curaçao. Boekers hebben met afstand de meeste interesse voor dit stukje Holland in de Caribische Zee. Corendon, de op één na grootste van ons land, biedt ook veel vakanties naar Curaçao aan. Verder zijn we erg gecharmeerd van exotische eilanden in Afrika: de Kaapverdische Eilanden, Mauritius en Zanzibar. Egypte, dat uit de gratie was na bomaanslagen en politieke onrust, komt dit jaar weer helemaal terug met liefst 25 procent meer boekingen. Datzelfde geldt voor Turkije, waar 20 procent meer belangstelling voor is. En ook Tunesië is in 2019 na een paar onrustige jaren weer terug als geliefde (winter-)vakantiebestemming.

Midden-Oosten steeds geliefder

Oorlogen en aanslagen of niet: we blijven graag naar het Midden-Oosten reizen. Terecht, want deze regio met zijn millennia oude historie en uitzonderlijk gastvrije bevolking is een bezoek zeker waard. Deze populariteit blijft uit het feit dat Libanon, Palestina, Ras al Khaimah (het vlakbij Dubai gelegen emiraat) en Georgië dit jaar voor het eerst de Vakantiebeurs staan, en dat Iran met een fors grotere stand uitpakt. Reizigers die in Iran zijn geweest, raden steevast hun vrienden aan dit geschiedenisrijke land ook eens te bezoeken. Van het politieke geharrewar en de economische sancties heb je geen last, en met de strenge islamitische gedragsregels – vooral voor vrouwen – valt het in de praktijk best mee.

Vakantiebeurs
Getty Images

Lawine aan stedentrips

Dankzij de controversiële lage vliegprijzen en goedkope Airbnb-kamers is een weekendtripje naar een buitenlandse stad in sommige gevallen bijna net zo duur als thuisblijven. Reisorganisaties zien dan ook een sterke toename van de vraag naar citytrips. Bijna de helft van de Nederlanders is van plan om dit jaar tweemaal of zelfs vaker te reizen, waarbij een stedentrip ook op het verlanglijstje staat. Omdat steden als Amsterdam, Barcelona en Venetië inmiddels beginnen te lijden aan ‘overtoerisme’ tippen wij voor 2019 Marrakech in Marokko (met zijn bijzondere Noord-Afrikaanse cultuur een categorie apart), Valencia in Spanje (minder overlopen dan Barcelona) en Boedapest in Hongarije (betaalbaar en minder druk dan Praag.

We maken tijd voor elkaar…

Iedereen heeft het druk-druk-druk, en daarom gebruiken we onze vakantie steeds meer om elkaar aandacht te geven. “Tijd maken voor elkaar” is de op drie na belangrijkste reden om op vakantie te gaan, blijkt uit een enquête die kortgeleden in opdracht van reisorganisatie TUI is uitgevoerd. De twee- en drie-generatievakanties, waarbij ouders met hun kinderen en vaak ook kleinkinderen op reis gaan, worden steeds populairder. Hoe fijn is het om samen een ruim appartement te delen, waarbij iedereen lekker zijn gang kan gaan of in alle vrijheid iets met elkaar kan ondernemen?

…of reizen met gelijkgestemden

Liefhebbers van vlinders reizen samen naar West-Afrika, yoga-beoefenaars samen naar Bali of Thailand en kookliefhebbers samen naar Toscane in Italië. Vakanties met mensen die dezelfde interesse als jij hebben, worden steeds populairder, merkt trendwatcher Tessa aan de Stegge. Ook groeien groepsreizen voor singles, die niet bedoeld zijn om te daten – hoewel dat wel mag natuurlijk. Voor singles is de vakantieplanning vaak geen pretje, want je moet maar net een reismaatje vinden. Een reis met gelijkgestemden lost die stress op, en wie weet wat (of beter gezegd: wie) je er aan overhoudt…

Op vakantie
Getty Images

Minder vliegen? Graag, maar nu nog niet

Duurzaam op vakantie en minder vliegen…. Iedereen praat erover en we hebben allemaal de beste bedoelingen. Maar als puntje bij paaltje komt, gaan we heerlijk op onze welverdiende vakantie en laten we onze goede milieu-intenties vaak thuis achter. Uit een poll  op  Plusonline, die begin januari 2019 door bijna 1800 bezoekers is ingevuld, blijkt dat ruim de helft van hen zich niks aantrekt van milieuvervuiling en gewoon blijft doorvliegen. 

Vele van hen willen wel, want iedereen die weleens de met rotzooi bezaaide stranden in Thailand heeft gezien, of in een hotel in Spanje heeft geslapen dat zoveel water verbruikt dat de natuurlijke watervoorraden op beginnen te raken, realiseert zich dat er iets moet gebeuren, willen onze kinderen ook nog op vakantie kunnen gaan. Maar Plusonline-bezoeker André Laureijssen legt de vinger op de zere plek: “Naar Bordeaux met de trein is tweemaal zo duur als vliegen. Als we de CO2-uitstoot willen verminderen, wat zou er dan moeten gebeuren?” vraagt hij zich retorisch af. “Vliegen is veel te goedkoop, het slaat nergens op”, schrijft Marijke Roks. Zolang het vliegtuig veel sneller en zelfs stukken goedkoper dan de trein is, blijft het voor veel reizigers een onmogelijke opgave om milieubewust te reizen.

Auteur