Langs de kIeine Sunda eilanden

Als één archipel zich leent voor bijzondere reizen, dan is het Indonesië wel. Het tropische eilandenrijk telt veertienduizend eilanden, waarvan er slechts een slordige drieduizend bewoond zijn en strekt zich uit over ruim vijfduizend kilometer. Deze reis brengt u naar regio’s die ver van de gebaande paden liggen en die alleen per schip goed te bereiken zijn.

Wandelen door de rijstvelden, struinen over een rubberplantage; op bezoek bij de zeezigeuners van Flores, oog in oog met de Komodo varaan, bezoek aan Tempel, Boeddhistische klooster en warmwaterbronnen die geneeskrachtig zouden zijn. Het zijn zo enkele activiteiten die deze reis zo bijzonder maken. Ook snorkelen langs het rif van een vergeten eilandje staat op het programma, of het immense kratermeer van Satonda, het overblijfsel van de grootste vulkanische eruptie sinds mensenheugenis. Onderweg genieten we van een adembenemende natuur.

Missing media-item. 


Uw zeilschip 

De Ombak Putih is een Buginese schoener, al eeuwen een vertrouwd gezicht op de Indonesische wateren. Het is van vrachtschip omgebouwd tot comfortabel klein passagiersschip. De schoener biedt geen overdreven luxe, maar het is er heerlijk toeven in de tropische zon.


Uitgebreide reisomschrijving 

Dag 1 Amsterdam - Denpasar: Vertrek vanaf luchthaven Schiphol voor uw vlucht naar Indonesië met de KLM.  

Dag 2 Ubud: Bij aankomst op de luchthaven van Denpasar, wordt u langs de VIP Immigration Clearance geloodst. Uw gids staat bij de hoofdingang op u te wachten en begeleidt u vanaf de luchthaven naar uw hotel in Ubud. Overnachting in het sfeervolle en gunstig gelegen Sahadewa Ubud, met een fraaie tuin met zwembad. 

Dag 3 Ubud: Onze gids wacht op u in de lobby voor een avontuurlijk uitstapje: raften over de snelstromende Ayung Rivier. Voor de twee uur durende tocht over de rivier heeft u geen ervaring nodig. Na een korte, gedegen uitleg, stapt u met reddingsvesten aan in de boten. U komt door een gebied, dat u niet vanaf de weg kunt zien. In de rustige gedeeltes, middenin het tropische woud, ziet u de Hindu shrines die op speciale dagen kleurrijk versierd zijn. Aan het eind van de tocht staat een eenvoudige buffet lunch voor u klaar bij het restaurant dat aan de rivier ligt. De middag is ter vrije besteding in Ubud. Om te wandelen door de rijstvelden bijvoorbeeld, of te luieren aan de rand van het zwembad. In Ubud zelf, van oudsher een kunstenaarsdorp, is altijd wat te beleven. Overnachting wederom in Sahadewa Resort. 

Dag 4 Taman Ayu – Bedugul – Munduk: Na het ontbijt vertrekken we richting Munduk. Onderweg bezoeken we een van Bali’s meest fotogenieke tempels: de Ulun Danu Beratan Tempel. De tempel ligt in het Beratanmeer en is opgericht ter ere van Dewi Sri, de watergodin. Als het water hoog genoeg is lijkt het net alsof de tempel op het water drijft. Wanneer u de tempel van de ander kant wilt bekijken is een kanotochtje over het meer een goede optie. Dan reizen we verder noordwaarts tot we Munduk bereiken. Het bergdorpje wordt omringd door plantages, het uitzicht is verbluffend. Dat merken we onderweg al wanneer we een koffiestop maken en in de diepte het Buyan en Tamblingan meer zien liggen. Ongetwijfeld komen we ook apen tegen. U luncht in de Munduk Moding Plantage. De temperatuur in dit gebied ligt tussen de 15 en 22 graden, hetgeen fris is voor Balinese begrippen. U verblijft in Puri Lumbung, midden tussen de rijstvelden. 

Dag 5 Munduk: Vanuit uw cottage heeft u een schitterend uitzicht over bergen, bossen en rijstvelden. Rond Munduk treffen we het laatste stukje oorspronkelijke oerwoud van het eiland. Ook de rijstvelden in de omgeving zijn prachtig. Er lijkt geen einde aan te komen! Het is hier heerlijk toeven. De dag is ter vrije besteding. Een wandeling, al dan niet onder begeleiding van een lokale gids, wordt door ons ten zeerste aanbevolen. 

Missing media-item. 

Dag 6 Munduk – Pemuteran: We rijden verder naar het noorden, in twee kleine busjes, want dit stuk van Bali is afgelegen en de weg is hier smal. Banjar is bekend om haar warmwater bronnen die geneeskundige krachten zou hebben. Maar voordat we daar aankomen bezoeken we eerst een Boeddhistisch klooster, Brahmavihara Arama, dat op een heuvel ligt en uitkijkt over Bali’s noordelijke zee. Op het hoogste stukje grond staat een gebouw dat sterk doet denken aan de Borobudur, maar dan op veel kleinere schaal. De sfeer is er ontspannen en sereen. De bron van Banjar is zelf niet zichtbaar, verscholen tussen de heuvels, maar u kunt haar kracht uitproberen door erin te baden. Er zijn in totaal 3 complexen, 2 fungeren als badplaats en 1 voor massage. De temperatuur van het water schommelt rond de 41 graden. Een lichte lunch wordt bij de bronnen geserveerd. Ons hotel vanavond ligt ver van alle drukte in het noordwesten van Bali. Taman Sari in Pemuteran is eenvoudig, maar zeer lieflijk. Een uitstekende pleisterplaats. 

Dag 7 Pemuteran – Sanur: Vertrek uit Permuteran door het kleine plaatsje Pulukan. De Rubber plantage stamt uit de Nederlandse tijd en functioneert tot op de dag van vandaag. Er is een speciale vergunning voor u aangevraagd om het te kunnen bezoeken. U rijdt langs Bunut Bolong, waar dikke boomtakken tunnels over de weg maken, volgens de Balinees brengt het geluk wanneer je er onderdoor rijdt. We picknicken er langs de kant. Het gebied rond Pupuan is bedekt met diepgroene rijstvelden. Het ploegen wordt er nog altijd door de karbouw gedaan. In de namiddag bereiken we Tanah Lot, zonsondergangen achter de tempel in zee zijn een ware attractie. De dag eindigt in het Mercure in Sanur, de rustige badplaats in het zuiden. 

Dag 8 Labuanbajo: Vroeg uit de veren voor uw vlucht naar Flores. In het uiterste westen, Labuhanbajo, gaat u aan boord van de Ombak Putih. Na een paar uren varen maakt u uw eerste stop op het kleine eiland Mesa, waar we een Baju nederzetting bezoeken. Zij staan bekend als de ‘Sea Gypsies’ die al sinds mensenheugenis het gebied rond de Lintas Straat het Komodo National Park bevolken. Deze inheemse zee nomaden, wonen in huizen die op palen staan, om zo hoogwater te slim af te zijn. Als de zon ondergaat hijsen we het anker en varen naar Rinca, een van de parels in het Komodo National Park. 

Dag 9 Rinca: Rinca is het een na grootste eiland van de Komodo-archipel. Dit eiland is het rijkst aan fauna. We maken een wandeling onder leiding van een ranger. Alleen hier, en op het eiland Komodo leeft de roemruchte Komodo varaan. Omdat een deel van het eiland savanne-achtig is, is de kans buitengewoon groot dat u ze ook hier ziet. Naast de wilde paarden, waterbuffels, herten en apen natuurlijk, die ook op het eiland wonen. De middag besteden we snorkelend bij een van de spectaculaire –Komodovrije - strandjes in de buurt. In de avond bereid de bemanning een romantische strand barbecue onder de sterrenhemel.

Dag 10 Komodo: Bij het parkwachters station in Loh Liang op Komodo gaan we aan land en maken een trek door het Komodo National Park. Onder begeleiding van een parkwachter maakt u een wandeling door een bosrijk gebied. Het zien van de Komodo varaan, het gevaarlijke reptiel dat wel 3 meter lang kan worden en die zich voedt zich met vogels, zwijnen, herten en kleine zoogdieren, is ons belangrijkste doel. Het zijn overigens behendige zwemmers en ze kunnen onverwacht snel zijn. Jurassic Park op aarde!

Missing media-item.

Dag 11 Sumbawa: U ontwaakt in de kleine haven van Bima op Sumbawa. Bima is de hoofdstad van Oost-Sumbawa, waar 50.000 mensen wonen. U bezoekt de lokale markt en een dorpje in de nabijgelegen hooglanden, waar de inwoners enkele rituele dansen demonstreren. De beroemdste is de ‘adu kepala’: het rituele hoofd-tot-hoofd gevecht.

Dag 12 Satonda: We zetten voet aan wal op het kleine en onbekende eiland Satonda, met haar imposante kratermeer en prachtige koraaltuinen. Het ligt maar op enkele kilometers van de noordkust van Sumbawa. Satonda is niet veel meer dan wat rest van een gedoofde vulkaan, waarvan de caldera gevuld werd met water toen de nabijgelegen Mount Tambora in 1815 erumpeerde. Dat was de grootste vulkanische eruptie sinds mensenheugenis, veel groter dan de veel bekendere Krakatau. 160 Kubieke kilometer aan steen en as waren er verantwoordelijk voor dat 1816 wereldwijd bekend zou komen te staan als het jaar zonder zomer. De vliegende honden zijn een belangrijke attractie op het eiland. Met duizenden tegelijk vliegen ze rond zonsondergang van het eiland om zich op het vasteland te voeden; ze keren pas de volgende morgen weer terug. Na zonsondergang zetten we koers naar het westen.

Dag 13 Lombok: We ankeren langs de kust van Oost-Lombok, bezoeken een traditionele pottenbakkerij en een klein lokaal dorp. De potten en schalen worden in de aarde gebakken en zijn een fraai souvenir om mee te nemen. Dit deel van Lombok is veel minder bezocht dan het westen en daardoor authentieker.

Dag 14 Gili Nanggu - Bali: Op de laatste dag aan boord van de Ombak Putih beginnen we met een ontspannen ochtend op een verlaten strand bij Gili Nanggu, net buiten de kust van Zuid-Lombok. Uiteindelijk wordt het anker gehesen en zeilen we door de Lombok Straat. De Straat markeert een belangrijke ecologische grens, voor het eerst beschreven door de 19 e eeuwse Britse bioloog Sir Alfred Russel Wallace. Hij merkte op dat de flora en fauna die westelijk van deze Straat liggen een Aziatische oorsprong heeft, terwijl planten en dieren op de eilanden ten oosten van de Straat veel meer overeenkomsten vertoont met de Flora en Fauna van Australië. In de late middag komen we aan op Bali, waar we afscheid nemen van de bemanning en de reis. De avond brengen we door in het inmiddels bekende Mercure Hotel in Sanur.

Dag 15 Denpasar – Amsterdam: De dag is ter vrije besteding. Aan het eind van de middag transfer naar de luchthaven Ngurah Rai voor uw vlucht naar huis, tenzij u besluit uw reis nog wat te verlengen.

Dag 16 Amsterdam: Aankomst op Schiphol.

Let op: Het vaarprogramma met de Ombak Putih is een leidraad. Er kan van worden afgeweken, of de volgorde kan worden aangepast onder invloed van weer en stromingen, vertragingen door haven formaliteiten of door onverwachte aanpassingen in vluchtschema’s. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met ieders belangen.


Vertrek- en prijsinformatie

Reisperiodes:
-28 augustus t/m 12 september 2012 (Volgeboekt)
-13 t/m 28 september 2012 (nog enkele kajuiten beschikbaar)

Prijs (met vertrek 13 sept):  €3.195 per persoon
Administratiekosten: normaal € 25. Nu kosteloos 
Eenpersoonstoeslag: € 1415
Aantal deelnemers: bij 24 deelnemers eigen schip


Inbegrepen
  • Vluchten Amsterdam – Denpasar v.v. met KLM, € 280 aan luchthavenbelasting en brandstoftoeslag, 
  • vlucht Denpasar – Labuhan Bajo, 
  • verblijf in 3 en 4 sterren accommodatie inclusief ontbijt, 
  • alle maaltijden zoals aangegeven in programma, 
  • volpension aan boord (koffie, thee, snacks, limonade, wijn bij het diner, snorkelmaterialen, vismateriaal, gebruik van zee kajaks, laundry-service), 
  • binnenlandse excursies zoals vermeld in programma, 
  • toegang tot het Komodo National Park, 
  • transfers van en naar de luchthaven, 
  • Nederlandssprekende lokale gids op Bali en eveneens Nederlandssprekende cruise director aan boord.
Niet inbegrepen
  • reis- en annuleringsverzekeringen, 
  • overige maaltijden, 
  • drankjes en fooien, 
  • optionele excursies, 
  • luchthavenbelasting Denpasar en visum voor Indonesië. Nederlanders en Belgen kunnen bij aankomst een visum voor Indonesië aanschaffen op de luchthaven van Denpasar. De kosten bedragen € 20 voor een visum tot 30 dagen (prijs aan verandering onderhevig). U dient hier contact voor te betalen, dit kan in zowel dollars als euro's.
Deze Plusreis wordt uitgevoerd door Askja. Deze organisatie is lid van de ANVR, de SGR en de Stichting Calamiteitenfonds Reizen. 


Meer informatie of reserveren

Wilt u meer informatie over deze reis of wilt u een reservering maken? Wij staan u graag te woord op werkdagen van 09.00-17.00 uur op telefoonnummer 0900 - 244 6244 (€ 0,10 p/m). Ook kunt u uw reservering maken door onderstaand formulier in te vullen. 

Auteur