PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

50-plussers zoeken elkaar op om zorg te delen

Het is een nieuwe trend: 50-plussers zoeken leeftijdsgenoten als buren. Zo kunnen ze elkaar ondersteunen waar nodig en langer thuis blijven wonen. "Mensen vinden in het bestaande woningaanbod niet wat ze zoeken."

In Zwolle is er ook zo'n initiatief, van stichting Knarrenhof. Daar bestaat een complex van 48 sociale huur- en koopwoningen voor ouderen nu een jaar. Het plan is om er in april een soort begijnenhof 2.0 van te maken: verschillende huizen aan een afgesloten hofje, met een gezamenlijke tuin en een hobbyruimte.

Een plek waar ouderen samenkomen en waar nodig elkaar kunnen ondersteunen. Door bij elkaar te gaan wonen, vullen mensen de leemte die ontstaat nu verzorgingshuizen worden gesloten en de overheid aanstuurt op langer zelfstandig wonen.

'Geen billen wassen'

Sterker nog, de bewoners kiezen er bewust voor om voor om elkaar te zorgen. "Mantelzorg door de kinderen is vaak fijn en klinkt goed, maar in de praktijk is het niet altijd mogelijk", zegt initiatiefnemer Peter Prak. "Daarom zochten wij aardige buren die graag iets voor een ander willen doen. Je hoeft geen billen te wassen, maar je moet wel aandacht hebben voor elkaar."

In de kinderschoenen

In Zwolle hebben zich tot dusver zo'n 3.000 geïnteresseerden gemeld, verspreid over heel Nederland. In acht andere plaatsen is er overleg over locaties. Ook andere initiatieven vinden steeds meer steun. "Nu zijn die vaak nog onbekend", zegt Yvonne Witter van het Kenniscentrum Wonen-Zorg. "Maar over een jaar of tien vinden we zulke woonvormen met zorg waarschijnlijk doodnormaal." Volgens haar zijn vooral jonge ouderen (45-plus) bezig met de vraag hoe en waar zij oud willen worden.

Het opzetten van dit soort woongemeenschappen vergt wel tijd, zegt Peter Prak van de Knarrenhof. "Zonder welwillende gemeente en woningcorporatie kom je al helemaal nergens. Maar het levert gemeenten en zorgverzekeraars veel geld op. Mensen voelen zich minder eenzaam en hebben minder zorg nodig."

Regels worden soepeler

Onder druk van de vergrijzing en de stijgende zorgkosten krijgen nieuwe initiatieven wel steeds meer steun. Gemeenten zien dat ze iets moeten bieden aan de groeiende groep ouderen. Er komt meer maatwerk en de regels worden soepeler.

Bron: Trouw