Lenny blogt: verpleeghuis gaat dicht

Mijn vader is verhuisd naar een aanleunwoning naast het verpleeghuis waar mijn demente moeder woont. Makkelijk en lekker dichtbij. Maar hij heeft buiten de waard gerekend: het verpleeghuis wordt gesloten.

Daar zit je dan, met al je goede bedoelingen. Mijn moeder gaat weer wonen in het dorp waar mijn ouders vandaan kwamen. Mijn vader had zich de moeite van de hele verhuizing kunnen besparen. Natuurlijk is hij niet de enige die dit meemaakt. In heel Nederland sluiten verzorgingshuizen en verpleeghuizen de poorten. Er zijn minder bewoners dan vroeger. Tehuizen gaan dicht en in de locaties die open blijven, is het inschikken geblazen.
Voor een interview bezocht ik kort geleden een 90-jarige in een verzorgingsflat. Hij was bijna de laatste bewoner. Spookachtig lege gangen, een doodstille recreatieruimte en niemand meer te bekennen. Een verloren tasje in de gestoffeerde gang was het enige bewijs dat het er hier ooit anders aan toe was gegaan. Ja, hij was er wel aan toe om óók te vertrekken.

Verzorgings- en verpleeghuizen zijn er niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de buurt. Hoogbejaarden uit de aanleunwoningen en de wijk komen dagelijks met rollator en stok naar binnen schuifelen voor een warme maaltijd. Er wordt een kaartje gelegd, biljart gespeeld en op vrijdagmiddag is er bingo met advocaat. De bingo kan mijn moeder gestolen worden, maar zachtgele advocaat lust ze wel, weet ze dwars door haar dementie heen zich feilloos te herinneren.

Het verpleeghuis is een warm kloppend hart, als het de deuren sluit wordt het een schrale, ontzielde bedoening voor de achterblijvers zoals mijn vader. Journaliste Marieke Dubbelman stuurde op 25 mei jl. een brief op poten naar het bestuur van de Ingelanden in Utrecht. Ook háár vader die parkinsonpatiënt is, moet verkassen. “U doet niks anders dan schuiven met uw cliënten alsof het pionnen op een spelbord zijn, zodat u aan het einde van 2017, op papier de ideale organisatie heeft. In werkelijkheid zult u iets wat in alle opzochten goed functioneerde, compleet hebben verwoest en u zult harten hebben gebroken.”

Ik kijk naar mijn vader, die zich opmaakt voor zijn dagelijkse bezoekje aan mijn moeder. Zijn hart is niet gebroken, maar fikse zorgen maakt hij zich wel.

Werk, verlof en mantelzorg: de regelingen in 2016 op een rij

8 Comments

Door Jules Verne (niet gecontroleerd) op za, 14-1-2017 - 17:02

Wanneer die ellende met bezuinigen stopt? Dat kan op 2 manieren.
A Als alle sociale voorzieningen zijn afgeschaft.
B Als de gepensioneerden inzien dat VVD, PVV, D66, CDA en PvdA nou juist de partijen zijn die de ellende veroorzaken.

Door Chris Sijsling (niet gecontroleerd) op vr, 8-7-2016 - 17:07

Wees terughoudend in beoordeling als al verbeteringen gaande zijn.

Door Ton Teunissen (niet gecontroleerd) op do, 7-7-2016 - 11:54

Ik ben 76 en heb 2 moeders in verpleeghuizen gehad en weet dus waarover ik praat. De meeste verzorgenden werken daar met volle inzet, maar vechten tegen de bierkaai. Als je in je eentje de zorg hebt voor soms wel 10 bewoners kan je gewoon geen zorg verlenen! Dan zijn ze blij met een vrijwilliger, die een paar bewoners helpt bij het eten. Nu er sprake is van herinvoering van de dienstplicht zal dat in deze tijd natuurlijk gelden voor mannen als vrouwen. Laat alle jongeren na hun opleiding verplicht 1 jaar opkomen voor het leger, dan wel voor een taak in de zorg. En geen uitzonderingen!

Door M van Dijk. (niet gecontroleerd) op wo, 6-7-2016 - 14:27

Wat is de doel van de verzorging???Zo goed mogelijk lichamelijk en geestelijk welbevinden van de mens!!Bereik je dat met sluiting.ontslagen?zijn al die protocollen een verbetering met paar jaar terug?ik vraag het mij af. Zie veel zorgen om tijd voor de mens en omgeving te creeren en betrokken familie's die niet altijd het vertrouwen hebben dat er zorg en tijd is degene die ze aan de zorg toe moeten vertrouwen.Sluiting??? Volgens mij los je het niet op maar verplaats je de problemen. De meeste mensen in de zorg kiezen ervoor om goeie zorg te kiezen . Maar zijn nu de weg kwijt hoe je dat moet doen in deze tijd!!

Door B.Lustig (niet gecontroleerd) op do, 2-6-2016 - 17:08

Er wordt gewoon naar dat pilletje toegewerkt in de zorg,inclusief dat gebakje,valt er nog wat te kiezen.

Door John (niet gecontroleerd) op do, 2-6-2016 - 17:06

Het is schande dat deze mensen door de overheid zo behandeld worden.Deze mensen hebben na de oorlog de maatschappij weer op gebouwd en gezorgd dat deze .........
op de pluche zetel in allerlei overheids instantie's zitten met vette salarissen en maar stelen van de senioren en hulp behoevenden.

Door Christina (niet gecontroleerd) op do, 2-6-2016 - 16:24

Ik werk in een verpleeghuis. Het is zo verdrietig wat er gaande is. Wanneer stopt deze ellende met bezuinigingen. Sta je alleen op 12 mensen of meer. Zo moeilijk gemotiveerd te blijven. We zijn moe uitgeblust en weten gewoon niet meer hoe we het leuk kunnen maken voor onze bewoners. Die tijd is er gewoon niet. Oh ja...het management groeit gestadig. En vrijwilligers zijn er niet. Vinden dat ze te hard moeten werken. Snapt u?? Ik ben zo ontzettend bang voor de toekomst. En terecht.

Door LIa (niet gecontroleerd) op zo, 29-5-2016 - 17:05

Ongelooflijk. Wat een zootje in de zorg. Ik ben blij dat mijn ouders dit niet meer hoeven mee te maken. Sterkte!