PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Bezuinigingen ouderenzorg leveren niets op

De ingrijpende bezuinigingsoperatie op de ouderenzorg van bijna 2 miljard euro heeft de overheid nog geen besparing opgeleverd.

Dat blijkt uit berekeningen van het Algemeen Dagblad, De Groene Amsterdammer en Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico.

Teruggedraaid

Met de bezuiniging zouden ouderen minder snel naar het verpleeghuis gaan. Ook werd er gekort op de thuiszorg. Aan beide kanten zou dit een besparing moeten opleveren, maar dat is niet het geval. Omdat door de bezuinigingen de kwaliteit van zorg in het geding kwam, voelde de overheid zich genoodzaakt een deel terug te draaien; een half miljard euro. 

Niet zelfstandig kunnen wonen

Bovendien geven zorgverzekeraars meer uit aan ouderenzorg dan berekend was. De oorzaak hiervan is dat 65-plussers het thuis niet altijd redden. Zij melden zich na een val of in verwarde toestand bij de eerste hulp, of hebben moeite met zelfstandig wonen na een opname in het ziekenhuis. Dit leidt juist weer te hogere zorgkosten voor de overheid. 

Een woordvoerder van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) geeft toe dat er minder is bezuinigd dan in het regeerakkoord is afgesproken en dat de kosten voor ouderenzorg stijgen. Volgens hem komt dit vooral door de vergrijzing. Hij vindt niet dat de bezuinigingsoperatie mislukt zou zijn: "Zonder het beleid van het huidige kabinet zouden de zorgkosten nu miljarden hoger liggen."

Verpleeghuizen

Vooral verpleeghuizen stonden de afgelopen jaren onder veel druk. Daar zou de kwaliteit van zorg niet overal goed genoeg zijn. Om die te verbeteren, investeert het kabinet de komende jaren nog eens 2 miljard euro. 

Bron: AD