Geen zorg vanwege hoge kosten

Getty Images

Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de hulpbehoevenden zorg mijdt. Bijkomende kosten, zoals het eigen risico of dure medicijnen, zijn de grootste oorzaak.

Het blad Binnenlands Bestuur deed samen met leder(in) onderzoek naar fenomeen zorg mijden. Ieder(in) is een belangengroep voor mensen met een beperking of chronische ziekte.

Eigen bijdrage
Uit dit onderzoek blijkt dat een kwart van alle hulpbehoevenden afziet van zorg vanwege de kosten. De eigen bijdrage die deze mensen moeten betalen is voor velen te hoog. De uitkomsten van dit onderzoek komen overeen met eerder onderzoek dat onder andere door ouderenorganisatie ANBO is gedaan.

Gemeenten geven in het onderzoek aan dat een op de vijf zorgbehoevenden door de hoge kosten regelmatig afziet van de benodigde zorg. Ilya Soffer, directeur van Ieder(in), vindt de uitkomsten schokkend. ''Veel mensen kunnen het gewoonweg niet meer betalen en krijgen daardoor niet de zorg die ze nodig hebben. Hun problemen verergeren en ze raken in een isolement. Mensen met een beperking zitten zonder begeleiding of dagbesteding gedeprimeerd thuis en voelen zich buitengesloten. Anderen zijn volledig onthand omdat een woningaanpassing niet doorgaat of komen d edeur niet meer uit om het speciaal vervoer te duur is.''

Inzicht in kosten van zorg
Tijdens het ''keukentafelgesprek'' komt naar voren dat bij 60 procent de eigen bijdrage voor de te leveren zorg niet aan de orde is.  Slechts 7 procent van de hulpvragers heeft na het ''keukentafelgesprek'' zicht op welke bijdrage de zorg gaat kosten. Ook voor de gemeenten zelf is de eigen bedrage vaak een blinde vlek. De helft van de gemeenten weet niet of inwoners inzicht hebben in de hoogte van de eigen bijdrage als ze een voorziening gaan gebruiken.

Eigen bedrage en eigen risico
De hoogte van de eigen bijdrage berekent het CAK op basis van het Uitvoeringsbesluit Wmo, de eigen bedrage wordt gebaseerd op inkomen, vermogen en samenstelling van het huishouden. Veel mensen schrikken volgens de ANBO van de hoogte van deze bijdrage. Regelmatig schrikken ze zo erg dat ze afzien van de zorg. Overigens zie je een soortgelijke negatieve reactie rondom het eigen risico van de zorgverzekering. Het werkt in principe hetzelfde: hoge kosten werken volgens de ANBO zorgmijden gedrag in de hand.

Eigen bijdrage verlagen
Gemeente hebben allerlei instrumenten om de verschuldigde eigen bijdrage te verlagen. Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de gemeente de maximale eigen bijdrage aan haar burgers vraagt. De overige gemeenten treffen vooral maatregelen om de allerlaagste inkomens te ontzien. Dat zijn mensen op bijstandniveau of iets daarboven.

 

Auteur 
Bron 
  • ANBO