Geen zorg vanwege hoge kosten

Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de hulpbehoevenden zorg mijdt. Bijkomende kosten, zoals het eigen risico of dure medicijnen, zijn de grootste oorzaak.

Het blad Binnenlands Bestuur deed samen met leder(in) onderzoek naar fenomeen zorg mijden. Ieder(in) is een belangengroep voor mensen met een beperking of chronische ziekte.

Eigen bijdrage
Uit dit onderzoek blijkt dat een kwart van alle hulpbehoevenden afziet van zorg vanwege de kosten. De eigen bijdrage die deze mensen moeten betalen is voor velen te hoog. De uitkomsten van dit onderzoek komen overeen met eerder onderzoek dat onder andere door ouderenorganisatie ANBO is gedaan.

Gemeenten geven in het onderzoek aan dat een op de vijf zorgbehoevenden door de hoge kosten regelmatig afziet van de benodigde zorg. Ilya Soffer, directeur van Ieder(in), vindt de uitkomsten schokkend. ''Veel mensen kunnen het gewoonweg niet meer betalen en krijgen daardoor niet de zorg die ze nodig hebben. Hun problemen verergeren en ze raken in een isolement. Mensen met een beperking zitten zonder begeleiding of dagbesteding gedeprimeerd thuis en voelen zich buitengesloten. Anderen zijn volledig onthand omdat een woningaanpassing niet doorgaat of komen d edeur niet meer uit om het speciaal vervoer te duur is.''

Inzicht in kosten van zorg
Tijdens het ''keukentafelgesprek'' komt naar voren dat bij 60 procent de eigen bijdrage voor de te leveren zorg niet aan de orde is.  Slechts 7 procent van de hulpvragers heeft na het ''keukentafelgesprek'' zicht op welke bijdrage de zorg gaat kosten. Ook voor de gemeenten zelf is de eigen bedrage vaak een blinde vlek. De helft van de gemeenten weet niet of inwoners inzicht hebben in de hoogte van de eigen bijdrage als ze een voorziening gaan gebruiken.

Eigen bedrage en eigen risico
De hoogte van de eigen bijdrage berekent het CAK op basis van het Uitvoeringsbesluit Wmo, de eigen bedrage wordt gebaseerd op inkomen, vermogen en samenstelling van het huishouden. Veel mensen schrikken volgens de ANBO van de hoogte van deze bijdrage. Regelmatig schrikken ze zo erg dat ze afzien van de zorg. Overigens zie je een soortgelijke negatieve reactie rondom het eigen risico van de zorgverzekering. Het werkt in principe hetzelfde: hoge kosten werken volgens de ANBO zorgmijden gedrag in de hand.

Eigen bijdrage verlagen
Gemeente hebben allerlei instrumenten om de verschuldigde eigen bijdrage te verlagen. Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de gemeente de maximale eigen bijdrage aan haar burgers vraagt. De overige gemeenten treffen vooral maatregelen om de allerlaagste inkomens te ontzien. Dat zijn mensen op bijstandniveau of iets daarboven.

 

Bron(nen):

Reactie toevoegen

7 Comments

Door ome willem (niet gecontroleerd) op wo, 4-5-2016 - 10:37

tja de eigen bijdrage voor,, dagbesteding,, voor mensen met een psygische probleemen vindt ik te hoog voor het werken op een werkprojeckt bevoorbeeld ,dat mag wel iets omlaag , ik vindt het niet aantrekelijk om voor niks werk te verichten en daar ook nog eens extra voor te moeten betalen .raar beleid .

Door Roos (niet gecontroleerd) op do, 17-3-2016 - 16:08

Zorg is veel te duur vooral voor mensen met een laag inkomen en ouderen zonder pensioen,ik heb wel een aanvullende verzekering voor de tandarts,daar ik een gat in mijn mond graag wil laten opvullen door een plaatje moet ik zelf 500€ bij betalen helaas kan ik dat van mijn AOW zonder pensioen niet betalen,zelfs sparen is er niet meer bij wegens de hoge vaste lasten,mag blij dat ik nog wat overhoud om te leven.

Door Bo (niet gecontroleerd) op di, 16-2-2016 - 14:11

Meneer Derks,
Ik zou ook geen zorg willen op deze basis. Het is gewoon te duur. U heeft helemaal gelijk. Om u een hart onder de riem te steken: zelf lekker tuddelen in huis(iets schoonmaken, dan 1 uur zitten enz.)daar kom je ook ver mee. Er zijn 7 dagen in een week, en iedere dag iets doen, komt men heel ver.
Komt iemand op bezoek en heeft aanmerkingen, wijs ze de emmer en dweil....toch?!

Door ine (niet gecontroleerd) op di, 16-2-2016 - 13:05

Met een aow en nog geen 100 eu aan pensioen kan ik de eigen bijdrage ook niet meer betalen. Ook ben ik geschrokken van het bedrag wat ik sinds vorig jaar 4-wekelijks moet betalen voor mijn scootmobiel. Lopen kan ik niet, zelfs de vuilniszak moet ik hiermee naar de vuilcontainer rijden.
Zorgpremie betaal ik maandelijks en zit (net) niet in schulden. Voor tandartskosten vanwege het breken van mijn brug ben ik twee jaar ondanks mijn tandartsverzekering aan het sparen, kan dit nu eindelijk laten repareren. Huisarts bezoek ik ook niet meer, dan word ik doorgestuurd naar ziekenhuis en ben ik mijn eigen zorgbijdrage kwijt.
Beschamend om zo oud te moeten worden.

Overige gemeenten treffen vooral maatregelen om de allerlaagste inkomens te ontzien. Dat zijn mensen op bijstandniveau of iets daarboven.
DRIEMAAL RADEN WIE HIER VAN PROFITEREN.

Door Jenny (niet gecontroleerd) op di, 16-2-2016 - 13:03

In mijn omgeving zijn het er wel meer!

Maar wat wil je ook als zzp'ers vaak minder verdienen dan wanneer ze een bijstandsuitkering zouden krijgen (ze hebben een eigen huis, dus dan komen ze niet in aanmerking voor bijstand) en mijn eigen uitkering met ingang van 1 juli stapsgewijs gehalveerd gaat worden omdat ik inwonende mantelzorger ben voor mijn twee ouders (waarvan één ernstig dementerend)? Die uitkering krijg ik trouwens wegens gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid (zo'n 200 euro per maand). De rest wordt aangevuld tot bijstandsniveau (maar straks dus nog maar de helft daarvan) omdat ik door reorganisatie werkloos ben geworden en door mijn leeftijd (46) zeer moeilijk aan een baan kan komen.

Door Janneke (niet gecontroleerd) op vr, 12-2-2016 - 08:48

@Derks toch maar kijken of je misschien in aanmerking komt voor huurtoeslag.

Door PMG DERKS op do, 11-2-2016 - 12:51

het is toch geheel logies ,dat mensen op zorgkosten besparen.
ik kom dit jaar in de wia terecht
ik heb recht op hulp in huis.
maar mijn loon gaat van 1800 naar ongeveer 1200 euro
aleen mijn huur is al 600
en dan zou ik ook nog elke week 20 euro eigen bijdrage moeten betalen
dat is wel even 80 euro in de maand
ik ben al blij als ik normaal rond kan komen
en dus heb ik ook de zorg afgewezen
p derks