Ouderen hebben te weinig te doen in verpleeghuizen

Gebrek aan personeel belemmert cliënt

Getty Images

Te veel ouderen hebben te weinig te doen in het verpleegtehuis. Veel ouderen zitten binnen en kunnen niet naar buiten. Sommigen hebben geen eigen kamer met spullen om zich even in terug te trekken.

''Gebrek aan personeel mag het naar buiten gaan van cliënten niet belemmeren'', aldus het College voor de Rechten van de Mensen. Dat zou ''onmenselijk en vernederend'' zijn.

De organisatie, de opvolger van de Commissie Gelijke Behandeling, heeft gekeken bij zes verpleeghuizen en presenteerde de uitkomsten woensdag. Over het algemeen gaat het ''niet slecht'' en er zijn geen vernederingen gevonden, maar wel ''knelpunten'', aldus het rapport. Het gaat soms om kleine dingen.

Andere spullen

Deze kleine dingen kunnen grote gevolgen hebben voor de ouderen. Een van de onderzochte verpleeghuizen besloot bijvoorbeeld dat de ouderen niet meer onder hun eigen dekbedhoes mochten slapen. In plaats van de eigen dekbedhoes kregen ze witte hoezen van de instelling. Dat maakte het wassen van de hoezen voor de instelling gemakkelijker. Maar dit betekende helaas voor ouderen dat hun eigen kamer, in feite de leefwereld, minder eigen werd.

''Ik heb er echt over gehuild. Het is niet meer mijn huisje, mijn geriefelijke huisje'', aldus een bewoner tegen de onderzoekers. In een andere instelling kreeg een oudere man helaas geen hulp meer toen hij naar de wc moest, omdat hij toch iets droeg tegen incontinentie. Een andere bewoner moest zelfs in het openbaar naakt over de gang naar de douche lopen.

Ouderenbond

De Ouderenbond ANBO laat in een reactie weten de conclusies van het onderzoek te steunen, maar zet ook kritische kanttekeningen bij de bemoeienis van het college. ''In Nederlan gaat de inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de kwaliteit van de zorg in zorginstellingen'', aldus directeur Liane de Haan. ''Ik waardeer de aandacht voor mensenrechten in de zorg, maar om te zorgen dat de aanbevelingen op de juiste plaats terechtkomen en ook echt tot verbetering leiden, moet het college om tafel met de IGZ.''

Activiteiten met Plus

Op PlusOnline vindt u diverse activtiteiten die u kunt ondernemen. Bekijk een van onze rubrieken met diverse leuke uitjes.

- Alles over tuinieren

- Zoek een prachtige wandeling

- Bekijk hier de activiteitenkalander

Auteur 
Bron 
  • Nu.nl