Ouderen hebben te weinig te doen in verpleeghuizen

Gebrek aan personeel belemmert cliënt

Te veel ouderen hebben te weinig te doen in het verpleegtehuis. Veel ouderen zitten binnen en kunnen niet naar buiten. Sommigen hebben geen eigen kamer met spullen om zich even in terug te trekken.

''Gebrek aan personeel mag het naar buiten gaan van cliënten niet belemmeren'', aldus het College voor de Rechten van de Mensen. Dat zou ''onmenselijk en vernederend'' zijn.

De organisatie, de opvolger van de Commissie Gelijke Behandeling, heeft gekeken bij zes verpleeghuizen en presenteerde de uitkomsten woensdag. Over het algemeen gaat het ''niet slecht'' en er zijn geen vernederingen gevonden, maar wel ''knelpunten'', aldus het rapport. Het gaat soms om kleine dingen.

Andere spullen

Deze kleine dingen kunnen grote gevolgen hebben voor de ouderen. Een van de onderzochte verpleeghuizen besloot bijvoorbeeld dat de ouderen niet meer onder hun eigen dekbedhoes mochten slapen. In plaats van de eigen dekbedhoes kregen ze witte hoezen van de instelling. Dat maakte het wassen van de hoezen voor de instelling gemakkelijker. Maar dit betekende helaas voor ouderen dat hun eigen kamer, in feite de leefwereld, minder eigen werd.

''Ik heb er echt over gehuild. Het is niet meer mijn huisje, mijn geriefelijke huisje'', aldus een bewoner tegen de onderzoekers. In een andere instelling kreeg een oudere man helaas geen hulp meer toen hij naar de wc moest, omdat hij toch iets droeg tegen incontinentie. Een andere bewoner moest zelfs in het openbaar naakt over de gang naar de douche lopen.

Ouderenbond

De Ouderenbond ANBO laat in een reactie weten de conclusies van het onderzoek te steunen, maar zet ook kritische kanttekeningen bij de bemoeienis van het college. ''In Nederlan gaat de inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de kwaliteit van de zorg in zorginstellingen'', aldus directeur Liane de Haan. ''Ik waardeer de aandacht voor mensenrechten in de zorg, maar om te zorgen dat de aanbevelingen op de juiste plaats terechtkomen en ook echt tot verbetering leiden, moet het college om tafel met de IGZ.''

Activiteiten met Plus

Op PlusOnline vindt u diverse activtiteiten die u kunt ondernemen. Bekijk een van onze rubrieken met diverse leuke uitjes.

- Alles over tuinieren

- Zoek een prachtige wandeling

- Bekijk hier de activiteitenkalander

Bron(nen):

2 Comments

Door Hans (niet gecontroleerd) op wo, 10-2-2016 - 00:35

Het lijkt mij een goed dat er ook eens met andere ogen naar verpleegtehuizen is gekeken. Hier komen andere zaken naar boven dan bij een oordeel van de inspectie voor de Gezondheidszorg worden beoordeeld. Het gaat tenslotte niet altijd maar of de norm van kwaliteit wel aanwezig is. Kennelijk is dit verschil nog niet doorgedrongen bij de directeur van de ANBO. Daar zij het het College voor de Rechten van de Mensen kennelijk weer lijkt door te sturen naar de IGZ. Waar dit nu juist GEEN item voor is.

Door Lucy (niet gecontroleerd) op di, 9-2-2016 - 12:48

Het is triest hoe het is veranderd door die bezuinigingen iemand licht dementerend die te slecht is voor thuis maar te goed voor een pg afdeling in een gesloten afd word geplaatst waar ze beslist niet thuis horen, je ziet ze van verdriet achteruit gaan en snappen niet waarom ze daar gedropt zijn ,al die tussen afdelingen waar ze nog een beetje zelfstandig konden zijn en toch goed in de gaten werden gehouden zijn gesloten,de verzorgingshuizen waren oud maar ze hadden wel sfeer al die nieuwe huizen met zogenaamd meer privacy zijn kil en vragen nu oude meubeltjes,spullen en kleedjes om een beetje sfeer te creëren,ik heb 23 jaar in de zorg gewerkt maar kan wel huilen als ik zie hoe het nu is,ik vond het altijd gezellig ze hadden contact met mede bewoners er was een restaurant en hoopte daar ook ooit te komen,nu vereenzamen ze thuis of zware pg afd,hoop nu er nooit te komen en mocht het zover zijn euthanesie wet is te streng, maar zal wel zorgen dat ik er zelf uit zal stappen voor ik ergens ingestopt word