Lenny blogt: het keukentafelgesprek: zorg dat u erbij bent!

Sinds de gemeente Dantumadiel flink op de vingers werd getikt voor het plotsklaps stoppen van de huishoudelijke hulp bij een hoogbejaard echtpaar, is het keukentafelgesprek weer helemaal terug in de belangstelling. In dat gesprek kijken ambtenaren van de gemeente hoe het met degene die extra zorg nodig heeft, gesteld is. Kan uw moeder echt niet meer op een trapje staan om de ramen te lappen? Kan uw zieke vriend echt niet meer z’n eigen boontjes doppen?

Zo’n keukentafelgesprek, daar zou ik als mantelzorger niet al te licht over denken. Ik zou absoluut zorgen dat ik erbij zou zijn! Dat mág ook, trouwens.  Echt doen. Want grote kans dat bijvoorbeeld uw tante die al jarenlang de stoel niet meer uitkomt, in zo’n gesprek opeens gaat zitten opscheppen dat ze bést nog regelmatig de plinten stoft en zelf kookt. En dan is de kans op professionele hulp wél mooi verkeken. Je beter voordoen dan je bent is een mooie karaktertrek, maar beslist af te raden in het keukentafelgeprek met de gemeente.  

In ‘mijn tijd’ bestond het keukentafelgesprek nog niet. Mijn moeder kreeg  – hoe ouderwets nu al weer – een indicatie van het CIZ. En omdat ze al behoorlijk dement was, was die indicatie het probleem niet. Binnen een half uurtje was het gepiept. Hoe anders zou dat nu gaan? De mevrouw van de gemeente zou gaan zitten, pen en papier in de aanslag, klaar voor het keukentafelgesprek. Mijn moeder zou haar geen koffie aanbieden en gelijk een warrig verhaal zijn gaan afsteken over haar ouders. Ze maakte zich namelijk grote zorgen, dat haar vader geen geld meer had om haar studie te financieren. Daarna zou ze ijverig de tafel zijn gaan poetsen met een brillenkoker en vervolgens op zoek zijn gegaan naar de slaapkamer, die ze al weken niet meer kon vinden.

Ach bij nader inzien denk ik: in het geval van mijn moeder zou dat keukentafelgesprek nog wel goed gekomen zijn. Maar tegen u zeg ik: Zorg dat u erbij bent. En bereid u goed voor.

Elders op deze website heb ik zoveel mogelijk handige tips voor u verzameld, zodat u weet wat u kunt verwachten van het keukentafelgesprek, wat uw rechten en plichten zijn en hoe u zich kunt voorbereiden. Lees het eens rustig door >>