Lenny blogt: is mijn vader nog steeds mantelzorger?

Moeder zit in het verpleeghuis, ze is erg dement. Mijn vader gaat iedere dag bij haar langs. Hij is daar zelfs voor verhuisd en woont nu in een aanleunwoning, pal naast het tehuis waarin zij woont.

Bijna dagelijks vult hij een plastic trommeltje met een peer, appel of een stukje chocolade, pakt hij z’n wandelstok en kuiert hij op z’n gemakje naar zijn vrouw, die nu al drie jaar op de gesloten afdeling van het verpleeghuis zit. Hij hoeft haar niet meer te verzorgen, ze is in goede handen in het verpleeghuis. Maar er blijven nog genoeg klusjes voor hem over. Handen wassen, nagels knippen, haren kammen, kleding checken en nieuwe kleren kopen, haar voeren als hij op etenstijd langsgaat. En hij zorgt ook voor de leuke extra’s: haar meenemen in de rolstoel voor een rondje in het park of naar het restaurant beneden  voor een kopje warme chocolademelk of een advocaatje op vrijdagmiddag.

Is hij nu nog haar mantelzorger? Ik weet het niet. Vroeger was het duidelijk. Als iemand naar een verpleeghuis- of een verzorgingshuis ging, stopte de zorg. Maar tegenwoordig weet ik het zo net nog niet. Er is een soort schemergebied ontstaan, tussen mantelzorger en verzorgend personeel. Hij heeft niet meer de dagelijkse zorg, maar is nog steeds iedere dag met haar bezig.  Hij doet dat op een aangename manier, verpleging heeft geen last van hem, maar wel plezier. Er is af en toe een handje extra. Ik hou het erop dat hij nog steeds haar mantelzorger is.

3 Comments

Door mevr. w.j.pegels (niet gecontroleerd) op vr, 18-9-2015 - 17:13

daar wordt totaal verkeerd naar gekeken door mensen die deze (zorg) niet verlenen, zelf ga ik elke dag naar het verzorgingshuis en dat kost ten alle tijden ( veel) geld en zeker als er ook wordt gewassen en elke dag iets wordt genuttigd in het restaurant van het verpleeghuis, dat kost heel veel geld.Dan heb ik het nog niet eens over wat de kosten zijn als diegene waar je mantelzorger voor bent ziek wordt en naar allerlei artsen en ziekenhuizen moet ,waar je moet begeleiden.De uitjes die je maakt en soms ook een etentje , om iemand alert te houden! Er wordt totaal verkeerd naar gekeken.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 15-1-2015 - 09:26

In het stukje over Lenny blogt staat een zin
Haar voeren als hij op etenstijd langsgaat
Maar dieren voer je ,maar mensen toch niet

Door Vera (niet gecontroleerd) op di, 23-12-2014 - 17:05

Helemaal mee eens!