Mantelzorger: samen op vakantie? 

Wie voor een ander zorgt, is zelf soms aan vakantie toe. Maar hoe moet dat dan? Als mantelzorger kunt u uw partner of ouder toch niet alleen laten? Dit zijn de mogelijkheden die u heeft als u het liefst samen met degene voor wie u zorgt (uw partner, ouder en/of kinderen) op vakantie wilt. Wat ook dát kan.

Het Vakantiebureau

Het Vakantiebureau verzorgt, met steun van Stichting Alzheimer Nederland, vakantieweken in eigen land. U kunt, samen met degene voor wie u zorgt, een week op vakantie in een hotel in Lunteren, Ermelo, Mechelen of Doorn. Tijdens deze vakantieweek kunt u deelnemen aan activiteiten en uitstapjes. Deskundige vrijwilligers nemen de zorgtaken van u over. U kunt tijdens die week dus ook zónder uw partner of ouder aan een activiteit meedoen. U geeft zelf aan waar u het meest behoefte aan heeft.
www.hetvakantiebureau.nl 

Allegoeds Vakanties

Allegoeds Vakanties organiseert vakanties in Nederland op basis van volpension. De plek waar u verblijft is aangepast aan mensen die extra zorg nodig hebben. Er is een (vrijwillig) activiteitenprogramma. Een team met deskundige en betrokken vrijwilligers zorgt voor de begeleiding. De opzet is kleinschalig, dus u krijgt er alle aandacht die nodig is.
www.allegoedsvakanties.nl 

Zorg op locatie

Bent u mantelzorger voor iemand die dagelijks hulp nodig heeft of een aandoening of ziekte heeft waardoor regelmatig zorg nodig is? Bij Zorg op locatie regelt zorg op campings, hotels en bungalowparken. Zoals bijvoorbeeld fysiotherapie, thuiszorg, nierdialyse of medicatie. Zorg op locatie is de bemiddelaar tussen recreatie-ondernemers en zorgverleners. Oprichtster Carla Mastenbroek: "Mensen met een lichte zorgvraag - denk aan iemand met borstkanker of een stoma - willen graag naar een gewone camping of een normaal hotel, net als iedereen. Als een recreatieverblijf zich aansluit bij ons, zorgen wij ervoor dat de zorg die nodig is, geleverd wordt."
Bijvoorbeeld in Drenthe, Gelderland, Overijssel en Laar in Duitsland. In veel gevallen wordt de behandeling vergoed, eventueel is een verwijzing van uw huisarts nodig. Regel uw vakantie dus niet pas op het allerlaatste moment! 
www.zorgoplocatie.nl

Picture Vakanties

Picture Vakanties bundelt vakantiemogelijkheden voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke en/of psychische beperking, chronisch zieken en ouderen.
www.picturevakanties.nl 

Het Rode Kruis

Het Rode Kruis verzorgt bijzondere vakanties voor hulpbehoevenden en hun mantelzorgers.
E-mail: vakanties@redcross.nl (vermeld in uw e-mail uw woonplaats!)
Telefoon: 070 - 4455888. Vraag naar de afdeling reserveringen Bijzondere Vakanties, of lees hier meer.

De Zonnebloem

Als mantelzorger kunt u in veel gevallen ook met uw partner of ouder mee met een groepsreis van De Zonnebloem. In binnen- en buitenland biedt deze organisatie vakanties aan voor mensen die:
- afhankelijk zijn van persoonlijke verzorging
- rolstoelgebonden zijn
Omdat De Zonnebloem zich alleen richt op mensen die lichamelijke zorg nodig hebben, kunnen dementerende mensen helaas niet mee. Lees meer op de website

De Blauwe Gids

De Blauwe Gids is een uitgave van de Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties (NBAV). De NBAV- leden organiseren onder andere aangepaste vakanties in binnen- en buitenland. Voorheen was De Blauwe Gids ook als magazine verkrijgbaar, dat is niet meer het geval. Op de website van De Blauwe Gids vindt u informatie over o.a.: 
- reisorganisaties die gespecialiseerd zijn in aangepaste vakanties
- aangepaste verblijven in binnen- en buitenland
www.deblauwegids.nl

Andere adressen en bronnen van inspiratie vindt u hier.