Moet ik uit mijn verzorgingstehuis door de veranderingen in de WMO per 1-1-2015?

Moet ik door de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning vertrekken uit mijn verzorgingstehuis en weer zelfstandig thuis gaan wonen?

Zoals u al aangeeft komt er een nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De Eerste Kamer heeft op 8 juli 2014 met deze wet ingestemd en deze zal ingaan per 1 januari 2015. Hierdoor worden gemeenten vanaf die datum verantwoordelijk voor de Wmo 2015.

Het antwoord op uw vraag luidt als volgt:
Mensen die al in een verzorgingshuis wonen, mogen hier blijven. Ze worden niet gedwongen om weer zelfstandig thuis te gaan wonen. Ze houden hun recht op een plaats in een instelling. Mensen moeten misschien wel verhuizen naar een ander verzorgingshuis. Omdat hun eigen verzorgingshuis gaat sluiten. Bijvoorbeeld omdat er te weinig mensen wonen of omdat het gebouw te oud is. Vanaf 2015 worden de voorwaarden voor wonen in een instelling strenger. Die voorwaarden gelden dan voor nieuwe cliënten. Dit is het gevolg van het kabinetsbeleid om mensen langer thuis te laten wonen.

U bent overigens niet de enige die veel vragen heeft over de nieuwe WMO 2015. Om enkele belangrijke misverstanden uit de weg te helpen heeft de overheid een aantal vragen en antwoorden op de volgende site geplaatst:
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/brochures/2014/07/09/misverstanden-over-de-wmo-2015.html

2 Comments

Door Aalt (niet gecontroleerd) op do, 7-8-2014 - 11:46

Regering van niks.Snel opdoeken deze zooi.

Door Aalt (niet gecontroleerd) op do, 7-8-2014 - 11:46

Regering van niks.Snel opdoeken deze zooi.

Door hans couzijn (niet gecontroleerd) op do, 7-8-2014 - 11:04

Wel zorg voor zij die te lui zijn of niet willen werken en ook voor hen die zonderdat ze echt wat mankeren en ieder die als buitenlander nederland binnekomt om misbruik van ons stelsel te maken, maar niet voor die oude mensen die Nederland na 1945 hebben opgebouwd. PRIMA regering.