Redactrice Lenny bij WNL en Omroep Max over mantelzorg

Acht op de tien Pluslezers die voor hun zieke partner zorgen, staan er (vaak) helemaal alleen voor. Maar mantelzorg geeft ook veel voldoening, benadrukt onze Lenny op televisie.

Voor de Dag van de Mantelzorg (10 november) mocht redactrice Lenny Langerveld (mens en samenleving) bij Omroep Max, WNL en Hart van Nederland vertellen over de ervaringen van Pluslezers. Ruim 82 procent van de Pluslezers die voor hun zieke partner zorgen, doet dit vrijwel zonder hulp van anderen. En dat is zwaar.

Lezers aan het woord

Want je durft iemand als mantelzorger niet meer zo snel alleen te laten. "Als het niet goed gaat, ga ik echt niet weg", zegt een lezer. Laat staan wanneer je de mantelzorger echt los moeten laten aan iemand anders, omdat je zelf in de knel raakt. "Niemand weet het tenslotte zo goed als jijzelf en het kost tijd om een ander in te werken", zegt een andere Pluslezer in ons blad. "Het vergt moed om de deur uit te lopen en allerlei zaken aan een ander over te laten."

Voldoening en erkenning

Maar de relatie wordt juist vaak versterkt door mantelzorg, benadrukt Lenny op televisie. Het geeft een fijn gevoel door de voldoening en (gelukkig in veel gevallen) erkenning van degene die wordt verzorgd. Kijk hieronder de fragmenten van Lenny terug:

Hallo Nederland/WNL (vanaf min. 9)
Goedemorgen Nederland/Omroep Max (vanaf 8 min. 30)
Hart van Nederland