Stelling: de zorg moet weer in handen komen van de overheid

Veel Nederlanders hebben geen vertrouwen meer in het huidige zorgstelsel. Zouden verzekeraars de zorg weer moeten overlaten aan de overheid?

Het zorgstelsel dat we nu kennen werd ingevoerd in 2006. Aan de hand van marktwerking gingen zorgverzekeraars met elkaar concurreren, wat gunstig zou uitpakken voor de verzekerden. Premies werden verlaagd en de keuze tussen polissen uitgebreid.

Nationaal zorgfonds

Maar nu, ruim tien jaar later, zijn de meeste mensen het vertrouwen in ons zorgstelsel kwijtgeraakt, blijkt uit onderzoek van Ipsos op verzoek van Trouw. Een kleine meerderheid (57%) ziet graag dat de overheid de zorgtaak weer op zich neemt. Maar liefst 95 procent van onze eigen lezers wil terug naar een nationaal zorgfonds, wat alleen de SP nu in zijn programma heeft staan.

Eigen risico

We zijn minder kritisch over het eigen risico (385 euro). Als afschaffing daarvan betekent dat de premies stijgen, ziet slechts een derde dat zitten.

Wat vindt u?

We zijn benieuwd of u het vertrouwen in ons huidige zorgstelsel ook bent kwijtgeraakt. Breng uw stem uit en laat hieronder een reactie achter.

62 Comments

Door Albert Huizing (niet gecontroleerd) op di, 28-2-2017 - 19:22

Elk bedrijf dient winst te maken om continuïteit te waarborgen. De hoogte kan verschillend zijn. Bij de overheid speelt het winstoogmerk niet. Weliswaar schuilt hier meer het gevaar van toenemende bureaucratie, maar daar moet men alert op zijn om dit verschijnsel te beteugelen.

Door L. Konings (niet gecontroleerd) op di, 28-2-2017 - 18:42

Marktwerking heeft nauwelijks gewerkt. De zorgkosten zijn ieder jaar gestegen. Door instelling van een Nationaal Zorgfonds kunnen een aantal kostenposten vervallen,zoals:
Reclamekosten
Directie-en managementkosten
Winstuitkeringen
Winstreserveringen
Huisvestingskosten

Bovendien kan aan de wildgroei van de aanvullende verzekeringen een einde worden gemaakt.

Door Roos (niet gecontroleerd) op di, 28-2-2017 - 18:36

Helemaal mee eens!

Door Roos (niet gecontroleerd) op di, 28-2-2017 - 18:32

Marktwerking, typisch een idee van de VVD. Bedoeld om winst te maken. En wie moet dat betalen? Juist: U dus! Denk dus na op wie u stemt. SP is tegen deze "marktwerking"

Door Mounia (niet gecontroleerd) op za, 25-2-2017 - 15:47

Een particulier bedrijf zal altijd streven naar een winst. En terwijl wij elk jaar meer betalen, maken de verzekeraars sinds 2006 elk jaar nog winst. Dat is het effect geweest van marktwerking en niet zoals gehoopt concurrentie waar de klant voordeel van heeft. De regering moet deze fout erkennen, maar ben bang dat dat niet zo snel zal gebeuren. Het leed van mensen, momenten waarin we op ons zwaks zijn en vragen om hulp moet NOOIT iets zijn waar een ander winst op maakt. Redelijke vergoeding zeker, maar geen winst. Een sociaal stelsel zoals de zorg moet weer een echte non-profit sector worden, zodat het geld 100% wordt gebruikt t.b.v. de klant en niets anders.

Door M. Jonker (niet gecontroleerd) op do, 16-2-2017 - 17:41

Als ik zie hoe royaal ze met medicijnen omgaan........vreselijk. mijn man was even opgenomen in een zorginstelling omdat ik zelf een open hartoperatie moest ondergaan. Toen hij weer naar huis mocht , kreeg hij 30 zakjes voor de ontlasting mee, terwijl hij ze niet meer gebruikte toen hij in de zorginstelling verbleef.

Door J.M.Oord (niet gecontroleerd) op zo, 12-2-2017 - 13:26

Bepaalde zaken behoren bij de overheid.
Naast zorg b.v. ook energie, zorg, openbaar vervoe.

Door Els (niet gecontroleerd) op za, 11-2-2017 - 12:23

Helemaal mee eens.

Door Luky (niet gecontroleerd) op za, 11-2-2017 - 00:13

De verkiezingen komen er weer aan!Nu word het wel beter ,want kijk maar goed . De ene partij beloofd nog meer dan de ander . Kijk alleen maar eens naar die regeringspartijen,die ons nu al bijna acht jaar hebben bestolen. Die beloven nu opeens gouden bergen . Over corrupt gesproken . Kijk eens hoeveel er al naar huis zijn gestuurd.En z'n zootje,dat moet een land regeren?De meeste criminelen lopen nog gewoon los

Door Luky (niet gecontroleerd) op za, 11-2-2017 - 00:01

Het loopt echt de spuitgaten uit. Er zijn nu veel te veel echte zakkenvullers , die het grote geld opstrijken. In mijn ogen is dat gewoon democratisch stelen !!!!
Help mij nu maar onthouden ,als het om groot geld gaat zijn er maar weinig mensen te vertrouwen . Het is gewoon ieder voor zich .