Stelling: er moet meer geld komen voor chronisch zieke inwoners

De gemeente Harderwijk wil 75 inwoners gelukkiger maken met een bedrag van 450 euro. Dit geld kunnen ze besteden aan hun passie of iets anders waar ze blij van worden.

Het ‘geluksbudget’ is bedoeld voor Harderwijkers met een chronische ziekte of een beperking die daardoor minder te besteden hebben, meldt Het Kontakt Ermelo. “We kennen in Harderwijk wel meer sociale en financiële regelingen voor mensen met een laag inkomen”, zegt wethouder Gert Jan van Noort. “Denk aan bijzondere bijstand of een computerregeling. Maar er bestaat niets om mensen met een chronische ziekte te activeren om hun passie te volgen en zelf te bepalen waaraan ze het geld uitgeven.”

Test

Het geluksbudget wordt voor een jaar ingevoerd als pilot. Almelo geeft inwoners al sinds 2004 een dergelijk bedrag. De regeling is daar inmiddels omgedoopt tot ‘Geluksroute’. Uit onderzoek blijkt dat dit leidde tot minder medicijngebruik en artsenbezoek bij een kwart van de deelnemers. Ook had een meerderheid meer plezier in het leven. In navolging van Almelo hebben verschillende gemeenten deze Geluksroute nu ook ingevoerd.

Goed idee?

We zijn benieuwd wat u hiervan vindt. Moet elke gemeente zo'n 'geluksbudget' beschikbaar stellen voor chronisch zieke inwoners en mensen met een beperking? Of zou het goed zijn om dit geld extra te investeren in betere hulp en zorg op maat? Breng uw stem uit en laat hieronder een reactie achter.

Reactie toevoegen

39 Comments

Door Andrea (niet gecontroleerd) op zo, 13-8-2017 - 10:30

Als er iets geregeld wordt voor een bepaalde groep moet dit landelijk gebeuren en niet per gemeente.

Door Riet Schoonhoven (niet gecontroleerd) op vr, 11-8-2017 - 18:35

Wegens een niet werkende schildklier is mijn zoon al jaren zijn verplichte eigen risico kwijt, zou inderdaad humaner zijn om deze mensen te compenseren.

Door Riet Schoonhoven (niet gecontroleerd) op vr, 11-8-2017 - 18:33

Mijn zoon is al jaren zijn eigen risico kwijt vanwege verplichte medicijnen voor een niet werkende schildklier, deze groep mensen zou gecompenseerd dienen te worden.

Door Nus PATTIMUKAIJ... (niet gecontroleerd) op do, 10-8-2017 - 20:19

Die regeling moet niet alleen gelden voor chronisch ziekte personen doch dit moet ook gelden voor alle ouderen en ook voor mensen met een laag inkomen die maandelijks met hun inkomen helemaal niet rond kunnen komen. Deze regeling dient niet per gemeente of plaatselijk geregeld te worden doch het moet landelijk geregeld worden.
Hopende dat alle vertegenwoordiging van politieke partijen in de Tweede Kamer der Staten-Generaal deze reactie lezen en wakker worden om voor de Nederlandse burgers en ingezetenen op te komen en er voor zorgen dat deze regeling landelijk zal gelden zonder enige verschil in de toe te kennen maandelijkse vergoeding.

Door Ramdien (niet gecontroleerd) op do, 10-8-2017 - 19:48

Ik zo ook blij zijn dat meer gemeente geven .

Door hotse (niet gecontroleerd) op wo, 9-8-2017 - 13:38

D66 heeft een heel andere oplossing.

Door Anton Nieuwenhuis (niet gecontroleerd) op wo, 9-8-2017 - 12:26

ik zou het anders invullen. Een belastingvermindering voor deze mensen op vertoon c.q. Bijvoeging van een doktersverklaring. Dus landelijk en geen ruimte voor ambtelijke willekeur. Het is van de zotte dat je als je 10 km verderop woont en aan dezelfde ziekte lijdt geen voordeeltje zou krijgen. Absoluut absurd!!

Door O.L. de Wit (niet gecontroleerd) op di, 8-8-2017 - 20:10

Ik val ook onder chronisch zieken en ik zou heel gelukkig worden met dit bedrag, want dan zou ik dingen kunnen doen wat normaal gesproken onmogelijk is. Nadat de maandelijkse vaste lasten en eigen bijdragen voor de zorgkosten voldaan zijn, blijft er elke maand te weinig financien beschikbaar om af en toe nog leuke dingen te kunnen ondernemen. Ik vind het heel fijn voor die mensen in Harderwijk dat de gemeente hen helpt. Meer gemeenten in Nederland zouden dit voorbeeld moeten volgen.

Door marinus (niet gecontroleerd) op di, 8-8-2017 - 16:37

goed zo u heb het goed verwoord ik en me vrouw kregen van de overheid een ekstraatje in december maar sinds een paar jaar afgepakt door onze gemeente net als veel chroniche zieken van ons en niemand doet hier iets aan en het is door de overheid toe gekend ik bedoel maar je krijg er heus niks e bij aan geld , het is zeker ikikikik en de rest kan stikken . dat is dan nederland

Door Roswitha Beekmans (niet gecontroleerd) op di, 8-8-2017 - 15:42

Fijn dat het een gemeente geve die chronisch zieken mensen helpt.wij zijn met drie chronisch zieken in het huis en vechten met onze gemeente om ieder euro. ik been blij voor de mensen die in Harderwijk leven en de hulp krijgen.