Stelling mantelzorg van de kinderen: dit vond u

Steeds meer mensen kunnen terugvallen op hulp uit hun omgeving. Plus formuleerde de stelling: 'Ik reken op mantelzorg van mijn kinderen'. Dit is de uitslag met een overzicht van de reacties.

In totaal brachten 1596 mensen hun stem uit: 9% was het eens met de stelling, 91% oneens.

'Dat wil ik ze niet aandoen'

Het overgrote deel van u rekent niet op mantelzorg van de kinderen. Daar werden massaal allerlei redenen voor gegeven. Ook op onze Facebook-pagina werd massaal gereageerd, onder meer door Ida Jongenburger-Grijsen: "Kinderen hebben hun eigen drukke leven, die hebben geen tijd voor intensieve mantelzorg en wonen in veel gevallen ook niet in de buurt."

Pure noodzaak
A. Bungener zegt op de website: "I
k ben 65 jaar en doe mantelzorg, uit pure noodzaak voor mijn echtgenoot, moeder, zwager en aangetrouwde nicht. Dit alles naast m'n werk, heb geen vrije tijd meer en ben heel moe. Ik wil dit mijn kinderen nooit aandoen!"

N. N. sluit zich hierbij aan: "Wanneer komen wij, de kinderen, die zelf van hun pensioen willen genieten aan onszelf toe? Af en toe een handje toesteken is niet erg, maar ik (70) wil geen mantelzorger zijn van mijn hoogbejaarde moeder. En dat verwacht en wil ik ook niet van onze kinderen."

'Tot een bepaalde grens'

Toch waren er ook mensen die wel rekenen op informele zorg van hun kinderen. Mantelzorg is 'langdurige, onbetaalde zorg'. Dit kan hulp bij douchen of omkleden zijn, maar ook de boodschappen en een wasbeurt. Zolang het dagelijkse, langdurige zorg is, noemen we dit mantelzorg. 

Speciale opleidingen 
"Ik reken op hun hulp, maar tot een bepaalde grens. En in samenwerking met formele zorg", reageert 
Dragica van Amsterdam op Facebook. Janny Lochtenbergh vult aan: "Dit mag absoluut niet de standaard worden, maar kan naast thuiszorg gebeuren. Wij leven in een zeer welvarend land waar opleidingen zijn voor dit soort werk."

Bert van Eck zegt ten slotte op PlusOnline: "Ik vind dit een normale zaak. Onze moeder woont nu bij ons in en het gaat goed. Zo kan het ook."

We deden eerder onderzoek: mantelzorg, wat doet dat met je?